Van der Poel ohúril v kopcoch aj zjazde, bojoval o senzačný triumf

Holandský cyklista Mathieu van der Poel počas Giro d'Italia 2022.
Holandský cyklista Mathieu van der Poel počas Giro d'Italia 2022. (Autor: Reuters)
TASR|25. máj 2022 o 17:21

Santiago Buitrago dosiahol najväčšie víťazstvo svojej kariéry.

Giro d'Italia 2022

17. etapa (Ponte di Legno - Lavarone, 168 km):

1.

Santiago Buitrago

Kolumbia

Bahrain - Victorious

4:27:41 h

2.

Gijs Leemreize

Holandsko

Jumbo-Visma

+ 35 s

3.

Jan Hirt

Česko

Intermarché - Wanty - Gobert

+ 2:28 min

4.

Hugh Carthy

Veľká Británia

EF Education-EasyPost

+ 2:28 min

5.

Richard Carapaz

Ekvádor

Ineos Grenadiers

+ 2:53 min

6.

Jai Hindley

Austrália

Bora-Hansgrohe

+ 2:53 min

LAVARONE. Iba vo februári tohto roka dosiahol svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď ovládol druhú etapu pretekov Okolo Saudskej Arábie. 

O tri mesiace neskôr si pripísal prvý štart na Giro d'Italia a svojimi výkonmi milo prekvapil. Kolumbijčan Santiago Buitrago skončil v minulotýždňových etapách piaty aj druhý a úspešnú sériu v stredu korunoval životným víťazstvom.  

Profil 17. etapy mal spočiatku zvlnený charakter a v záverečných 45 kilometroch boli na programe náročné stúpania prvej kategórie Passo del Vetriolo (11,8 km, sklon 7,7 %) a Monterovere (7,9 km, sklon 9,9 %).

Do úniku sa dostala 25-členná skupina, v ktorej nechýbal Mathieu van der Poel. Práve Holanďan dlho bavil cyklistických priaznivcov.

Jeho nástup pred prvým spomenutým kopcom rozbil početnú skupinu, ktorej pelotón doprial dostatočný priestor na to, aby bojovala o etapové víťazstvo.

Jazdec tímu Alpecin-Fenix nečakane hladko zvládol Passo del Vetriolo a v následnom zjazde si spolu s krajanom Gijsom Leemreizem vytvorili nádejný 100-sekundový náskok.

Obom však v stúpaní Monterovere došli sily, čo využil Buitrago. Odtrhol sa od skupiny s Janom Hirtom a Hughom Carthym, následne dostihol Leemreiza a dokázal sa ho zbaviť snáď 200 metrov pred vrcholom kopca.

Zvyšných osem kilometrov zvládol bez problémov a pre tím Bahrain - Victorious dosiahol prestížne víťazstvo na talianskej Grand Tour. Tretí skončil Hirt, ktorý si pripísal ďalšie pódiové umiestnenie po utorkovom triumfe.

Za nimi sa bojovalo aj medzi favoritmi o celkové prvenstvo.

Neustále nastupoval Mikel Landa, udržali sa s ním len tímový kolega Wout Poels, líder poradia Richard Carapaz a druhý v boji o ružový dres Jai Hindley z Bory.

Vypadol však Portugalčan Joao Almeida (UAE Team Emirates), ktorému pred etapou patrilo tretie miesto. Trojica favoritov nakoniec prišla do cieľa spoločne.

Carapaz vedie pred Austrálčanom Hindleym v celkovom poradí o mizivé tri sekundy. Jan Hirt sa po dvoch náročných etapách, ktoré prešiel v únikoch, posunul v celkovom poradí už na siedmu priečku.

Priebežné poradia na Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Van der Poel ohúril v kopcoch aj zjazde, bojoval o senzačný triumf