Caruso predviedol parádne sólo, Roglič opäť zvýšil svoj náskok

Damiano Caruso (vpredu) na ilustračnom zábere.
Damiano Caruso (vpredu) na ilustračnom zábere. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. aug 2021 o 17:41 (aktualizované 22. aug 2021 o 18:14)

Slovinec finišoval na druhom mieste.

Vuelta 2021

9. etapa: Puerto-Lumbreras - Alto de Velefique (188 km):

1.

Damiano Caruso

Taliansko

Bahrain Victorious

5:03:14 h

2.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

+ 1:05 min

3.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 1:06 min

4.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 1:44 min

5.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

+ 1:44 min

6.

Adam Yates

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 1:44 min

BRATISLAVA. Taliansky cyklista Damiano Caruso sa stal víťazom deviatej etapy 76. ročníka pretekov Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Bahrain Victorious triumfoval v 188 kilometrov dlhej etape, pričom v sedle strávil viac ako päť hodín. 

Druhý finišoval líder celkového poradia Primož Roglič z Jumbo-Visma (+1:05 min) a tretí skončil Španiel Enric Mas z Movistaru (+1:06).

V nedeľu bola na programe náročná horská etapa so záverečným dojazdom na Alto de Velefique (13,1 km, 7,2%) a ďalšími troma vrchárskymi prémiami. Cyklistov čakalo dokopy až 4725 výškových metrov.

V úniku bola silná skupina 

V úvode sa nikomu nepodarilo dostať do úniku, no pokúšalo sa o to množstvo jazdcov. Pelotón sa začal deliť až na prvom stúpaní na Alto de Cuatro Vientos (10,6 km, 3,6%) a postupne sa vytvorila silná skupina.

Boli v nej napríklad Romain Bardet, Rafal Majka, Rudy Molard či Damiano Caruso. Únik mal 80 km pred cieľom k dobru vyše tri minúty.

V pelotóne však stupňovali tempo pretekári Ineosu a Bahrainu, ktorí chceli dostať do problémov Rogliča. Náskok úniku tak klesol na dve minúty.

Vedúca skupina sa rozdelila na dlhom kopci Alto Collado Venta Luisa (29,2 km, 4,3%), na čele sa osamostatnil Caruso, 30 sekúnd za ním išla skupina Bardeta, do ktorej sa pripojil aj Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën).

Caruso: Je neuveriteľné, čo som dokázal

Taliansky vrchár však na zjazde výrazne navýšil svoj náskok, bez problémov zvládol aj stúpanie Alto de Castro de Filabres (7,1 km, 3,9%) a pod záverečný kopec si priniesol náskok takmer tri minúty pred prenasledovateľmi.

Caruso si jasne išiel po víťazstvo v etape. Na záverečnom stúpaní sa začalo útočiť v pelotóne, najprv to skúsil Adam Yates, po ňom vyrazil líder poradia Roglič. Na jeho útok dokázal odpovedať len Enric Mas z Movistaru.

"Vždy sa snažím koncentrovať na vlastné tempo a až v záverečných kilometroch toho posledného dlhého kopca som si uvedomil, že môžem naozaj vyhrať," povedal  Caruso, ktorý išiel sám v úniku dlhých 71 kilometrov.

"Je to veľa. Zaútočil som, pretože Ineos išiel naozaj vysoké tempo, a tak som si povedal, že kým ma chytia, chcem ísť do úniku. I sám. Je neuveriteľné, čo som dokázal," zhodnotil tridsaťtriročný taliansky cyklista.  

Priebežné poradie po 9. etape

1.

Primož Roglič

Slovinsko

Jumbo-Visma

34:18:53 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 28 s

3.

Miguel Ángel López

Kolumbia

Movistar

+ 1:21 min

4.

Jack Haig

Austrália

Bahrain Victorious

+ 1:42 min

5.

Egan Bernal

Kolumbia

Ineos Grenadiers

+ 1:52 min

6.

Adam Yates

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 2:07 min

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Caruso predviedol parádne sólo, Roglič opäť zvýšil svoj náskok