Špurtovali o prvý triumf v kariére. Dvanástu etapu na Gire ovládol Oldani

Stefano Oldani.
Stefano Oldani. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. máj 2022 o 17:05 (aktualizované 19. máj 2022 o 17:35)

Jazdec stajne Alpecin-Fenix zvládol záver najlepšie.

Giro d'Italia 2022

12. etapa (Parma - Genova, 204 km):

1.

Stefano Oldani

Taliansko

Alpecin-Fenix

4:26:47 h

2.

Lorenzo Rota

Taliansko

Intermarché - Wanty - Gobert

+ 0 s

3.

Gijs Leemreize

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 2 s

4.

Bauke Mollema

Holandsko

Trek - Segafredo

+ 57 s

5.

Santiago Buitrago

Kolumbia

Bahrain - Victorious

+ 57 s

6.

Wilco Kelderman

Holandsko

Bora-Hansgrohe

+ 57 s

JANOV. Domáci cyklista Stefano Oldani triumfoval vo štvrtkovej 12. etape pretekov Giro d'Italia a pripísal si premiérový triumf v kariére.

Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa presadil po úniku v špurte trojice a 204 km dlhú trasu z Parmy do Janova zvládol za 4:26:47 h.

Druhý finišoval ďalší Talian Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty-Gobert) a tretí skončil Holanďan Gijs Leemreize (Jumbo-Visma).

Vo štvrtok čakali na pelotón tri horské prémie 3. kategórie a už pred prvou, ktorá nasledovala po 90 km po miernom stúpaním takmer od začiatku etapy, sa podľa očakávania vytvoril početný únik.

Mimoriadne aktívny bol Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a spolu s ním sa po 50 km definitívne odtrhlo ďalších 24 cyklistov. Po stúpaní na Passo del Bocco sa situácia ustálila a únik mal k dobru približne päť minút.

Na ďalšom kopci La Colletta 55 km pred cieľom sa začalo útočiť v prvej skupine. Ako prvý sa odhodlal Rota, postupne sa k nemu pridali Oldani a Leemreize a 35 km pred cieľom mali k dobru 51 sekúnd.

Z náskoku im neubralo ani posledné kategorizované stúpanie Valico di Trensasco a tak sa o víťazovi rozhodlo medzi triom na čele.

Zaujímavosťou bolo, že všetci traja bojovali o premiérové víťazstvo medzi profesionálmi. Nakoniec sa z neho tešil Oldani, ktorý mal v záverečnom špurte najlepšie nohy.

"Poznám Rotu, je môj kamarát a je tiež rýchly, takže to nebolo ľahké dotiahnuť do konca. Kľúčový bol Mathieu van der Poel. Vedeli sme, že keď budeme v brejku viacerí z tímu, všetci budú sledovať jeho. Boli sme tam traja a vyšlo to," povedal víťaz.

Na čele celkového poradia sa udržal Španiel Juan Pedro Lopez z tímu Trek-Segafredo s náskokom 12 sekúnd pred Ricahrdom Carapazom (Ineos Grenadiers).

Priebežné poradia na Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Špurtovali o prvý triumf v kariére. Dvanástu etapu na Gire ovládol Oldani