F1: Hamilton nemyslí na minulosť, chce titul

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (Autor: SITA AP)
TASR|31. okt 2008 o 13:10

Lewis Hamilton bude cez víkend v brazílskom Sao Paule bojovať s chimérami minulosti.

Sao Paulo. Práve v tomto meste zažil minulý rok mladý anglický pilot efjednotky svoju najčiernejšiu hodinu kariéry. Dvadsaťtriročný jazdec McLarenu-Mercedes má v nedeľu opäť v pláne stať sa najmladším majstrom sveta seriálu F1. V roku 2007 išiel rovnako ako tento rok do finále so sedembodovým náskokom, titul mu však v poslednej chvíli uchmatol Fín Kimi Räikkönen.

Pred nedeľou zostal Hamiltonovi jediný konkurent, 27-ročný domáci matador Felipe Massa. Ten si nechce ujsť príležitosť stať sa po Talianovi Giuseppem Farinovi (1950) druhým pilotom, ktorý si zabezpečil titul v domácom prostredí. Musí však zvíťaziť alebo skončiť najhoršie druhý a navyše dúfať v Angličanovo zlyhanie. Tomu stačí pre vavríny piate miesto. Hamilton by v prípade úspechu zabezpečil po Damonovi Hillovi (1996) druhý titul pre Albión.

Minulý rok urobili Hamiltonovi dokonalý škrt cez rozpočet problémy s motorom. Na konci mu chýbal rovnako ako jeho tímovému kolegovi Fernandovi Alonsovi na Räikkönena jediný bod. Dve podujatia pred brazílskym finále mal na Fína 17-bodový náskok, ten však do poslednej chvíle nestratil "ľadový pokoj". "Tento rok som oveľa lepšie pripravený, pretože som to už všetko prežil," ubezpečuje Brit.

Massa má prominentného podporovateľa v osobe sedemnásobného svetového šampióna Michaela Schumachera. "Práve my vo Ferrari sme minulý rok ukázali, že je možné naozaj všetko," zaspomínal Nemec. Podľa jeho slov Massa rozhodne nie je bez šance: "Bude jazdiť pred domácim publikom a nemá čo stratiť. Môže iba zvíťaziť."

Aktívnu kariéru po nedeľňajšej VC Brazílie ukončí Brit David Coulthard, no so svetom "efjednotky" sa ani zďaleka nelúči. Coulthard avizoval koniec svojej 15-ročnej súťažnej kariéry už dávnejšie. "Poriadne si to uvedomím, až keď v nedeľu vystúpim z monopostu, dúfam, že na bodovanej pozícií. Všetky dobré veci sa raz skončia, no už teraz sa teším na moju novú úlohu v F1. Budem naďalej pôsobiť v tíme Red Bull, no už ako konzultant," povedal tridsaťsedemročný pretekár.

majstrom sveta bude HAMILTON, ak:

- dokončí preteky najhoršie na 5. mieste

- Massa nepríde do cieľa na prvých dvoch miestach

- skončí šiesty a Massa nevyhrá

majstrom sveta bude MASSA, ak:

- vyhrá a Hamilton bude najlepšie šiesty (obaja jazdci by v tom prípade mali na konte zhodný počet 97 bodov, v prospech Massu však rozhodne väčší počet víťazstiev na VC)

- skončí druhý a Hamilton najlepšie ôsmy (obaja jazdci by v tom prípade mali na konte zhodný počet 95 bodov, v prospech Massu však rozhodne väčší počet 2. miest na VC)

Informovali agentúry APA a AP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»F1: Hamilton nemyslí na minulosť, chce titul