Chytal len raz, napomínal ho rozhodca. Argentína má hviezdu a nie je to Messi

Brankár Emiliano Martinez.
Brankár Emiliano Martinez. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA, TASR|7. júl 2021 o 10:45

Fenoménom ho nazval aj Lionel Messi.

BRASILIA. Juhoamerický šampionát Copa América prinesie vo finále súboj dvoch najväčších papierových favoritov. Hviezdy Brazílie i Argentíny dokráčali do posledného zápasu bez jediného zakopnutia.

Partia okolo Lionela Messiho však nemala ďaleko od prekvapivého konca v semifinále. Súboj proti Kolumbii rozhodli až pokutové kopy.

V nich uspeli traja zo štyroch strelcov Argentíny, vrátane najlepšieho strelca turnaja Messiho. Hrdinom však bol brankár Emiliano Martinez, ktorý zneškodnil až tri penalty súpera.

Špecialista na penalty

Argentínčania viedli v zápase od 7. minúty, keď Lautaro Martínez strelou bez prípravy zvnútra šestnástky prekonal brankára Davida Ospinu. Lionel Messi si pri góle pripísal piatu asistenciu na turnaji.

Kolumbijčania sa tlačili za vyrovnaním, v 37. minúte Wilmar Barrios opečiatkoval pravú žrď, o čosi neskôr Yerri Mina namieril loptu hlavou do brvna. Gólu sa dočkali po hodine hry, keď Martíneza prekonal zblízka Luis Díaz.

O všetkom preto rozhodli pokutové kopy.  V nich zahviezdil brankár Martinez, keď sa trikrát hodil na ľavú stranu a zlikvidoval pokusy Davinsona Sancheza, Yerryho Minu i Edwina Cardonu.

Za Argentínu bol neúspešný iba Rodrigo De Paul, ktorý v druhej sérii prestrelil bránu, presne mierili Messi, Leandro Paredes i Lautaro Martinez.

Napomínal ho aj rozhodca

Zaujímavosťou je, že Emiliano Martinez pred juhoamerickým turnajom odchytal za národný tím iba jeden zápas, debutoval len 3. júna v kvalifikácii MS proti Čile.

Dvadsaťosemročný brankár Aston Villy dostal šancu po tom, ako brankársku jednotku Franca Armaniho vyradil krátko pred štartom turnaja pozitívny test na koronavírus.

"Súper to dotiahol až do penált a tie sú vždy otázkou šťastia. Dnes to bolo na mne," vyznal sa 28-ročný brankár, ktorý sa predviedol aj počas zápasu, keď za stavu 1:0 vychytal nohou vo veľkej šanci Juana Cuadrada.

Jeho hlavné chvíle však prišli v rozstrele. V ňom znervózňoval neúspešných kolumbijských exekútorov aj svojimi pokrikmi.

"Je mi ľúto, ale tvoj pokus chytím, kamarát," kričal na Sancheza krátko predtým, ako vyrazil jeho strelu.

"Smeješ sa, lebo si nervózny. Poznám ťa," povedal smerom k Minovi.

Martineza musel napomenúť hlavný rozhodca, aby s komentármi prestal. Cardonov pokus napokon vykryl aj bez pokrikov smerom ku kolumbijskému hráčovi.

"Penalty sú vždy aj otázka šťastia. Dnes to bolo na mne. Poznal som hráčov Kolumbie a snažil sa ich pred rozstrelom trochu podpichnúť," komentoval Martínez.

Messi: Rád mu prenechám honor hviezdy

"Vedeli sme, že ich vychytá. Vieme, čo v ňom máme a verili sme mu. Zaslúži si to," povedal na adresu brankára kapitán argentínskej reprezentácie Messi.

"Náš hrdina sa volá Dibu /Emiliano Martínez - pozn./. Rád mu prenechám tento honor. Je to fenomén," dodala ikona FC Barcelona.

Argentína si zahrá o pätnásty titul na Copa América, ale prvý od roku 1993. Aj vtedy Argentínčania v semifinále vyradili Kolumbijčanov po strelách zo značky pokutového kopu. A vo finále si poradili s Mexičanmi 2:1.

Veľké finále Brazília - Argentína sa bude hrať nedeľu o 2.00 h SELČ na legendárnej Maracane v Riu de Janeiro. Proti sebe nastúpia niekdajší hviezdni spoluhráči z Barcelony Messi a Neymar.

Messi bude mať ako 34-ročný možno poslednú šancu získať s Argentínou veľký reprezentačný triumf, čo sa mu doteraz v dlhej a úspešnej kariére nikdy nepodarilo.

"Brazília bude vo finále veľký favorit, ale my máme skvelého trénera aj najlepších hráčov na svete a pokúsime sa zvíťaziť," zaželal si brankár Martínez.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Chytal len raz, napomínal ho rozhodca. Argentína má hviezdu a nie je to Messi