Everton o šiesty FA Cup, Chelsea so šancou na piaty

V najstaršej pohárovej súťaži sa stretnú Chelsea a Everton
V najstaršej pohárovej súťaži sa stretnú Chelsea a Everton (Autor: ap)
SITA|29. máj 2009 o 10:29

Aj keď sezóna 2008/09 v anglickej Premier League je už definitívne skončená a fanúšikovia poznajú odpovede na všetky potrebné otázky.

LONDÝN. Aj keď sezóna 2008/09 v anglickej Premier League je už definitívne skončená a fanúšikovia poznajú odpovede na všetky potrebné otázky, futbalové dianie na Britských ostrovoch neutíchne ani počas nasledujúceho víkendu.

Obzvlášť nie pre priaznivcov FC Chelsea a FC Everton, ktorých tímy sa stretnú v sobotňajšom finálovom dueli najstaršej futbalovej súťaže na svete - Anglického pohára FA Cupu 2008/09.

Obaja rivali sa z triumfu v tejto súťaži už v minulosti viackrát tešili. "The Blues", ktorí skončili v Premier League 2008/09 na 3. priečke, majú na svojom konte štyri trofeje z ôsmich finálových účastí. Hráči Evertonu, ktorí sa v domácej lige umiestnili na 5. mieste, majú na svojom konte dokonca o jedno prvenstvo v FA Cupe viac, až sedemkrát však v rozhodujúcom súboji neuspeli.

Chelsea naposledy dominovala v Anglickom pohári pred dvoma rokmi (vo finále triumf nad Manchestrom United 1:0 po predĺžení), "The Toffees" čakajú na celkové víťazstvo od roku 1995, keď v rozhodujúcom súboji rovnako zdolali "červených diablov" 1:0, tentoraz však v riadnom hracom čase.

Z dvojice finalistov mali výrazne jednoduchšiu cestu do sobotňajšieho finále, ktoré má v londýnskom Wembley výkop o 16.00 h SELČ, hráči FC Chelsea. Počas piatich kôl totiž len raz narazili na mužstvo z Premier League - v semifinále zdolali Arsenal Londýn 2:1. Naopak, Evertonu žreb príliš neprial a až štyrikrát mu postavil do cesty elitný tím. Zverenci trénera Davida Moyesa si najskôr v pamätnom dvojzápase poradili s mestským rivalom FC Liverpool (prvý duel sa skončil remízou 1:1, opakovaný zápas potom vyhral Everton gólom Goslinga v 118. min), v ďalších fázach skončili na jeho štíte aj Aston Villa (3:1), FC Middlesbrough (2:1) a Manchester United (0:0 po predĺžení, v rozstrele zo značky pok. kopu 4:2).

Oba tohtosezónne ligové vzájomné duely Evertonu a Chelsea sa skončili bezgólovou remízou, fanúšikovia preto veria, že do tretice to už neskončí s nulou na konte oboch brankárov. "Všetci moji hráči sú pripravení na tento nesmierne dôležitý duel. V tejto sezóne sme sa nepochybne zlepšili a verím, že to dokážeme aj v sobotňajšom finále. Všetci hráči sú hladní po úspechu a som si istý, že to potvrdia aj na trávniku," uviedol David Moyes, ktorého v tomto týždni zvolili jeho trénerskí kolegovia za kormidelníka roka v Premier League 2008/09.

Pre kouča londýnskeho veľkoklubu Guusa Hiddinka bude sobotňajší duel posledným na lavičke Chelsea. Po sezóne sa totiž Holanďan chce sústrediť už len na prácu pri ruskej reprezentácii. "Normálne by už mali byť hráči na konci ročníka unavení, no o našom kádri to rozhodne neplatí. Všetci majú vysokú motiváciu a so sezónou sa chcú rozlúčiť víťazstvom. Bude skvelé, ak sa nám podarí triumfovať," skonštatoval Guus Hiddink. Ten do 20-členného kádra pre finále proti Evertonu zaradil aj slovenského reprezentanta Miroslava Stocha.

V zostave liverpoolskeho tímu budú určite chýbať zranení Mikel Arteta a Phil Jagielka, kormidelník Londýnčanov nemôže počítať s Joeom Colom a Paulom Ferreirom.

Prehľad ostatných desiatich finálových duelov FA Cupu

2008: Portsmouth - Cardiff City 1:0

2007: Chelsea - Manchester United 1:0 po predĺžení

2006: Liverpool - West Ham United 3:3 po predĺžení, na strely zo značky pok. kopu 3:1

2005: Arsenal FC - Manchester United 0:0 po predĺžení, na strely zo značky pok. kopu 5:4

2004: Manchester United - Millwall 3:0

2003: Arsenal FC - Southampton 1:0

2002: Arsenal FC - Chelsea 2:0

2001: Liverpool FC - Arsenal FC 2:1

2000: Chelsea FC - Aston Villa 1:0

1999: Manchester United - Newcastle United 2:0.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»FA Cup»Everton o šiesty FA Cup, Chelsea so šancou na piaty