Policajti stáli v rade, aby sa s ním mohli odfotiť. V klube je čoraz dôležitejší

András Schäfer.
András Schäfer. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|23. júl 2021 o 07:50

DAC podržali v kritických chvíľach skúsení hráči.

BELEHRAD. V prvom ligovom stretnutí v tejto sezóne zvíťazili futbalisti Partizan Belehrad 4:0 nad Proleterom Novi Sad. Všetky góly padli už v prvej polhodine.

Podobný výsledok sa mohol zrodiť aj proti Dunajskej Strede v prvom zápase 2. kola kvalifikácie Európskej konferenčnej ligy. Srbský tím začal zostra, za prvých päť minút už mal na konte tri veľké šance a následne si vypracoval aj ďalšie.

Do odvety ale pôjdu s najtesnejším náskokom po víťazstve 1:0.

„Mali sme veľmi veľa príležitostí, no nepremenili sme ich. To by sa nemalo stávať,“ lamentoval tréner domácich Aleksandar Stanojevič.

Mužstvo zo Žitného ostrova cez prípravu skúšalo nový systém s tromi strednými obrancami. Musia sa však zaobísť bez skúsených Panamčanov z kraja obrany - Eric Davis je stále s reprezentáciou vo svojej vlasti a Cesar Blackman je zranený.

V obrannej formácii tak dostávajú príležitosť mladí hráči ako Luciano Vera, Mateus Brunetti či Brahim Moumou.

Domáci Partizan navyše hnalo vpred trinásťtisíc divákov, na čele s fanatickými „hrobármi“.

Famózny Jedlička

To poznačilo aj úvodné minúty zápasu. Dunajskostredčania sa ťažšie orientovali, hráči Partizanu si vedeli prihrať do priestoru a z toho vznikali šance.

„Domáci si veria a my sme na začiatku trochu zmätkovali, čo im dodalo ešte väčšie sebavedomie,“ uznal tréner DAC Antal Németh.

DAC však inkasoval za 90 minút len raz. V 19. minúte skončila v sieti strela Lazara Markoviča.

V šiestich ďalších prípadoch podržal mužstvo brankár Martin Jedlička. Domáci fanúšikovia sa chytali za hlavu. Vďaka jeho skvelému výkonu má DAC pred odvetou reálnu šancu na postup.

„Jedlička je výborný brankár a teraz musel svoje kvality aj ukázať. Aj on bol jedným z tých hráčov, čo mali srdce i hlavu na mieste a pomohli ostatným,“ poznamenal maďarský kouč.

Schäfer chce zastúpiť Kalmára

Kto boli ďalší? Trebárs András Schäfer, ktorý sa stále vezie na pozitívnej vlne z európskeho šampionátu. Maďarský reprezentant na EURO 2020 skóroval proti Nemecku. Zrazu sa z neho stala hviezda.

Na ceste do Belehradu ho na maďarsko-srbskej hranici spoznali maďarskí policajti a poslušne stáli v rade, aby sa s ním mohli odfotiť.

Zo Schäferovho entuziazmu a obrovskej vôle profituje aj klub.

„Keďže Zsolti Kalmár je zranený, musím spraviť pre mužstvo viac, ako v predchádzajúcom ročníku. Skúsenosť zo šampionátu mi pomáha každý deň. Vo vypätých situáciách som pokojnejší,“ uviedol maďarský stredopoliar.

Konfrontácie so silnými súpermi víta. „V lige nemáme veľa možností odohrať takéto zápasy. Atmosféra bola ďalším bonusom. O takýchto zápasoch sme snívali ako deti, keď sme začínali s futbalom,“ dodal Schäfer.

Fanúšikovia Partizanu počas 90 minút spievali a povzbudzovali svojich. Ešte pred jediným gólom stretnutia sa však medzi sebou aj pobili.

Na zápasoch európskych pohárov podľa nariadenia UEFA nemôžu byť prítomní fanúšikovia hostí.

Doma chcú dominovať

Po priaznivom výsledku z Belehradu má DAC doma reálnu šancu na postup do ďalšieho kola. Je ale stále otázne, koľko divákov môže prísť na odvetu.

„Bolo by dobré, ak by sa štadión mohol zaplniť aspoň do polovice,“ želá si Schäfer.

O podmienkach na športových podujatiach má slovenský parlament rozhodnúť v piatok.

V druhej polovici druhého polčasu DAC pustil súpera do šance len raz. Tú situáciu znova vyriešil Jedlička.

„Páčilo sa mi, že mužstvo sa neuspokojilo s výsledkom, ale bojovali a skúšali ísť dopredu,“ chválil svojich zverencov Antal Németh.

„V odvete chceme dominovať tak ako v posledných 30 minútach stretnutia,“ podčiarkol aj András Schäfer. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Policajti stáli v rade, aby sa s ním mohli odfotiť. V klube je čoraz dôležitejší