Maďari investovali 20 miliónov eur, ich hviezdou už nemusí byť Sagan

Maďarský cyklista Attila Valter v drese pre lídra Giro d'Italia.
Maďarský cyklista Attila Valter v drese pre lídra Giro d'Italia. (Autor: TASR/AP)

V piatok sa začína 105. ročník pretekov Giro d'Italia.

BRATISLAVA. S veľkou cyklistikou začínal v Taliansku a v drese Liquigasu dosiahol svoje prvé úspechy. Bol šoumen, hovoril plynulou taliančinou, a tak nebolo divu, že si množstvo priaznivcov našiel aj na Apeninskom polostrove.

Peter Sagan sa z pohľadu etapových pretekov sústreďuje na Tour de France, ale organizátorom Giro d'Italia prisľúbil, že raz zavíta aj na túto Grand Tour. 

V roku 2020 sa tak stalo, hoci za netypických podmienok. Celosvetová pandémia koronavírusu spôsobila, že prestížne podujatie bolo presunuté z tradičného májového na októbrový termín.

Sagan bol hviezdou podujatia. Zahral si v reklamnom spote pred pretekmi, v ktorej bol znalcom talianskeho umenia, kuchárom aj krajčírom. 

Po sólovom útoku vyhral jednu etapu, ale v boji o Maglia ciclamino ho zdolal francúzsky šprintér Arnaud Démare. O rok neskôr rodák zo Žiliny štartoval znovu a opäť bol jeho cieľom dres pre víťaza bodovacej súťaže. 

Tentokrát bol úspešnejší. Rovnako ako pri svojom debute vyhral desiatu etapu a k siedmim zeleným dresom z Tour de France pridal aj prvý fialovej farby. 

Útočiť mohol v šiestich etapách

Počas 105. ročníka Giro d'Italia ho však obhajovať nebude. Peter Sagan v tejto sezóne bojuje s následkami ochorenia covid-19. Hoci ho v januári už druhýkrát prekonal, nevie sa dostať do formy a trápia ho zdravotné problémy. 

"Pociťuje bolesti nôh a má problém udržať vyšší výkon. V porovnaní so situáciou pred mesiacom sa nič nezmenilo. Je unavený, po pretekoch sa mu chce spať. 

Niečo nie je v poriadku, pretože aj keď nie je vo forme, nikdy sa takto zle necítil," hovoril začiatkom apríla jeho mediálny manažér Gabriele Uboldi.

V novembri minulého roka sa po predstavení trasy Giro d'Italia Sagan vyjadril, že v itinerári pretekov sú etapy, ktorému profilovo sedia a teší sa na ne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Maďari investovali 20 miliónov eur, ich hviezdou už nemusí byť Sagan