Gáborík sa dočkal, strelil gól a získal Stanleyho pohár

Marián Gáborík strelil dôležitý vyrovnávajúci gól na 2:2.
Marián Gáborík strelil dôležitý vyrovnávajúci gól na 2:2. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|14. jún 2014 o 06:28

Los Angeles Kings vyhralo rozhodujúci zápase finále s Rangers 3:2 v druhom predĺžení. V sérii triumfovalo 4:1 na zápasy.

BRATISLAVA. Hokejisti Los Angeles prehrávali, ale finálový zápas s Rangers opäť otočili. Podarilo sa im to tretíkrát v sérii a zaslúžene zdvihli nad hlavy Stanleyho pohár.

((f))

V 48. minúte síce prehrávali 1:2, ale prišla ďalšia veľká chvíľa Mariána Gáboríka. Kings predtým stratili v druhej tretine náskok jedna nula. Slovenský útočník ich znovu udržal v hre, keď sa skvele zorientoval pred bránkou. V presilovke prekonal strelou medzi nohy brankára Henrika Lundqvista.

Gáboríkov štrnásty gól

animation.gif

Slovenský krídelník zavŕšil play off štrnástym gólom. O víťazstve jeho tímu rozhodlo až druhé predĺženie.

Oba tímy v ňom hrali aktívne a postupe trafili konštrukciu bránky po dvakrát na oboch stranách. O výhre Los Angeles nakoniec rozhodol obranca Alec Martinez v 95. minúte v druhom predĺžení.

Gáborík sa stal deviatym slovenským hokejistom, ktorému sa podarilo vyhrať NHL.

"Boli sme skvelá partia. Stále bola okolo pozitívna energia. Teším sa, ako to oslávime, teraz to bol môj rok. Bude skvelé znovu doniesť Stanleyho pohár do Trenčína," hovoril v rozhovore po zápase Slovák, ktorý si mohol poťažkať slávnu trofej ako tretí v poradí z hokejistov Kings a po zápase dával oficiálny rozhovor ako prvý zo domácej zostavy.

"Nikto nechcel ísť späť do New Yorku, aj keď je to krásne mesto. Marián Gáborík bol od prvej minúty ako sem prišiel strelcom, ktorý nás držal v dôležitých chvíľach," dodal center prvého útoku Anže Kopitar.

Víťazný gól Aleca Martineza

martinez.gif

Williams bol najužitočnejší

Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča získal hrdina siedmich zápasov Justin Williams (hral ich sedem, má v nich štrnásť bodov a ani jeden neprehral).

Kalifornský klub potvrdil, že posledné tri roky je najlepší v celej NHL. Ligu vyhral druhýkrát po roku 2012.

Stal sa prvým tímom, ktorý triumfoval po tom, ako vyhral tri série play off v siedmom stretnutí. Všetky tri zápasy hrali pritom hráči LA na ľade súpera. Obdivuhodné bolo najmä prvé kolo, keď prehrávali so San Jose 0:3.

K najlepším hráčom histórie sa zaradil líder obrany Kings Drew Doughty, ktorý získal v 24 rokoch druhýkrát Stanleyho pohára a má aj dve zlaté olympijské medaily.

finále play off NHL - 5. zápas:

LOS ANGELES - RANGERS 3:2 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly a asistencie: 7. Williams (King, Stoll), 48. GÁBORÍK (Doughty, Carter), 95. Martinez (Toffoli, Clifford) - 36. Kreider (McDonagh, B. Richards), 40. Boyle (Hagelin). Konečný stav série: 4:1

Marián Gáborík odohral v zápase 25:24 min, počas mal dva strelecké pokusy a vyrovnal na 2:2

Vylúčení: 5:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Kozari, Watson - Driscoll, Heyer

Zostavy:

Kings: Quick - Muzzin, Doughty, Vojnov, W. Mitchell, Greene, Martinez - Brown, Kopitar, GÁBORÍK - Toffoli, Carter, Pearson - Williams, Stoll, King - Lewis, Richards, Clifford

Rangers: Lundqvist - Girardi, McDonagh, Stralman, Staal, Klein, Moore - Rick Nash, Stepan, Kreider - St. Louis, Richards, Hagelin - Zuccarello, Brassard, Pouliot - Dorsett, Moore, Boyle

Hlasy po zápase:

Marián Gáborík, útočník Los Angeles: "Chalani sa teraz určite tešia a ja tiež. Som šťastný, že teraz aj ja môžem s nimi oslavovať ako víťaz. Myslím si, že náš tím si Stanleyho pohár plne zaslúžil. Všetci moji kamaráti z Trenčína už trofej vyhrali, konečne prišiel rad na mňa, aby som ju priniesol domov."

Alec Martinez, obranca LA: "Mal som šťastie. Puk sa odrazil priamo ku mne a dokázal som ho usmerniť do bránky. Rangers potvrdili, že sú čertovsky dobré mužstvo. Vedeli sme, že to bude náročná séria. Nie som ženatý, ani nemám deti, takže toto je najveľkolepejšia chvíla v mojom živote."

Anže Kopitar, útočník LA: "Nikto nechcel ísť späť do New Yorku, aj keď je to krásne mesto. Gáborík bol od prvého momentu, ako prišiel k nám, strelcom, ktorý nás držal v dôležitých chvíľach."

Darryl Sutter, tréner LA: "Bola to dobrá séria, hral sa v nej skvelý hokej."

Alain Vigneault, tréner NY Rangers: "Obaja brankári chytali úžasne. Henrik Lundqvist predviedol v riadnom hracom čase niekoľko dôležitých zákrokov. V predĺžení sme hrali svoj najlepší hokej v tomto zápase, žiaľ, šťastie sa od nás odklonilo."

Martin St. Louis, útočník NY Rangers: "Je ťažké prejsť si celú tú náročnú cestu a napokon odísť z ľadu ako zdolaný tím."

Henrik Lundqvist, brankár NY Rangers: "Cítim, že som urobil všetko pre to, aby som sa dobre pripravil a pomohol tímu. Ale ani to proti takémuto súperovi nestačilo."

Marc Staal, obranca NY Rangers: "Toto je najhorší pocit, aký môžete ako hokejista zažiť. Nikdy som sa necítil horšie..."

Celý zápas - zostrih:

Prehľad slovenských víťazov Stanleyho pohára:

1961 - Stan Mikita (Chicago)

2003 - Jiří Bicek (New Jersey)

2004 - Martin Cibák (Tampa Bay)

2008 - Tomáš Kopecký (Detroit)

2009 - Miroslav Šatan (Pittsburgh)

2010 - Marián Hossa a Tomáš Kopecký (Chicago)

2011 - Zdeno Chára (Boston)

2013 - Marián Hossa a Michal Handzuš (Chicago)

2014 - Marián Gáborík (Los Angeles)

Prehľad víťazov Stanleyho pohára

(aktívne tímy, od roku 1915):

24 - Montreal Canadiens

13 - Toronto Maple Leafs

11 - Detroit Red Wings

6 - Boston Bruins

5 - Chicago Blackhawks, Edmonton Oilers

4 - New York Islanders, New York Rangers

3 - New Jersey Devils, Pittsburgh Penguins

2 - Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers, Los Angeles Kings

1 - Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars, Tampa Bay Lightning

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Gáborík sa dočkal, strelil gól a získal Stanleyho pohár