20.07.2024 13:55
20. Etapa
Nice > Col de la Couillole
133 km
sport-ground-additional-data
hornatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Jeho čísla sú z iného sveta. Keď môžem vyhrať, nebudem brzdiť, hovorí Pogačar

Slovinsky cyklista Tadej Pogačar v žltom drese pre víťaza Tour de France 2024.
Fotogaléria (23)
Slovinsky cyklista Tadej Pogačar v žltom drese pre víťaza Tour de France 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|20. júl 2024 o 20:54

Slovinský cyklista vyhrá v jednej sezóne Giro aj Tour.

BRATISLAVA. Ak by sa Tour de France tradične končila na Elyzejských poliach v Paríži, Tadej Pogačar by už bol vyhlásený za víťaza.

Tentokrát si na to musí ešte zopár hodín počkať. V poradí 111. ročník najslávnejších cyklistických pretekov uzavrie časovka do Nice, pred ktorou má však slovinský jazdec priepastný náskok. 

V predposlednej 20. etape ho ešte o trochu zvýšil. Svoje už šestnáste etapové víťazstvo na Tour dosiahol po vzore mierne upraveného slovenského príslovia: Kde sa mnohí bijú, Pogačar vyhráva. 

Poriadne dupol do pedálov až 150 metrov pred cieľom, keď bol vpredu už len so svojim rivalom Jonasom Vingegaardom. Akonáhle sa muž v žltom drese zdvihol zo sedla, Dán iba zakrútil hlavou. 

Tentokrát mu Pogačar nedal šancu a nepripustil podobný scenár ako v desiatej etape, kde v súboji jedného proti jednému prekvapujúco uspel sa cieľovej páske obhajca triumfu z rokov 2022 a 2023.

"Veľmi som si to užil. Etapa síce nešla podľa nášho plánu, ale nemôžem byť šťastnejší, keďže je z toho ďalšie etapové víťazstvo," hovoril čoskoro trojnásobný šampión v prvom rozhovore.

Fotogaléria z 20. etapy na Tour de France 2024

Získaval čas, no strácal šancu na výhru

O celkové víťazstvo môže prísť len za teoretických okolností. Pokiaľ nespadne a nebudú ho limitovať vážne zdravotné problémy, nie je možné, aby v časovke stratil na Vingegaarda päť minút a 14 sekúnd.

Ten kapituloval v súboji o žltý dres už po piatkovej etape, a tak sa sústredil na to, aby si udržal aspoň druhé miesto v celkovej klasifikácii.

Komentátori sa počas etapy často pýtali dve otázky - dotiahne to únik do cieľa a podarí sa Remcovi Evenepoelovi zbaviť Jonasa Vingegaarda? Napokon boli odpovede v oboch prípadoch negatívne.

Jazdci tímu Soudal Quick-Step sa snažili ísť vysoké tempo, no Vingegaarda neunavili a "len" sťahovali náskok unikajúcej skupiny. Keď to aj Evenepoel skúsil, po včerajšku zlomený súper vedel reagovať.

Napokon to bol Vingegaard, ktorý mal viac síl.

"Keď zaútočil Remco, cítil som sa skvele. Po jeho prvom nástupe som sa rozhodol, že si to budem kontrovať a po ďalšom jeho útoku zrýchlim ja. Presne to som aj urobil," povedal pre televíziu Sporza.

VIDEO: Zostrih z 20. etapy Tour de France 2024

Jazdec tímu Visma-Lease a Bike chcel na Evenepoela získať čo najviac času. To sa mu darilo, ale šance na jeho etapové víťazstvo boli minimálne. Do cieľa si totiž na zadnom kolese viezol Pogačara.

Ten nemal dôvod striedať a nechal svojho rivala ťahať tempo. 

"Išiel som tvrdo, ale vedel som, že ak to pôjde do šprintu, tak nemám šancu. Bol som na limite. Nemôžem mu nič vyčítať, zrejme by som urobil to isté. Som šťastný, ako som sa dokázal vrátiť po predošlej etape," povedal Dán.

Evenepoel: Hrali sme a prehrali

Remco Evenepoel je majstrom sveta v časovke a favoritom číslo jeden by mal byť v tejto disciplíne aj na olympijských hrách. 

Manko dve minúty a 50 sekúnd na Vingegaarda však nie je reálne v jeho silách zmazať, a tak obsadí pri debute na Tour bronzovú priečku.

Bývalý svetový šampión a dvojnásobný víťaz monumentu Liége - Bastogne - Liége priznal, že spolu s tímom išli v 20. etape "all in". 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Jeho čísla sú z iného sveta. Keď môžem vyhrať, nebudem brzdiť, hovorí Pogačar