F1: Räikkönen po VC Bahrajnu lídrom seriálu, vyhral jeho kolega Massa

TASR|6. apr 2008 o 15:55

Sachir 6. apríla (TASR) - Dvojnásobným triumfom talianskej stajne Ferrari sa skončila nedeľňajšia Veľká cena Bahrajnu. Tretie podujatie tohtoročného seriálu ...

Sachir 6. apríla (TASR) - Dvojnásobným triumfom talianskej stajne Ferrari sa skončila nedeľňajšia Veľká cena Bahrajnu. Tretie podujatie tohtoročného seriálu MS formuly 1 vyhral Brazílčan Felipe Massa časom 1:31:06,970 h pred tímovým kolegom a novým lídrom šampionátu Kimim Räikkönenom z Fínska.

Úradujúci majster sveta zaknihoval jubilejné 50. pódiové umiestnenie vo svojej kariére a so ziskom 19 bodov vystriedal na čele priebežného poradia 14-bodového Brita Lewisa Hamiltona na McLarene Mercedes. Ten po zbabranom štarte už na bodované priečky nedosiahol a v klasifikácii sa dokonca pred neho dostal Nemec Nick Heidfeld (16 bodov).

Tím z Maranella vďaka Massovi s Räikkönenom slávi zisk prvého double v sezóne. Pre Massu to bolo šieste víťazstvo v kariére, ktoré mu prinieslo vôbec prvé body v tejto sezóne po tom, ako v Austrálii a Malajzii preteky nedokončil. Tretí skončil na okruhu v Sachire neďaleko metropolitnej Manamy Poliak Robert Kubica (BMW Sauber). Pre neho je však šesť bodov do klasifikácie iba slabou náplasťou vzhľadom na to, že vstupoval do hlavných pretekov ako držiteľ pole position.

Famózny štart na púštnom okruhu v exotickom Sachire predviedli obaja pretekári Ferrari a položili ním základ svojho dvojitého úspechu. Všetko podstatné sa na trati udialo v úvodných sekundách pretekov. Najskôr Massa hneď po štarte z pravej strany predbehol Kubicu, pred ktorého sa následne zaradil aj ďalší reprezentant stajne z Maranella Räikkönen. Napriek rozpačitému odpichu Kubicu bol však na trati ďalší pilot, ktorý zaznamenal ešte priepastnejší a bolestivejší ústup z pozícií ako Poliak. Hamilton najskôr zaspal na štartovom rošte a "džentlmensky" pustil pred seba sedem súperov. Útlm po zbabranom štarte na pilota McLarenu totálne doľahol v druhom kole, keď sa pokúsil z 10. miesta atakovať špicu. Pri nájazde do zákruty však školácky narazil do Alonsovho monopostu a na tom svojom odlomil predné krídlo. Následná návšteva v boxoch ho v balíku štartového poľa zaradila takmer na chvost a mladý Brit sa preto zmieril s faktom, že na úspešný štart do sezóny v Bahrajne nenadviaže.

Zjavne najrýchlejšie monoposty nachystali na hlavné preteky technici Ferrari, pričom Räikkönen sa so svojím kolegom Massom dlho striedal v dosahovaní najrýchlejších kôl. Tretí Kubica si však vstúpil do svedomia a napriek brilantnej jazde fínskeho majstra sveta sa mu držal istý čas v pätách. Pravda, len dovtedy, kým stíhal a pokiaľ mu to dovolili technické parametre výkonnostne slabšieho vozidla. Prvé masové dotankovanie paliva poradím na bodovaných priečkach dramaticky nepremiešalo, akurát Webber sa dostal na 7. priečku a trápiaceho sa Alonsa predbehol Glock. V ďalšom priebehu už divákov bavili len súboje dua na čele o najrýchlejšie kolá. Hoci v úvodnej pasáži pretekov Kubica intenzívne dýchal lídrom na chrbát, postupne sa jeho manko prehĺbilo na 10 sekúnd a viac. Nezáživné preteky poznačila absencia manévrov, poradie sa ustálilo a riskovať sa akoby nikomu nechcelo. Dôvod na zmenu tradície tak nebol v Sachire ani tohto roku. Triumf na predošlých štyroch podujatiach na Blízkom východe si totiž zhodne podelili Renault s Ferrari, po nedeli má v počte víťazstiev navrch taliansky koník. McLaren, ktorého česť zachraňoval 5. miestom Heikki Kovalainen, si tak musí minimálne rok počkať, pokým bude v Sachire jeho pilot striekať na pódiu s nealkoholickým sektom...

