Anglicko vyhralo nad Walesom 2:1, rozhodli náhradníci

Gareth Bale (vľavo) strelil gól aj vo svojom druhom vystúpení na ME. Príliš veľkú radosť však z neho asi nemal.
Gareth Bale (vľavo) strelil gól aj vo svojom druhom vystúpení na ME. Príliš veľkú radosť však z neho asi nemal. (Autor: SITA/ AP)
Martin Rendek, SITA|15. jún 2016 o 07:30

O triumfe favorita rozhodli Jamie Vardy a Daniel Sturridge.

ME vo futbale 2016 - B-skupina:

(Stade Bollaert-Delelis, Lens)

Anglicko - Wales  2:1 (0:1)

Góly: 56. Vardy, 90+2. Sturridge - 42. Bale

ŽK: 61. Davies (Wales), rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.)

Anglicko: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Dele Alli, Dier, Rooney - Lallana (73. Rashford), H. Kane (46. Vardy), Sterling (46. Sturridge)

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, B. Davies, N. Taylor - Ramsey, J. Ledley (67. D. Edwards), Allen - Robson-Kanu (72. J. Williams), Bale

LENS. Futbalisti Anglicka zvíťazili v ostrovnom derby 2:1 nad Walesanmi vo štvrtok v Lens v "slovenskej" základnej B-skupine na futbalových ME 2016 vo Francúzsku.

Po prvom polčase pritom prehrávali 0:1, keď krátko pred prestávkou zo štandardky zmrazil favorita Gareth Bale.

Albión však po zmene strán pomerne rýchlo vyrovnal zásluhou striedajúceho Jamieho Vardyho a v nadstavenom čase sa presadil ďalší hráč, ktorý prišiel na trávnik až na druhý polčas - Daniel Sturridge.

Anglicko vedie so 4 bodmi, Slovensko a Wales majú po 3 body a Rusko 1 bod.

Záverečná tretia várka zápasov príde na rad v pondelok 20. júna. Zhodne od 21.00 h sa stretnú Rusko - Wales (Toulouse) a Slovensko - Anglicko (Saint-Étienne).

Radosť Angličanov po víťaznom zásahu bola,, pochopiteľne, enormná.
Radosť Angličanov po víťaznom zásahu bola,, pochopiteľne, enormná. (Autor: facebook, UEFA EURO)

Hlasy

/zdroj: BBC/

Jamie Vardy (útočník Anglicka): "Každý chce patriť do základnej jedenástky, lenže toto je kolektívna hra. Sme v tom všetci spoločne a keď človek vybehne na trávnik, túži byť prínosom. Našťastie, mne sa to dnes podarilo. Myslím si, že sme zahrali dobre. Predsavzatie bolo jednoduché - usilovať sa robiť to, čo máme, azda z toho prídu góly. Aj sa stalo. Berieme to zápas za zápasom. Dosiahli sme víťazstvo a nádejame sa v ďalšie."

Daniel Sturridge (útočník Anglicka): "Je to skvelý pocit, neuveriteľné! Ďakujem trénerovi za príležitosť a Bohu za to, že mi doprial gól. Sú to brilantné emócie. Nechceme teraz podľahnúť prehnanému nadšeniu, ale atmosféra je neskutočná."

Wayne Rooney (útočník a kapitán Anglicka): "V prvom polčase sme si počínali solídne, ale bolo treba rýchlejšie pracovať s loptou. Kouč cez prestávku urobil prospešné zmeny, zožali sme úrodu. Držali sme loptu, neprestávali sme to skúšať a napokon sme okrem vyrovnania dosiahli aj víťazný gól. Je skvelé, že sme tento podľa mňa zaslúžený triumf vydolovali práve takýmto spôsobom. Už sme takmer v ďalšej fáze, ale chceme uspieť aj v pondelok."

Adam Lallana (stredopoliar Anglicka): "Toto sú zápasy, v ktorých človek túži byť ich súčasťou. Pred duelom sme deklarovali, že záleží na každom jednom z 23 členov kádra, na trávniku sa to potvrdilo. Po tom, ako sme v závere inkasovali od Rusov, bolo pekné zažiť to opačným spôsobom. Na tabuľku sa nám teraz pozerá príjemne."

Gareth Bale (krídelník Walesu): "Samozrejme, že výsledok je obrovským sklamaním, ale som hrdý na celé mužstvo. Ako vždy sme odovzdali všetko. Už pred zápasom som zdôrazňoval, že ak sa rozdáme bezo zvyšku, nedá sa urobiť viac. V tejto chvíli pociťujeme rozčarovanie, sme však silní a turnaj sa nekončí. Do ďalšieho duelu vletíme ešte odhodlanejšie. O postup budeme bojovať až do poslednej chvíle."

