Dal už Ronaldo štyristo gólov? Štatistiky sa nezhodujú

Cristiano Ronaldo (vpravo) oslavuje jeden zo svojich gólov do siete Atlética Madrid so svojím spoluhráčom Sergiom Ramosom.
Cristiano Ronaldo (vpravo) oslavuje jeden zo svojich gólov do siete Atlética Madrid so svojím spoluhráčom Sergiom Ramosom. (Autor: TASR/AP)
TASR|3. máj 2017 o 12:36

Cristiano Ronaldo má vo svojej kariére parádny gólový priemer. Presadí sa aspoň raz za zápas.

MADRID. Cristiano Ronaldo spôsobil svojím hetrikom do siete Atlética Madrid problémy štatistom. Nie vo futbalovej Lige majstrov, tam je to jasné - v najsledovanejšej klubovej súťaži dal už 103 gólov.

Dilema vznikla v bilancii portugalského kanoniera celkovo v Reale Madrid.

399 alebo 400?

Väčšina štatistík uvádza v jeho 389-zápasovej porcii 399 gólov, ale niektoré aj 400. O jubilejnom čísle píše napríklad americká tlačová agentúra AP.

"398, 399 ... 400 gólov!", takto v utorok večer napočítavala twitterová stránka Realu Ronaldove góly v prvom semifinále Ligy majstrov.

Problémom vyznávačov štatistík je už sedem rokov starý gól do siete Realu Sociedad San Sebastian. Vtedy zásah Ronalda z priameho kopu dostal do svojej kolónky jeho krajan Pepe, ale sám stopér Realu tvrdí, že gól strelil Ronaldo.

Madridský klub si vedie tiež tento údaj.

Ronaldo vs. Messi

Tak či onak - 399 alebo 400 gólov - má to svoj zaujímavý kontext aj s nedávnou 'métou 500' Lionela Messiho. Neustále porovnávané dve futbalové veličiny hrajú síce za rôzne kluby a rôzne dlho, ale v podstate bok po boku.

Argentínčan v službách odvekého barcelonského rivala strelil za FC medzitým už 502 gólov, ale v 579 zápasoch, teda priemerne takmer 0,87 gólu na zápas.

1,02

je priemer gólov na zápas u Cristiana Ronalda.

Ronaldo, ktorý časť svojej kariéry odohral za Sporting Lisabon a Manchester United, zaznamenal za Real 400 (resp. 399) s priemerom viac ako 1,02.

Pri dôslednom porovnávaní Messi od sezóny (2009/10), teda od príchodu Ronalda do Španielska, dal pri 418 štartoch 422 gólov a v tejto línii je jeho priemer (necelých 1,01) len o štipku menší ako má Portugalčan.

Tri zápasy, osem gólov

Cristiano Ronaldo však v utorok najmä potvrdil, že je najväčšou individuálnou ikonou histórie Ligy majstrov. Okrem toho, že získal tri trofeje v dvoch rôznych kluboch (a smeruje do štvrtého finále), ako najlepší strelec súťaže v nej jasne dominuje v tzv. ťažkých zápasoch, teda vo vyraďovacej fáze.

Odpáliť vo štvrťfinále vo vrcholnej forme hrajúci Bayern Mníchov piatimi gólmi a následne obávané Atlético Madrid v prvom semifinále hetrikom, teda osem gólov (všetky z hry) v troch elitných zápasoch, to je unikátna futbalová udalosť.

Tento gól Cristiana Ronalda prináleží v štatistikách Pepemu. Real ho však prisudzuje Portugalčanovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Dal už Ronaldo štyristo gólov? Štatistiky sa nezhodujú