Do noci bol na ihrisku, hrával so staršími a dnes vyhral NHL

Marián Gáborík z Los Angeles Kings.
Marián Gáborík z Los Angeles Kings. (Autor: TASR/AP)
Vojtech Jurkovič|14. jún 2014 o 13:47

Marián Gáborík chcel od malička vyhrávať. Vždy a všetko, hovorí jeho brat Branislav.

BRATISLAVA. Posledný krok Mariána Gáboríka na ceste k zisku Stanley Cupu napäto sledovali jeho bývalí spoluhráči, tréneri i množstvo fanúšikov. Kým mama Silvia s otcom Pavlom sa tešili z úspechu svojho syna v Los Angeles naživo, jeho starší brat Branislav s dcérou a priateľmi si po dráme pripili na lodi v Chorvátsku.

„S bratom sme si vymenili zopár esemesiek. Boli to zase poriadne nervy, v predĺžení som trpel, hoci inak prežívam hokejové zápasy dosť pokojne. Brata musím pochváliť, hral v pohode, nezdal sa mi nervózny, kľúčové situácie riešil zrelo takticky,“ povedal pre SME 41-ročný Branislav Gáborík, ktorý je manažérom rodinného podniku MG aréna v Trenčíne.

Pred takmer desiatimi rokmi sa tréningový štadión rozhodol postaviť dnes čerstvý víťaz Stanley Cupu na vlastné náklady. Pomohlo mu mesto Trenčín. Pozemok vo vtedajšej hodnote okolo päť miliónov korún mu poskytlo za symbolickú korunu.

Chytal v hádzanárskej i futbalovej bránke

„Marián chcel od malička vyhrávať. Vždy a všetko. Či išlo o hokejbal, futbal, hádzanú. Okrem hokeja sa vždy pýtal do bránky, kde bol veľmi pohyblivý. Bol som o osem a pol roka starší, ale vždy sa motal v našej partii, snažil sa vekovo starším chalanom vyrovnať,“ dodal brat Branislav.

Gáboríkovci bývali do Mariánových troch rokov na sídlisku na Sihoti, keď otec dokončil rodinný dom presťahovali sa do štvrte za mostami.

„Aj tam sa do noci hrával hokejbal. Na ozajstné hokejové tréningy na ľade sa tešil, hoci boli vždy skoro ráno. A to sa neskôr stalo hlavným dôvodom prečo sa sám rozhodol postaviť tréningovú halu," vraví Branislav Gáborík, po ktorom nosí prezývku Brambor aj mladší Marián.

Pôvodne ju vymyslel Pavol Bratranec, telocvikár a tréner v hokejovej škole na Hodžovej ulici, Braňovi. Keď po rokoch zbadal v telocvični mladšieho Mariána, automaticky sa stal Bramborom aj on. Podobne ako bratov Mariána či Marcela Hossu volajú v Trenčíne Fery po otcovi Františkovi.

Mama Silvia Gáboríková vravela, že vždy sa chcel dotiahnuť na Branislava, ktorý však s hokejom skončil v 22 rokoch. Branislav vraví, že mladší brat sa hrával na Petra Bondru.

g_res.jpg

Branislav Gáborík. FOTO - archív TASR

Mal formu ako starý Majko

„S Mariánom som sedával v spoločnej lavici v škole. Keď mi po zápase telefonoval, že si konečne dvihol nad hlavu Stanley Cup a vravel, že tomu stále nemôže uveriť, mal šťastný hlas ako

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Do noci bol na ihrisku, hrával so staršími a dnes vyhral NHL