Anderssonová išla ako legendárna Nórka, súperky boli bez šance

Ebba Anderssonová.
Ebba Anderssonová. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. mar 2023 o 14:00

V Planici získala už druhú zlatú medailu.

MS v severskom lyžovaní 2023

Bežecké lyžovanie - 30 km klasickou technikou žien:

1.

Ebba Anderssonová

Švédsko

1:22,18 h

2.

Anne Kjersti Kalvaaová

Nórsko

+ 53,0 s

3.

Frida Karlssonová

Švédsko

+ 54,2 s

4.

Linn Svahnová

Švédsko

+ 57,7 s

5.

Rosie Brennanová

USA

+ 57,8 s

6.

Kerttu Niskanenová

Fínsko

+ 1:08,2 min

PLANICA. Švédska bežkyňa na lyžiach Ebba Anderssonová triumfovala v sobotňajších pretekoch na 30 km klasicky s hromadným štartom na MS v Planici.

Striebornú medailu vybojovala s takmer minútovým odstupom Nórka Anna Kjersti Kalvaaová, tretia finišovala ďalšia Švédka Frida Karlssonová.

Pre 25-ročnú Andersonovú je to druhá zlatá medaila z tohto svetového šampionátu, keďže predtým triumfovala aj v skiatlone na 7,5+7,5 km. Zo šampionátu si odniesla domov celkovo štyri cenné kovy.

Anderssonová zamierila za triumfom od úvodných metrov. Nasadila vysoké tempo, ktoré po tretine pretekov zachytila iba štvorica Kalvaová, Niskanenová, Svahnová a Brennanová.

Švédka sa im postupne vzdialila, po polovici súťaže mala 14-sekundový náskok, ktorý postupne narastal. S výrazným odstupom za ňou bola štvorčlenná skupinka, na ktorú sa na 18-tom kilometri dotiahla Karlssonová.

Anderssonová išla naďalej vo vysokom tempe a zvyšovala náskok na skupinu, ktorej členky súperili o 2. miesto. Pred posledným kolom mala náskok 1:20 min a hoci následne trochu spomalila, udržala si pohodlný náskok.

Pripomenula slávne časy legendárnej Nórky Therese Johaugovej, ktorá podobne suverénne získavala na tejto trati jedno víťazstvo za druhým.

Na vrchole stúpania sa pred svoje súperky dostala Kalvaaová. Na tú sa v záverečných metroch doťahovala Karlssonová, ale neúspešne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Anderssonová išla ako legendárna Nórka, súperky boli bez šance