Futbalistu vinia z rasizmu, protihráča označil za predavača ponožiek

(Autor: Twitter)
SITA|4. dec 2016 o 20:48

Derby rímskych rivalov sa skončilo víťazstvom AS 2:0. Zápas priniesol aj niekoľko kontroverzných momentov.

RÍM. Vládcom Ríma sa stali futbalisti AS, ktorí v derby dvoch nezmieriteľných mestských rivalov vyhrali v nedeľňajšom zápase 15. kola Serie A nad Laziom 2:0.

O ich víťazstve rozhodli druhopolčasové góly Kevina Strootmana a Radju Nainggolana. Mužstvo AS zostáva nezdolané v ôsmich derby proti Laziu v najvyššej talianskej súťaži za sebou - od novembra 2012.

V derby išlo o popredné priečky tabuľky. AS patrí vďaka triumfu druhé miesto za Juventusom Turín, za ktorým zaostáva o štyri body. Laziu prináleží momentálne piata pozícia s osembodovou stratou na lídra.

Fanúšikovia protestovali

Zápas priniesol veľký boj. V prvom polčase malo viac z hry Lazio, v druhom sa obraz začal meniť. V 29. minúte na hranici šestnástky fauloval hráč Lazia Lucas Biglia Bruna Peresa.

Rozhodca ukázal najprv na biely bod, nakoniec verdikt zmenil na priamy kop.

V druhom polčase bol ku gólu blízko Edin Džeko, ale brankár Federico Marchetti zasiahol. Zlomový moment prišiel v 64. minúte, keď Wallace úplne zbytočne prišiel o loptu, získal ju Strootman a s prehľadom prehodil brankára.

"Je to špeciálny zápas a dôležité víťazstvo z pohľadu tabuľky," povedal pre televíziu Mediaset Premium autor úvodného gólu stretnutia.

"Skutočne sme chceli vyhrať. Bol to škaredý pohľad na prázdny sektor skalných, ale hádam nabudúce fanúšikovia zavrhnú bojkot (opakovaný protest proti niektorým bezpečnostným opatreniam v dueloch s Laziom, pozn. red). Týmto víťazstvom sme psychologicky vyrástli, aj keď sme nehrali až tak dobre."

Nebol to pekný zápas

Po góle Strootmana prišlo medzi ním a náhradníkom Lazia Danilom Cataldim ku kontroverzii, keď strelec vylial trocha vody z plastovej fľaše smerom k súperovmu hráčovi. Ten nelenil, potiahol Strootmana zozadu za dres a ako hráč z lavičky uvidel červenú kartu. Futbalistovi AS sa ušla karta žltej farby.

Druhý gól AS Rím pridal v 77. minúte po brejku Nainggolan, keď presnou strelou k žrdi spoza šestnástky prekvapil Marchettiho.

Tréner AS Luciano Spalletti hodnotil derby takto: "Je pravda, že to nebol pekný zápas, ale tvrdý boj. V druhom polčase sme však hrali dobre, pretože to bol náš plán. Je to začiatok finalizácie procesu, ktorý vidím rád.“

Rasisticky sa vyjadril na adresu protihráča

Jeho náprotivok Simone Inzaghi hovoril: "Chýbalo nám viac túžby, na druhej strane, nepamätám si žiadnu strelu AS v prvom polčase. Je škoda, že sme prehrali takýmto spôsobom. Góly sme darovali. Za hodinu sme nedovolili súperovi žiadnu strelu na bránu, potom prišli dva dary a dva góly - a to je to, čo ľutujem.“

Tím pod vedením Simoneho Inzaghiho neuspel.
Tím pod vedením Simoneho Inzaghiho neuspel. (Autor: TASR/AP)

O rozruch sa po zápase postaral stredopoliar Lazia Senad Lulič. V pozápasových rozhovoroch sa pre dve televízie rasisticky ladenými komentármi vyjadril smerom k Antoniovi Rüdigerovi, nemeckému reprezentantovi čiernej pleti.

"Rüdiger nás provokoval už pred zápasom. Pred dvoma rokmi predával ponožky a opasky v Stuttgarte, teraz vystupuje ako fenomén. V skutočnosti to nie je jeho vina, ale tých, čo ho obklopujú. Nenaučili ho správnym manierom,“ citoval hráča portál football-italia.net. Výraz predavač ponožiek sa zvykne v Európe používať ako prejav rasistického stereotypu.

Keď Lulič dostal otázku, či sa nechce za svoje slová ospravedlniť (Rüdiger nikdy nebol predavačom ponožiek - pozn. red.), reagoval, že iba povedal, čo si myslel.

"Aj bieli ľudia predávajú ponožky,“ dodal reprezentant Bosny a Hercegoviny.

Lazio okamžite reagovalo na Luličove slová a ospravedlnilo sa za hráča:

"Klub je zasiahnutý týmito slovami i tým, ako boli interpretované. Ospravedlňujem sa v mene klubu. Bolo to vyjadrenie hráča s horúcou hlavou, ktorý prehral derby,“ uviedol v stanovisku riaditeľ komunikácie rímskeho Lazia Arturo Diaconale.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Futbalistu vinia z rasizmu, protihráča označil za predavača ponožiek