Preteky v Španielsku dokončila len hŕstka pretekárov, zľakli sa antidopingových kontrol

Cyklistika, ilustračná fotografia.
Cyklistika, ilustračná fotografia. (Autor: Igor Stančík, okoloslovenska.com)
SITA|8. mar 2024 o 15:14

Antidopingové kontroly v cieli viedli k nehodám a odstúpeniam.

BRATISLAVA. Na cyklistických pretekoch amatérov Interclub Vinalopá v Španielsku došlo k absurdnej situácii.

Z pôvodného počtu 182 účastníkov až 130 nedošlo do cieľa, lebo počas pretekov dostali informáciu o náhodných antidopingových kontrolách v cieli.

Radšej ako dôjsť do cieľa tradičnej regionálnej klasiky v meste Viillena neďaleko Alicante si zvolili nečakaný koniec v pretekoch zaobalený do zdravotných problémov či neúmerne vysokého počtu defektov.

Upozornil na to web orf.at.

"Tých defektov bolo priveľa, hoci cesty boli v perfektnom stave a nehody sa na videu z pretekov neobjavili takmer žiadne.

Pravé dôvody vysokého počtu odstúpené sú každému jasné. Akonáhle sa pretekári dozvedeli, že môžu byť testovaní, radšej odstúpili.

V predchádzajúcom takomto teste v Almanse, kde zvíťazil bývalý ukrajinský profesionál Oleg Chužda, dokončilo preteky iba 92 zo 182 prihlásených a na ďalšom podujatí v Castalle 117 zo 178 . Rozdiely sú to viac než výrazné," napísal špecializovaný web Ciclo21.com.

K pretekom s cieľom vo Villene sa kriticky vyjadril aj jeden z ich účastníkov Álvaro Marza, ktorý skončil na ôsmom mieste a tvrdil, že prešiel testom s negatívnym výsledkom.

Kritizoval však organizátorov a nie pretekárov. "Antidopingové kontroly v cieli viedli k nehodám a odstúpeniam. Toto nie je matematická rovnica, ale realita.

Dúfam, že s tým v budúcnosti niečo urobia, lebo toto je zlý vtip," povedal Marza.

Podujatie Interclub Vinalopá má amatérsky charakter a je otvorené pre všetky kategórie cyklistov od juniorov až po dôchodkový vek.

Testovanie na doping bývalo na takomto druhu pretekov donedávna takmer minimálne. Organizátori však zverejnili vyhlásenie, že im ide o čistotu cyklistiky v súlade s predpismi Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

"Sme zástancovia čistej cyklistiky bez dopingu. Preto sme dostupnými prostriedkami povinní chrániť zdravie pretekárov a integritu tohto športového odvetvia," uviedla v reakcii Španielska komisia pre boj proti dopingu v športe (CELAD).

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Preteky v Španielsku dokončila len hŕstka pretekárov, zľakli sa antidopingových kontrol