Poľsko zdolalo Ukrajinu a bez prehry postúpilo do osemfinále

Jakub Blaszczykowski pri oslave gólu spomína na svoju matku.
Jakub Blaszczykowski pri oslave gólu spomína na svoju matku. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|20. jún 2016 o 09:15

Poliaci získali sedem bodov - rovnako ako Nemci. Strelili však o jeden gól menej a v skupine skončili druhí.

ME vo futbale 2016 - C-skupina:

(Stade Vélodrome, Marseille)

Ukrajina - Poľsko 0:1 (0:0)

Góly: 54. Błaszczykowski

Rozhodovali: Moen - Haglund, Johnsen (všetci Nór.), ŽK: Rotaň, Kučer - Kapustka

Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, O. Kučer, Butko - Rotaň, Stepanenko - Jarmolenko, Zinčenko (73. V. Kovalenko), Konopľanka - Zozuľa (90.+2 Tymoščuk)

Poľsko: Fabianski - Thiago Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Zielinski (46. Blaszczykowski), Jodlowiec, Krychowiak, Kapustka (71. Grosicki) - Milik (90.+3 Starzynski) - Lewandowski

Online prenos nižšie

MARSEILLE. Ukrajinskí futbalisti sa rozlúčili s majstrovstvami Európy tromi prehrami. V utorok podľahli v C-skupine aj Poliakom 0:1.

Bez streleného gólu obsadili v tabuľke poslednú štvrtú priečku. Naopak, Poliaci so siedmimi bodmi postúpili do osemfinále z druhého miesta.

Víťazom skupiny sa vďaka lepšiemu skóre stali Nemci, z tretej priečky budú na postupový vývoj čakať trojbodoví Severní Íri.

1.Nemecko32103:07 b
2.Poľsko32102:07 b
3.Severné Írsko31022:23 b
4.Ukrajina30030:50 b

Poliaci síce neokúsili trpkosť prehry, no do semifinále postúpili len s dvomi strelenými gólmi. A topkanonier Robert Lewandowski zatiaľ strelecky mlčí.

Góly pri dvoch triumfoch rovnakým pomerom 1:0 zaznamenali Arkadiusz Milik a Jakub Blaszczykowski. Zverenci trénera Adama Nawalku nastúpia na osemfinálový duel v sobotu o 15.00 h v Saint-Etienne proti Švajčiarom.

Ukrajinci sa na tohtoročnom EURO 2016 nevyznamenali. Neskórovali ani raz a inkasovali až päť gólov - po dva od Nemecka i Severného Írska, navyše na záver podčiarkli utrápené vystupovanie prehrou 0:1 s Poľskom.

Výsledkový neúspech mal za následok predčasné odstúpenie trénera Michajla Fomenka z funkcie.

Hlasy po zápase:

(zdroj: UEFA)

Arkadiusz Milik (útočník Poľska): "Dosiahli sme veľmi dobrý výsledok. Teším sa, že sa nám v skupine podarilo nazbierať toľko bodov. Hrali sme do poslednej chvíle o prvé miesto. Ideme ďalej. V troch zápasoch som dal jeden gól a zaznamenal jednu asistenciu, ale pevne dúfam, že moja strelecká forma ešte porastie." 

Lukasz Fabiaňski (brankár Poľska): "Sedem bodov v troch zápasoch, žiadny inkasovaný gól - to je naozaj imponujúci výsledok. Nemali sme dnes také držanie lopty, ako by sme chceli, no ako tím sme ukázali veľký charakter. Postúpili sme zo skupiny, ale zároveň si uvedomujeme, že tento výsledok môžeme ešte vylepšiť." 