Ashley Williams (obranca a kapitán Walesu): "Pochopiteľne, že pre každého z nás je to ťažké na strávenie. Kým nezaznie konečný hvizd, nikdy ste neurobili dosť... Na tomto turnaji padlo viacero gólov v úplnom závere a my sme nepoľavili v koncentrácii, ale prihodilo sa nám niečo, čo sa občas stáva. Už v pondelok nás čaká ďalšie vystúpenie, nemôžeme vešať hlavy. Táto prehra, keď sme siahali minimálne po bode, síce bolí, ale dostaneme sa z toho."

KONIEC: Je koniec a Anglicko sa razom vyšvihlo z tretej priečky našej skupiny na líderskú pozíciu. Hodgsonovu partiu dnes potiahlo striedajúce duo Vardy - Sturridge. Práve Slovensko bude v pondelok 20. júna v Saint-Étienne súperom anglického národného tímu.

Výhry v posledných sekundách sú najsladšie. Svoje o tom vedia aj títo anglickí priaznivci.
Výhry v posledných sekundách sú najsladšie. Svoje o tom vedia aj títo anglickí priaznivci. (Autor: SITA/ AP)

90+2. min: Góól, Anglicko! Daniel Sturridge doslova v hodine dvanástej spasil Angličanov, keď si narazil loptu v pokutovom území Walesu a v spleti tiel dokázal dostať loptu do siete. Navyše svojou slabšou pravou nohou.

89. min: Hlavička Garyho Cahilla po rohu míňa waleskú bránu a Angličania majú už len 3 minúty nadstaveného času, aby strhli víťazstvo na svoju stranu.

80. min: Hoci Anglicku patrí druhý polčas, teraz sa pripomenul striedajúci waleský útočník Jonathan Williams, ktorý zrýchlil a jeho strela bola síce prudká, ale minula Hartovu bránu.

Proti Slovákom hral Jonathan Williams od začiatku, dnes nastúpil až ako striedajúci žolík.
Proti Slovákom hral Jonathan Williams od začiatku, dnes nastúpil až ako striedajúci žolík. (Autor: Michal Lukáč - SME)

73. min: Na trávniku je už aj mladý supertalent Marcus Rashford, ktorý vymenil Adama Lallanu.

70. min: Anglickú hernú dominanciu dokumentuje aj držanie lopty za posledných 15 minút, ktoré je 70% proti 30% waleského družstva.

66. min: Sturridge si pekne naviedol loptu z pravého krídla na os ihriska, no jeho strela zo zhruba 25 metrov končí vysoko nad Hennesseyho "svätyňou".

61. min: Žltú kartu dostáva po prišliapnutí nohy Adama Lallanu waleský obranca Ben Davies.

56. min: Teraz to už vyšlo! Jamie Vardy stál síce v jasnom ofsajde, keďže bol v tesnej blízkosti waleského gólmana. Daviesova obranná hlavička však "našla" práve striedajúceho žolíka a kanoniera Leicesteru City, ktorý sa poďakoval gólom na 1:1. Angličania sú znova v hre!

55. min: Rooneyho "obaľovačka" k žrdi placírkou, ktorú ale Hennessey vyrazil. Následný roh zahral Rooney, gólovo však ani z tejto  situácie nezapršalo.

46. min: Anglicko strieda hneď na začiatku druhého polčasu. A prichádzajú dokonca hneď dvaja noví hráči, menovite Jamie Vardy a Daniel Sturridge. Na ihrisku už neuvidíme Harryho Kanea a Raheema Sterlinga.

Walesania trafili v prvom polčase do priestoru Hartovej brány len raz, no hneď bol z toho gól.
Walesania trafili v prvom polčase do priestoru Hartovej brány len raz, no hneď bol z toho gól. (Autor: facebook, England Football Team)

45. min: Koniec prvého polčasu. Hviezdny Gareth Bale prekonal po Matúšovi Kozáčikovi aj ďalšieho gólmana z priameho kopu. Bol to jubilejný 20. reprezentačný gól ofenzívneho esa Realu Madrid.

42. min: Gól! Wales sa ujíma vedenia po priamom kope Garetha Balea. Zo zhruba 30-metrovej vzdialenosti zapadol jeho projektil až v sieti. Snaha Joe Harta v bráne bola márna. Doterajšia územná prevaha je Anglicku na nič.

