Maďari končia na turnaji. Belgicku podľahli 0:4

Belgičania sa vo štvrťfinále stretnú s Walesom.
Belgičania sa vo štvrťfinále stretnú s Walesom. (Autor: SITA/AP)
TASR|25. jún 2016 o 12:53

Belgicko poľahky zdolali Maďarsko a postupuje do štvrťfinále.

ME vo futbale 2016 - Osemfinále:

/Stade Municipal, Toulouse/

Maďarsko - Belgicko 0:4 

Góly: 10. Alderweireld, 78. Batshuayi, 79. Hazard, 90. Carrasco

Rozhodovali: Milorad Mažić (SRB) – Milovan Ristić (SRB), Dalibor Djurdjević (SRB) – Danilo Grujić (SRB), Nenad Djokić (SRB) – Jonas Eriksson (SWE)

Maďarsko: Király – Kádár, Guzmics, Juhász (79. Böde), Lang – Nagy, Gera (46. Elek) – Lovrencsics, Kleinheisler, Dzsudzsák (C) – Szalai

Belgicko: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – D. Mertens (70. Ferreira-Carrasco), De Bruyne, E. Hazard (C) (81. Fellaini) – R. Lukaku (76. Batshuayi)

Belgičania dokazovali svoje postupové ambície od prvých minút. Proti víťazovi F-skupiny nastúpili vo vysokom tempe a rýchlo si vypracovali aj prvé príležitosti. V 6. minúte sa v pokutovom území uvoľnil Lukaku, jeho pokus Király stihol vyraziť na rohový kop.

Aktivita Belgičanov pokračovala a vyústila do gólu v 10. minúte. Na priamy kop De Bruyneho si ideálne nabehol Alderweireld a hlavou otvoril skóre. De Bruyne sa o tri minúty dostal za obranu súpera, po krátkom úniku skúsil krížnou strelou prekvapiť Királyho, ale maďarský veterán jeho úmysel zmaril.

V 35. minúte bol k videniu pekný futbalový moment, o ktorý sa postarali z priameho kopu strieľajúci De Bruyne a brankár Király, ktorý efektným zákrokom zabránil istému gólu. Zahanbiť sa však nedali ani Maďari.

V 39. minúte si Lovrencsics vylepšil streleckú pozíciu na kraji šestnástky a strieľal tvrdo, ale tesne nad Courtoisovu bránku. Maďari sa skúšali presadiť strelami z väčšej vzdialenosti a zle nemieril ani maďarský kapitán Dzsudzsák, ktorý tesne minul ľavú žrď belgickej bránky.

Maďari dávali zlepšeným výkonom zabudnúť na belgickú prevahu z úvodu zápasu. V druhom dejstve sa snažili o vyrovnanie, ale neustále si museli dávať pozor na kontrami hroziacich Belgičanov.

Michy Batshuayi nastúpil prvýkrát na turnaji a ihneď sa gólovo presadil.
Michy Batshuayi nastúpil prvýkrát na turnaji a ihneď sa gólovo presadil. (Autor: SITA/AP)

Király predviedol ďalší efektný zákrok už v prvých sekundách druhého polčasu proti strele Hazarda. Belgičania účinne bránili svoj náskok a v 66. minúte im dôležitým zákrokom pomohol brankár Courtois proti tvrdej strele Pintéra. Maďarský gól neprichádzal a tak sa šance chopili Belgičania.

V 78. minúte potiahol akciu Hazard po ľavej strane, do šestnástky poslal prízemný center, na ktorý si nabehol nekrytý Batshuayi a po minúte na trávniku upravil na 2:0.

Maďarský tréner zareagoval okamžitým posilnením ofenzívy, ale krátko na to inkasoval jeho tím aj tretíkrát. Hazard sa opäť presadil na ľavej strane, dostal sa na os ihriska a z hranice šestnástky nedal Királymu šancu - 0:3.

