Easy Money Fights (komentár)

Dávid Lukáč|21. nov 2017 o 01:00

Aké zápasy chceme vlastne vidieť?

V našich končinách sa to objavuje pomerne často. Promotér naláka ľudí na veľkú domácu hviezdu, súper je však o niekoľko levelov nižšie. A zmysel toho všetkého? Môžem len hádať. Pre promotérov – zarobiť. Pre fighterov – ľahko zarobiť (easy money), nezraniť sa, pripísať si do bilancie výhru. Pre fanúšikov – žiadny zmysel. Neviem koho zaujíma zápas, kde je dopredu jasný výsledok a je to minútová záležitosť. Mňa teda nie. Situácia je potom taká, že výborný profi-fighter porazil úplného chudáka. Potom sú na rade komentáre od fanúšikov oslavujúcich „veľkolepé“ víťazstvo svojej hviezdy, ako keby obhajovala titul v UFC: „Si borec“, „najlepší“ a podobne. Samozrejme, chápem aj nových/neznalých resp. fanúšikov, ktorí si nezisťujú o súperovi svojej hviezdy nič, lebo to sledujú len povrchne a prvoradé je, aby ich miláčik „přejel“ kohokoľvek, koho mu postavia do klietky.

Naposledy sa takéto veci diali na Night of Warriors 12 v Liberci. Všetok rešpekt ku Karlosovi a k tomu, že sa po krátkej dobe od operácie vrátil do klietky, ale súper, ktorého mu pripravili organizátori bol viac ako neadekvátny. Pre Karlosa to splnilo účel – pozdvihnutie psychiky pred súbojom s Pínom + easy money. Kto by teda neprijal takúto ponuku? O Maximilianovi Bajlitzovi organizátori uviedli, že ma skóre 9-6. Ale v čom? Jediná vec, čo o ňom na internete nájdete je to, že sa venuje profesionálnemu wrestlingu. Robí teda šaškáreň pre divákov s nahratými scénkami v ringu. Žiadny profil na Sherdogu, na portáli Tapology mu urobili profil až pred zápasom, a tak mu tam teraz svieti skóre 0-1. Bajlitz tak dostal naložené, čo sa doňho zmestilo, našťastie ho však nebrali na nosidlách. V budúcnosti to tak ale nemusí byť, a pri takto postavených zápasoch môže dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia borca, ak nie k niečomu horšiemu.

Ďalším negatívnym hrdinom tohto večera bol Danijel Arandjelovic. Chlapec, ktorý príde za almužnu prehrať a vôbec mu neprekáža, že jeho súper (v tomto prípade Tomáš Penz) má v deň zápasu aspoň o 20 kg viac. Zápasí vo welterovej váhe a oficiálne ma skóre 1-16 (samozrejme, nie všetko má zapísané, v júni tohto roka napríklad prehral na RNC s Michalom Dobiášom na Rebuy Stars Fight Night, čo doteraz nie je na Sherdogu), jeho zápasy trvajú okolo minúty. Podľa mňa je už dosť skúsený na to, aby vedel prehrať tak, že schytá minimálny „damage“. Vie nastaviť ten kŕčik na gilotínku, prípadne darovať chrbátik na RNC. To sa mu ale môže v budúcnosti vypomstiť a tiež ho budú odvádzať na nosidlách.

Stavať do zápasu kvalitného profíka s chlapíkom, o ktorom sa preukázateľne nedá nájsť žiadne info o predošlých skúsenostiach s bojovými športmi (Maximilian Bajlitz) je naozaj scestné. Taktiež nasadiť do súboja „profesionálneho prehrávača“ (Danijel Arandjelovic) je tiež veľmi smutné. Je len na Vás, divákoch, či sa budete chcieť aj naďalej pozerať na takéto dopredu jasné minútové záležitosti, alebo dáte prednosť kvalitným a vyrovnane postaveným zápasom, ktoré majú to pravé čaro MMA –  vyhrať môže každý z bojovníkov, nikto nevie, čo sa môže  v zápase stať, súboj je napínavý a kľudne trvá aj celý počet kôl. A to hlavné je, že sa naozaj tešíte z výhry Vášho obľúbenca, lebo viete, že porazil kvalitného súpera. Víťazom je vlastne každý, pretože prehra v ťažkom zápase Vás posunie dopredu viac ako výhra nad „punching bagom“!

Tak tu asi nazbieral Bajlitz skóre 9-6...

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Easy Money Fights (komentár)