Mohli prísť, no nevideli záver. Počas zápasu Djokoviča poslali divákov preč

Diváci na Australian Open opúšťajú kurt počas zápasu Djokovič - Fritz. V Melbourne sa začína lockdown.
Diváci na Australian Open opúšťajú kurt počas zápasu Djokovič - Fritz. V Melbourne sa začína lockdown. (Zdroj: SITA/AP - Andy Brownbill)
Jana Sedláková|12. feb 2021 o 15:50

Dôvodom bol začínajúci lockdown.

MELBOURNE. Na svete sa v súčasnosti neodohráva veľa športových udalostí, ktoré by si naživo mohlo pozrieť toľko divákov, ako tenisový Australian Open.

Ale tí, ktorí sledovali v hľadisku zápas svetovej jednotky Novaka Djokoviča, nakoniec nevideli záver. Museli narýchlo odísť.

V štáte Victoria, kde sa nachádza Melbourne, dlhodobo nezaznamenávali nové prípady nákazy koronavírusom. Aj preto miestne autority povolili, aby na jednom z najprestížnejších tenisových podujatí mohli byť diváci. 

Obrovský areál síce nebol plne obsadený, no denne mohlo prísť až 30-tisíc ľudí. Hráči zažívali atmosféru, akú už dlho nie.

V posledných dňoch sa však objavilo v Melbourne trinásť nových prípadov, ktoré sa viažu k hotelu neďaleko melbourneského letiska. Štát Victoria sa tak rozhodol pristúpiť k lockdownu, ktorý bude platiť od soboty. 

Ľudia budú môcť vychádzať iba na nevyhnutné nákupy či do práce alebo za štúdiom. Aj športové podujatia sa budú môcť konať iba bez divákov. Zatiaľ je lockdown naplánovaný na najbližších päť dní.

Keďže však prísne nariadenia začali platiť až od polnoci miestneho času, na piatkový program v Melbourne Parku sa ešte nevzťahovali. 

Novak Djokovič pred prázdnym hľadiskom.
Novak Djokovič pred prázdnym hľadiskom. (Zdroj: SITA/AP - Andy Brownbill)

Diváci museli odísť

Zápas medzi svetovou jednotkou Novakom Djokovičom a Američanom Taylorom Fritzom však trval nečakane dlho a bolo jasné, že do polnoci ho nedohrajú. 

Organizátori tak okolo 23.30 miestneho času (13:30 stredoeurópskeho času, pozn. red.) začali posielať divákov počas jednej z prestávok preč z tribún. Na kurte sa vtedy odohrával štvrtý set. Z hľadiska sa začal ozývať piskot, no iná možnosť ako poslúchnuť nariadenia, nebola. 

Zápas približne na desať minút prerušili, kým sa ľudia dostali preč. V hľadisku smeli zostať len rodinní príslušníci či členovia tímov hráčov. Tých si mohli vopred nahlásiť a aj ich počet bol limitovaný.

"Niečo podobné som ešte nikdy nevidela," hodnotila expertka televíznej stanice Eurosport a bývalá tenistka Barbara Schettová.

Tesne pred prerušením sa výrazne trápil Novak Djokovič. Očividne ho limitovalo zranenie v hornej časti tela. 

"Myslím, že Novakovi môže táto prestávka pomôcť," pridal sa k hodnoteniu druhý expert Eurosportu a bývalý tenista Mats Wilander.

Možno sa ešte diváci vrátia

Štvrtý set síce vyhral Fritz, no do piateho vstúpil Djokovič očividne nabudený. Napriek komplikáciám vybojoval víťazstvo 7:6 (1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2.

"Polovicu zápasu hrať pred takmer plným hľadiskom a druhú pred prázdnym? To je naozaj unikátna skúsenosť," vravel Srb Schettovej a Wilanderovi.

Napriek súčasnej situácii je tu stále možnosť, že diváci sa ešte dostanú do hľadiska aspoň na záverečné kolá.

Pokiaľ sa lockdown skončí po piatich dňoch, tenisti by podporu z hľadiska mohli zažiť opäť vo štvrtok. To budú na programe semifinálové zápasy.

"Veríme, že lockdown zaberie a diváci sa do hľadiska ešte dostanú. A pomôžu vytvoriť kulisu k záveru takéhoto skvelého turnaja," citoval oficiálny web ATP riaditeľa Australian Open Craiga Tileyho.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Mohli prísť, no nevideli záver. Počas zápasu Djokoviča poslali divákov preč