V závere zápasu sa ešte Maďari dostali do niekoľkých streleckých pozícií, ale Courtouis si udržal čisté konto. Maďari napokon inkasovali aj štvrtý gól, keď sa do úniku dostal striedajúci Carrasco a strelou popri Királym spečatil postup Belgicka.

Online prenos

II. polčas

90. min: Zápas sa skončil, Belgicko zdolalo Maďarsko poľahky 4:0 a postúpilo do štvrťfinále. Maďarsko nepripomínalo ten ofenzívny tím zo skupiny. Tak či onak, tím Bernda Storcka sa za svoje účinkovanie na ME nemusí hanbiť. 

90. min: Posledný gól Belgicka zaznamenal ďalší striedajúci hráč Carrasco, ktorý vtrhol do odkrytej obrany Maďarska. 

78. min: Najprv v 78. minúte len pár minút po príchode na trávnik zvýšil na 2:0 Michy Batshuayi, pre ktorého je to prvý štart na turnaji. Asistoval mu skvele hrajúci Eden Hazard, ktorý len o niekoľko sekúnd neskôr sám prekonal brankára Királa. Po tom priemerne hrajúcom Belgicku zo skupiny niet ani stopy. 

68. min: Maďarský stopér Roland Juhász zostal po voľnom kope svojho tímu v šestnástke, kde s k nemu dostala lopta a on halfvolejom ohrozil bránu Belgicka. Tú minul o niekoľko cenimetrov.

61. min: Pol hodinu pred koncom zápasu sa hra dostala späť do koľají z prvého polčasu. Belgičania útočia, Maďari nevedia udržať loptu vo svojej moci. S ubúdajúcimi silami navyše pribúdajú fauly Maďarov, ktorí akoby čakali na ďalší gól Belgicka. 

Kevin De Bruyne (vľavo) hrá vo veľkej pohode.
Kevin De Bruyne (vľavo) hrá vo veľkej pohode. (Autor: SITA/AP)

54. min: Do druhého polčasu vstúpili Maďari oveľa lepšie, než do toho prvého. Takmer to korunovali gólom, Adam Szalai však svoju hlavičku neusmernil medzi tri žrde belgickej bránky. 

Začal sa druhý polčas. Ak chce Maďarsko pomýšľať na postup do štvrťfinále, musí ponúknuť viac, než v prvom polčase.

I. polčas

45. min: Prvý polčas skončil. Aktívnejší boli jednoznačne Belgičania, ktorí vyhrávajú 1:0 a mohli pridať aj niekoľko ďalších gólov. Maďari sa zdajú byť zaskočení z nepriaznivého vývoja zápasu, ktorý im uniká. 

39. min: Aj Maďari sa odhodlali. Lovrencsics vystrelil zo strednej vzdialenosti, no jeho rana minula Courtoisovu bránu o niekoľko centimetrov. 

35. min: De Bruyne hrá vo veľkej pohode. Krásnou technickou strelou z voľného kopu opečiatkoval brvno Királovej brány, ktorý si na loptu siahol. 

Maďari sa zdajú byť zaskočení z belgickej aktivity a ofenzívnej hry.
Maďari sa zdajú byť zaskočení z belgickej aktivity a ofenzívnej hry. (Autor: SITA/AP)

32. min: Belgičania sa dostali do ďalšieho z ich početných brejkov, v tomto prípade však trestuhodne neprihrával Lukaku, ktorý namiesto asistencie zaznamenal nepresnú strelu. Nahnevaným reakciám jeho spoluhráčov, ktorí sa nachádzali vo výhodnejšej pozícii sa nemôžeme čudovať. 

27. min: Kevin De Bruyne dal svoju druhú asistenciu na šampionáte a na prvom mieste je v tejto štatistike spolu s Edenom Hazardom a Aaronom Ramseym. 

20. min: Belgičania sú v prvom polčase jednoznačne lepším tímom, Maďari sa nedokážu dostať k svojej ofenzívnej hre. Nebezpeční sú hlavne Lukaku a De Bruyne, na druhej strane Dzsudzsák či Szalai sú úplne vygumovaní. 

