Dráhoví cyklisti Žabka a Liška tvrdia: Neutekali sme

Sportnet|17. sep 2008 o 00:00

Stíhači Žabka a Liška sa ohradzujú proti spájaniu so šprintérmi Jeřábkom a Slivovským, ktorým hrozia tvrdé tresty za porušenia antidopingových pravidiel.

BRATISLAVA. Začiatkom augusta sme boli na dovolenke v zahraničí, tvrdia unisono dráhoví cyklisti Jozef Žabka a Martin Liška. Ich mená sa objavili v čerstvej dopingovej afére, ktorej hlavnými postavami sú Jaroslav Jeřábek a Matej Slivovský.

„Dovolenku som mal v súlade so stanovenými pravidlami riadne nahlásenú a schválenú mojím trénerom, ako aj veliteľom klubu. Túto skutočnosť som nahlásil aj do monitorovacieho systému pre potreby antidopingového výboru,“ vyhlásil Žabka.

Podobne argumentuje Liška: „Pred nikým som neutekal, naopak, po návrate domov som antidopingový výbor sám kontaktoval.“

Slovo proti slovu

Žabka tvrdí, že mu počas dovolenky v súvislosti s dopingovou skúškou nikto netelefonoval a argumentuje výpisom volaní. Generálny sekretár ADV SR Miroslav Motyčík oponuje: komisári jeho číslo prvý raz vykrútili 7. augusta o 12.27 h. Zároveň však potvrdil, že krátko po druhom telefonáte 9. augusta, keď už bol doma, sa Žabka podrobil kontrole. Jej výsledok bol negatívny.

„Siedmeho augusta sme jeho aj Lišku kontaktovali, aby sme ich vyzvali na skúšku na 9. augusta, keď už podľa monitoringu nemali mať dovolenku a mali byť obaja v tréningovom procese,“ tvrdí Motyčík. „Liška však nebral telefón tri dni za sebou, ani deviateho. V ten deň mu komisári poslali esemesku - na ňu odpovedal, ale až o tri dni s tým, že si predĺžil dovolenku a pricestuje 18. augusta.“

Podľa antidopingových pravidiel športovca môžu komisári testovať dokonca aj počas dovolenky. „Prosím, ale nemôžu ma vyzývať, aby som sa ja dostavil - oni musia sadnúť do auta a prísť,“ pripomína Žabka.

Najskôr, pravda, musia poznať športovcovo presné miesto pobytu. Zatiaľ sa však nestalo, že by slovenskí antidopingoví komisári vycestovali za športovcom do cudziny. V Žabkovom prípade telefonát zo 7. augusta komisári napokon nevyhodnotili ako „porušenie dostupnosti športovca na mimosúťažné testovanie“, čiže ho ani nenapomenuli, ako sme chybne uviedli vo štvrtkovom článku.

Liška je iný prípad - a končí

Liškov prípad uzavrel Antidopingový výbor SR inak. „V riadne označenom mieste Vášho trvalého pobytu ste neboli a mali ste trvalo vypnutý mobilný telefón, takže sa s Vami nedalo nijako komunikovať. Svojím konaním ste sa vyhli odberu vzorku,“ oznámila mu listom.

Keď nevyužil možnosť poslať v termíne vysvetlenie, požiadala cyklistický zväz o disciplinárne konanie. „Telefóny v cudzine nedvíham, nie som milio­nár. Keď mi však komisári poslali esemesku, oznámil som miesto pobytu, ale potom už na mňa kašľali,“ vraví Liška.

Na otázku prečo nevyužil možnosť vysvetliť svoj prípad, odvetil: „Nemám na to čas, skončil som s vrcholovou cyklistikou a začínam živiť rodinu ako podnikateľ.“ Liškovi sa podľa vlastného vyjadrenia nedávno skončil pracovný pomer vo Vojenskom športovom centre Dukla. „Požiadal som o jeho rozviazanie už v júli,“ pripomenul.

„Nemá to nič spoločné s prípadom šprintérov - nespájajte ma s nimi.“ Podobne ako Žabka tvrdí, že Antidopingový výbor SR sa dopustil procedurálnych chýb a prípad bude mať súdnu dohru.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dráhoví cyklisti Žabka a Liška tvrdia: Neutekali sme