32. min: Angličania reklamujú ruku v pokutovom území Walesu. Vinníkom je Ben Davies, ktorému padajúca lopta skutočne spadla na vystretú ruku. Píšťalka nemeckého rozhodcu však zostáva nemá, penalta sa kopať nebude.

26. min: Gary Cahill hlavičkuje chrbtom k súperovej bráne len do rukavíc Hennesseyho.

21. min: Herný prejav favorizovaných "Troch levov" je zatiaľ skôr statický bez výraznejšieho prekvapivého nápadu smerom dopredu. Zápasu však nechýba rivalita, k videniu bolo už zopár tvrdších zákrokov.

13. min: Strelecký pokus Rooneyho končí veľmi vysoko nad bránou.

7. min: Prvá veľká príležitosť duelu, v ktorej sa ocitol Raheem Sterling. Harry Kane na polovici ihriska poslal loptu na krídle rozbehnutému Lallanovi,, ktorý našiel dobrou "finálkou" spomínaného Sterlinga. Ten však netrafil bránu.

3. min: Angličania mali výhodu prvého rohu, nič však z neho nevyťažili.

ZAČIATOK: Hráčov víta v Lens príjemné slnečné počasie. Oba tímy priviedli na plochu tradiční kapitáni Wayne Rooney, respektíve Ashley Williams. Walesania hrajú v netradičných tmavých dresoch, Angličania v bielom.

Pred zápasom - Tímy odohrali proti sebe viac než sto zápasov. Naposledy sa stretli v kvalifikácii na ME 2008 - Angličania vyhrali oba duely.

Wales čaká na víťazstvo nad rivalom od mája 1984.

Pred zápasom - Medzi hráčmi oboch krajín pokračuje niekoľko dní verbálna prestrelka.

"Walesania nás nemajú veľmi v láske. Máme radi my ich? Ani nie," cituje reakciu Jacka Wilshera agentúra dpa.

"Žiadneho," odpovedal hviezdny Gareth Bale na otázku, koľkých anglických reprezentantov by zobral do tímu Walesu.

Pred zápasom - Naopak, Wales vo svojom prvom dueli uspel, keď zdolal Slovensko 2:1.

Z priameho kopu sa najskôr zapísal hviezdny Gareth Bale, víťazný gól strelil striedajúci Hal Robson-Kanu.

"V prvom zápase sme hrali dobre, ale sme tu všetci profesionáli. Takže aj keď sme hrdí na náš výkon, nesmieme teraz zaspať na vavrínoch. Budeme sa snažiť budovať na tom, čo sa nám podarilo a pokúsime sa uhrať v stretnutí s Anglickom pozitívny výsledok," skonštatoval Robson-Kanu. 

Po zisku troch bodov vládne medzi fanúšikmi z Walesu eufória, ktorú však krotí tréner Chris Coleman. 

"Vstupujeme do stretnutia ako outsider, od Anglicka sa očakáva víťazstvo. Sme si vedomí našej identity. Musíme však teraz zostať sústredení na to, čo robíme a nepozerať sa na nášho súpera. Snažíme sa, aby krajina bola na nás hrdá. Anglicko je ďalší tím a ďalšia výzva. Neprišli sme sem, aby sme mali z niekoho strach," uviedol na tlačovej konferencii. 

Pred zápasom - Angličania začali šampionát remízou 1:1 s Rusmi. O víťazstvo prišli až v nadstavenom čase.

Gól Anglicka strelil z priameho kopu Eric Dier, ktorý pridal aj niekoľko dobrých defenzívnych zákrokov. 

"Spôsob, akým hral a rozprával po zápase, ukazuje, že je to chytrý a vzdelaný chlapec, ktorý vyťažil maximum z pôsobenia v Portugalsku. Prídu aj náročnejšie úlohy, ale veľmi sa mi páčilo, ako hral s rozumom na oboch koncoch ihriska,“ pochválil 22-ročného stredopoliara vo svojom stĺpčeku v denníku Daily Mail bývalý anglický reprezentant Jamie Redknapp.

Pred zápasom - Súboju Anglicka s Walesom sa pred žrebom skupinovej fázy ME chceli vyhnúť tréneri aj hráči.

"Bitka o Britániu" sa však nakoniec uskutoční.

Duel sa začne o 15. hodine v Lens.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Anglicko vyhralo nad Walesom 2:1, rozhodli náhradníci