Španieli ho kritizovali, on im získal zlato. Nechváľte ho, nefandite, vraví basketbalista

Lorenzo Brown
Lorenzo Brown (Autor: FIBA)
Martin Kozinka|19. sep 2022 o 08:30

Basketbalista Lorenzo Brown si prešiel náročnou cestou pred ME.

BERLÍN. Španielski basketbalisti zdolali vo finále ME v basketbale 2022 Francúzsko 88:76.

Pred turnajom sa im zranil dôležitý rozohrávač Sergio Llull.  Následne však prišla informácia o udelení španielskeho občianstva Lorenzovi Brownovi.

A tým pádom nominácia na EuroBasket 2022, ktorá vyvolala kontroverziu.

„Bola to správna vec,” vravel prezident španielskej basketbalovej federácie Jorge Garbajosa.

„Každý má svoj vlastný názor a ja ho rešpektujem. Ale keď tvrdo pracujete a po zranení Rickyho Rubia, Carlosa Alocena či Sergia Llulla bol Brown tým správnym kľúčom,“ doplnil.

„Urobil oveľa viac, ako sme od neho očakávali. Od prvého dňa sa cítil ako ďalšia súčasť tejto rodiny, ako to radi nazývame. Cítil sa správne, v tíme, ktorý ho prijal ako jedného z nás.

Jeho výkon na ihrisku svedčí o tom, ako veľmi je oddaný nášmu basketbalu. Hrať za Španielsko bol jeho sen a pre nás je to obrovská česť,“ dodal Jorge Garbajosa.

V prvom dejstve finálového zápasu ťažili Španieli z pobytu naturalizovaného Američana Lorenza Browna na palubovke.

V štatistike plus-mínus mu po dvadsiatich minútach hry svietilo číslo +11. Zápas zakončil na vzácnej štatistike double double - 14 bodov a 11 doskokov.

Bolo to pre neho druhé double double na turnaji. O to prvé sa postaral vo štvrťfinálovom zápase proti Fínsku, kde nastrieľal 10 bodov a pridal 11 asistencií. 

Od roku 1995 sa stal prvým Španielom na EuroBaskete, ktorý dosiahol túto vzácnu štatistiku s bodmi a asistenciami. Nemohol tak chýbať ani medzi hráčmi v najlepšej päťke na turnaji.

V nej ho doplnili spoluhráč a MVP turnaja Willy Hernangómez, Grék Giannis Antetokounmpo, Nemec Dennis Schröder a Francúz Rudy Gobert.

Oslavujete zlato, keď ste ho odsudzovali?

Naturalizácia 32-ročného Browna bola nasledovaná množstvom nepríjemných komentárov od fanúšikov a dokonca aj samotných hráčov Španielska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Španieli ho kritizovali, on im získal zlato. Nechváľte ho, nefandite, vraví basketbalista