Ruslan Rotaň (kapitán Ukrajiny a najlepší hráč zápasu podľa UEFA): "Ďakujem UEFA za pekné ocenenie. Potešilo ma to. Veľmi sme dnes chceli vyhrať a rozlúčiť sa s turnajom víťazstvom. Chceli sme ukázať našu pravú tvár. Žiaľ, nepodarilo sa nám to. Je viac príčin, prečo sme neuspeli. Nie je však pravda, že to v tíme vzťahovo škrípalo. Atmosféra v mužstve bola dobrá. Každý z hráčov by ale mal pri analyzovaní neúspechu začať u seba. Tréner nám po stretnutí poďakoval za pekný zápas a povedal, že sme si neurobili hanbu. Uznávam, kritika na našu adresu je oprávnená. Takýto turnaj je veľký psychický tlak, ale myslím si, že každý profesionálny futbalista sa s tým musí vedieť vyrovnať. Zo všetkého najviac potrebujeme zlepšiť našu psychiku, možno nemáme tú správnu mentalitu." 

Olexandr Zinčenko (stredopoliar Ukrajiny): "Odchádzame s tromi prehrami, nestrelili sme ani gól. Do budúcnosti nám nezostáva nič iné, iba poriadne popracovať na zlepšení. Proti Poľsku sme mali tri či štyri dobré príležitosti, aby sme strelili gól. Žiaľ, nepodarilo sa nám to." 

Pred zápasom

Pred zápasom - Súbežne s týmto stretnutím sa hrá v Parku princov v Paríži druhý zápas skupiny medzi Nemeckom a Severným Írskom.

Pokiaľ Poľsko zdolá Ukrajinu, nemusí ho výsledok druhého súboja zaujímať. Ak však neuspeje, môže skončiť za Nemeckom aj Severným Írskom.

Pred zápasom - Papierovým favoritom zápasu je Poľsko, no v posledných piatich vzájomných súbojoch nedokázalo Ukrajinu ani raz zdolať. 

Pred zápasom - Poliaci sa spoliehajú na kanoniera z Bayernu Mníchov Roberta Lewandowského, ktorý na šampionáte zatiaľ neskóroval.

Poliak Robert Lewandowski a Nemec Thomas Müller
Poliak Robert Lewandowski a Nemec Thomas Müller (Autor: SITA/AP)

"Výkon Lewandowského v každom dueli je veľmi dôležitý z hľadiska nášho herného plánu," povedal poľský tréner Adam Nawalka pre agentúru dpa.

"Robert príkladne pracuje v prospech tímu. Aj keď sa mu na šampionáte zatiaľ nepodarilo skórovať, proti Severným Írom i Nemcom odviedol skvelú robotu. Neustále zamestnával obrany našich súperov," dodal Nawalka.

Pred zápasom - Poliaci sú veľmi blízko k historickému postupu zo skupiny na majstrovstvách Európy. Na konte majú zatiaľ štyri body. V úvodnom stretnutí zdolali Severných Írov 1:0, s Nemcami vybojovali bezgólovú remízu.

"Škoda tohto zápasu. Mohli sme sa pokúsiť o víťazstvo," povedal po zápase s Nemeckom poľský stredopoliar Grzegorz Krychowiak.

"Mali sme viac nebezpečných situácií než Nemci. Teší nás, že proti takému súperovi sme si vypracovali toľko príležitostí. Veríme v naše schopnosti, veríme v náš tím. Remíza s majstrami sveta nám dodá sebadôveru."

Ukrajinci prehrali oba doterajšie zápasy s Nemeckom a Severným Írskom zhodne 0:2. Ani v prípade výhry nad Poľskom už nemôžu postúpiť do osemfinále.

1.Nemecko21102:04 b
2.Poľsko21101:04 b
3.Severné Írsko21012:13 b
4.Ukrajina20020:40 b

"Chceme si aspoň čiastočne udobriť našich fanúšikov, ktorí sú na nás právom nahnevaní, a rozlúčiť sa s turnajom víťazstvom. Určite príde k nejakým zmenám v základnej jedenástke a priestor dostanú aj mladíci, ktorí v doterajšom priebehu šampionátu odohrali iba pár minút," zdôraznil brankár Andrej Pjatov.

Pred zápasom - Utorňajší duel na štadióne v Marseille so začiatkom o 18.00 hod. povedie ako hlavný rozhodca Nór Svein Oddvar Moen.

Online prenos

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Poľsko zdolalo Ukrajinu a bez prehry postúpilo do osemfinále