Etiópčania sa v dvoch behoch pokúsia o 3 svetové rekordy

SITA|26. jún 2007 o 16:10

OSTRAVA 26. júna (SITA) - Dvaja skvelí etiópski vytrvalci a tri pokusy o svetový rekord - taký by mal byť jeden z bonbónikov stredajšieho medzinárodného atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave. Meseret ...

OSTRAVA 26. júna (SITA) - Dvaja skvelí etiópski vytrvalci a tri pokusy o svetový rekord - taký by mal byť jeden z bonbónikov stredajšieho medzinárodného atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave. Meseret Defarová a Haile Gebrselassie sú zárukou, že rekordné časy sa budú minimálne otriasať v základoch.

Meseret Defarová na utorkovej tlačovej besede pôsobila veľmi skromne, nijaké hviezdne maniere. Rodnou amharčinou pokojne odpovedala na otázky týkajúce sa jej stredajšieho útoku na vlastný svetový na 5000 m (14:16,63 min) z úvodného mítingu Zlatej ligy v Osle.

„Od predošlého rekordu ubehlo sotva desať dní a neviem, či je možné zlepšiť ho v takom krátkom čase opäť. Navyše, v Osle som rekord posunula takmer o osem sekúnd, preto neviem... V každom prípade však urobím všetko, aby to vyšlo aj v Ostrave.“

Dvadsaťtriročná Defarová po rekordnom čase z Osla netrénovala veľmi tvrdo. „To skôr pred týmto mítingom. Teraz som sa snažila trochu oddychovať a udržať sa v pohode. O ostravskej dráhe som počula, že je veľmi rýchla, preto sa na preteky teším,“ skonštatovala olympijská šampiónka.

O rekordné tempo by sa mala rovnako ako v Osle starať Ruska Oľga Komjaginová, prichystané pomôcť sú aj Defarovej krajanky Gelete Buriková a Meselech Melkamuová.

Haile Gebrselassie pôsobil na utorkovej ostravskej tlačovej besede presne opačným dojmom ako Meseret Defarová. Hoci prišiel medzi novinárov priamo z letiska, rozdával na všetky strany úsmevy a optimizmus z neho doslova sršal. V stredu sa pokúsi prekonať v jedných pretekoch hneď dva svetové rekordy - v hodinovke a v rámci nej aj na 20 000 m na dráhe. Oba patria od roku 1991 Mexičanovi Arturovi Barriosovi - 21 101 metrov a 56:55,6 min.

„Chcem ich prekonať, preto som sem prišiel. Pre mňa je veľkou výzvou, že v tomto meste zabehol svetový rekord v hodinovke aj legendárny Emil Zátopek. Bolo by fantastické, ak by som ho napodobnil. A čo k tomu budem najviac potrebovať? Skvelých divákov. Verím, že takých v Ostrave máte...“

V pokuse o dva rekordy v jednom behu budú štvornásobnému majstrovi sveta a dvojnásobnému olympijskému víťazovi na 10 000 m pomáhať traja vodiči - dvaja Keňania a Gebrselassieho krajan Abiyote Guta. „S Abiyotem už mám dobré skúsenosti, staral sa mi o tempo vlani v januári vo Phoenixe počas úspešného pokusu o svetový rekord v polmaratóne,“ poznamenal 34-ročný Etiópčan, pre ktorého bude ostravská hodinovka druhou v kariére. Prvú - v roku 2002 - nedokončil. „Hoci som bežal v tempe na svetový rekord, po 39 minútach som musel pre kŕče v lýtkovom svale odstúpiť. Boli to totiž moje prvé preteky krátko po operácii,“ vysvetľoval Gebrselassie.

Nápad zaútočiť na Barriosov rekordný čas v hodinovke a na 20 000 m sa zrodil po májovom mítingu v holandskom Hengele, kde „Gebre“ zabehol desiatku za 26:52,81 min. Nik starší ako 30 rokov na svete tak rýchlo ešte nebežal. „Chcem otestovať sám seba, aké sú ešte moje možnosti. Cítim sa v dobrej forme, verím, že budem úspešný.“ Organizátori Zlatej tretry pôvodne nemali hodinovku v programe, ale po konzultáciách s Gebrselassieho manažérom Josom Hermensom a získaní osobného sponzora pre etiópsku vytrvaleckú hviezdu ju doň zaradili. A teraz už len dúfajú, že to bolo správne rozhodnutie. Prémie 25000 dolárov im určite nebude ľúto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Etiópčania sa v dvoch behoch pokúsia o 3 svetové rekordy