10. min: Na center z voľného kopu Belgičanov si najvyššie vyskočil stopér Toby Alderweireld, ktorý otvára skóre zápasu. Belgičania sú od úvodných minút aktívnejší a v ofenzíve aj nebezpečnejší.

5. min: Oveľa väčšiu podporu majú na tribúnach futbalisti Maďarska. Podľa svedkov je maďarských fanúšikov niekoľkonásobne viac, než tých belgických.

Maďarskí fanúšikovia.
Maďarskí fanúšikovia. (Autor: SITA/AP)

Zápas sa začal. Maďarsku sa na predzápasovej rozcvičke zranil Lászlé Kleinheisler, takže tréner Storck musel riešiť túto nepríjemnosť nasadením Pintéra. 

Pred zápasom

pred zápasom: Na záver nedeľných osemfinálových bojov sa na futbalových majstrovstvách Európy o 21.00 h stretnú Maďarsko s Belgickom.

Zápas sa odohrá v Toulouse a z pozície hlavného arbitra ho povedie Srb Milorad Mažič. Úspešný tím z tejto dvojice vo štvrťfinále narazí na víťaza duelu Wales - Severné Írsko.

pred zápasom: Maďarsko sa zaradilo k najväčším prekvapeniam EURO 2016 po tom, ako s piatimi bodmi opanovalo základnú F-skupinu, ktorej nesporným papierovým favoritom bolo pred turnajom Portugalsko. S ním uhralo v treťom kole divokú remízu 3:3, v predchádzajúcom stretnutí sa rozišlo nerozhodne 1:1 s Islandom a na úvod zaskočilo Rakúsko víťazstvom 2:0.

V maďarskom tábore vládne pohoda.
V maďarskom tábore vládne pohoda. (Autor: SITA/ AP)

Naopak, Belgicko sa rozbiehalo pomalšie. Na začiatku podľahlo Taliansku 0:2, potom však prevýšilo Írsko jasne 3:0 a zdolalo aj Švédsko 1:0, vďaka čomu postúpilo z "éčka" do vyraďovacej časti priamo z druhej priečky.

pred zápasom: Kým v tíme Belgicka dominuje generácia okolo hviezd Axela Witsela, Kevina De Bruyneho či Edena Hazarda, na úspešnom ťažení Maďarska majú značný podiel veteráni. V bránke stojí štyridsiatnik Gábor Király, v strede poľa operuje 37-ročný Zoltán Gera so skúsenosťami z najvyššej anglickej súťaže. Nielenže svojím 25. gólom v najcennejšom drese otvoril skóre súboja s Portugalskom, ale za 46 minút, ktoré pobudol na trávniku, mal dokonalú úspešnosť prihrávok - 9 z 9.

pred zápasom: O belgickom triumfe v záverečnom skupinovom vystúpení rozhodol Radja Nainggolan. "Ak mám byť úprimný, nedisponujem mnohými znalosťami o maďarskom mužstve. Najpodstatnejšie je sústrediť sa na vlastné silné stránky. Pokiaľ zostaneme verní nášmu hernému štýlu, dokážeme ich prekonať. To je najdôležitejšie zistenie," povedal Nainggolan pre oficiálnu internetovú stránku Európskej futbalovej únie (UEFA). Hviezd pod trénerským vedením Marca Wilmotsa sa však neobáva Barnabás Bese, ktorý proti Portugalsku nahradil na ihrisku Geru. "Naše sebavedomie stúpa každým zápasom. Nikoho sa nebojíme a vybehneme so stopercentnou dôverou," vyhlásil Bese.

pred zápasom: Navyše, z belgického kádra sa stále zo zdravotných patálií úplne nevyliečili ofenzívni záložníci Yannick Carrasco a Moussa Dembele, ich nedeľný štart je otázny. Dembele po spečatení postupu medzi elitnú šestnástku trénoval individuálne v hlavnom stane svojej reprezentácie v Bordeaux.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Maďari končia na turnaji. Belgicku podľahli 0:4