Seriál MS F1 sa presúva do Európy, 27. apríla je na programe VC Španielska v Barcelone.

Hlasy po pretekoch:

Felipe Massa: "Bol to náš senzačný deň. Dokonale nám vyšiel štart do pretekov, keď sme sa dostali na čelo a potom sme kontrolovali vývoj za nami. Z triumfu mám obrovskú radosť. V predošlých dvoch Veľkých cenách som si vybral dávku smoly, no teraz sa na mňa usmialo šťastie."

Kimi Räikkönen: "Najdôležitejšie je konštatovanie, že po Bahrajne má Ferrari v mojej osobe nového lídra šampionátu. Monopost bol perfektne pripravený, celý víkend s ním neboli žiadne problémy. Svedčia o tom aj časy kôl, ktoré sme s Felipem dosiahli."

Výsledky VC Bahrajnu (57 kôl, 1 kolo = 5,412 km, spolu 308,238 km): 1. Felipe Massa (Braz./Ferrari) 1:31:06,970 h, 2. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) + 3,339 s, 3. Robert Kubica (Poľ./BMW-Sauber) + 4,998, 4. Nick Heidfeld (Nem./BMW-Sauber) + 8,409, 5. Heikki Kovalainen (Fín./McLaren-Mercedes) + 26,789, 6. Jarno Trulli (Tal./Toyota) + 41,314, 7. Mark Webber (Austr./Red Bull) + 45,473, 8. Nico Rosberg (Nem./Williams) + 55,889, 9. Timo Glock (Nem./Toyota) + 1:09,500 min, 10. Fernando Alonso (Šp./Renault) + 1:17,181, 11. Rubens Barrichello (Braz./Honda) + 1:17,862, 12. Giancarlo Fisichella (Tal./Force India) + 1 kolo, 13. Lewis Hamilton (VB/McLaren-Mercedes) + 1 kolo, 14. Kazuki Nakadžima (Jap./Williams) + 1 kolo, 15. Sébastien Bourdais (Fr./Toro Rosso) + 1 kolo, 16. Anthony Davidson (VB/Super Aguri) + 1 kolo, 17. Takuma Sato (Jap./Super Aguri) + 1 kolo, 18. David Coulthard (Škót./Red Bull) + 1 kolo, 19. Adrian Sutil (Nem./Force India) + 2 kolá.

nedokončili preteky: Sebastian Vettel (Nem./Toro Rosso), Jenson Button (VB/Honda), Nelson Piquet jr. (Braz./Renault)

Poradie jazdcov (3/18): 1. Kimi Räikkönen 19 bodov, 2. Nick Heidfeld 16, 3. Lewis Hamilton 14, 4. Robert Kubica 14, 5. Heikki Kovalainen 14, 6. Felipe Massa 10, 7. Jarno Trulli 8, 8. Nico Rosberg 7, 9. Fernando Alonso 6, 10. Mark Webber 4, 11. Kazuki Nakadžima 3, 12. Sébastien Bourdais 2.

Poradie Pohára konštruktérov: 1. BMW-Sauber 30, 2. Ferrari 29, 3. McLaren-Mercedes 28, 4. Williams 10, 5. Toyota 8, 6. Renault 6, 7. Red Bull 4, 8. Toro Rosso 2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»F1: Räikkönen po VC Bahrajnu lídrom seriálu, vyhral jeho kolega Massa