Tešil sa na preteky na Slovensku. Nad jeho výkonom sa mnohí len pousmiali

Rémi Cavagna si oblieka žltý dres pre lídra Okolo Slovenska 2023.

Tešil sa na preteky na Slovensku. Nad jeho výkonom sa mnohí len pousmiali

Rémi Cavagna si oblieka žltý dres pre lídra Okolo Slovenska 2023. (Autor: TASR)
Rémi Cavagna si oblieka žltý dres pre lídra Okolo Slovenska 2023.
Rémi Cavagna si oblieka žltý dres pre lídra Okolo Slovenska 2023. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|13. sep 2023 o 18:00

Črtá sa zaujímavý súboj o dres pre najlepšieho Slováka.

KOŠICE. Pre belgický tím Soudal - Quick Step sú cyklistické preteky Okolo Slovenska v posledných rokoch pevnou súčasťou súťažného kalendára.

Aj vďaka slovenskej investičnej spoločnosti janom, ktorá je sponzorom tímu, prichádzajú od roku 2018 na Slovensko cyklisti, ktorí pravidelne bojujú o víťazstvá na Tour de France či na monumentálnych klasikách.

Pred piatimi rokmi tu vyhral celkové poradie Julian Alaphilippe, žltý dres si obliekol Yves Lampaert a o šprintérske víťazstvá na Slovensku bojovali aj Fabio Jakobsen, Elia Viviani či Ethan Vernon.

Vlani sa dlho hovorilo aj o účasti Marka Cavendisha a hoci to napokon nevyšlo, Quick Step dokázal po štvrtý raz ovládnuť celkové poradie.

Ich fenomenálnu sériu narušil iba v roku 2021 Peter Sagan, ktorý pri svojom jedinom štarte na domácich etapových pretekoch zdolal vtedajšieho obhajcu titulu Jannika Steimleho o jedenásť sekúnd.

A hoci má 67. ročník Okolo Slovenska za sebou ešte len úvodnú etapu, dá sa predpokladať, že belgický tím si odnesie žltý dres opäť.

Zaútočil pod vrcholom stúpania

V etape, ktorá začínala i končila v Košiciach, deklasoval konkurenciu Francúz Rémi Cavagna, ktorý si struhol viac ako 50-kilometrovú časovku.

Ešte pred druhou rýchlostnou prémiou v obci Herľany zaútočil francúzsky majster v časovke a napokon vyhral s náskokom 1:45 minúty.

Zároveň roztrhal na franforce prognózy, ktoré hovorili o tom, že všetkých päť tohtoročných etáp by malo skončiť hromadným dojazdom šprintérov.

Francúzsky cyklista Rémi Cavagna počas pretekov Okolo Slovenska 2023.
Francúzsky cyklista Rémi Cavagna počas pretekov Okolo Slovenska 2023. (Autor: TASR)

"Som tu prvýkrát, takže som sa veľmi tešil na tieto preteky. Normálne sa takéto etapy končia šprintom, preto sme prišli s Timom Merlierom.

Dostal som sa však do dobrého úniku a napokon som využil svoju šancu," povedal 28-ročný rodák z francúzskeho mesta Clermont-Ferrand.

Cavagna využil fakt, že Quick Step mal ako jediný dvojnásobné zastúpenie vo vedúcej šesťčlennej skupine. A keď sa rozhodol o prekvapivý nástup ďaleko pred cieľom, Kasper Asgreen zozadu kontroloval jeho pozíciu.

"Stefan Küng bol podľa mňa najsilnejší vo vedúcej skupine. V jednom momente som mal priestor po ľavej strane tesne pod vrcholom stúpania. Nikto na môj útok nereagoval, a tak som pokračoval," povedal Cavagna.

Kubiš: Klobúk dole pred ním

Akonáhle si Francúz vytvoril náskok, jeho jediným súperom bol Küng.

Trojica o niečo výkonnostne slabších pretekárov sa pozerala najmä na neho a Asgreen si užíval situáciu, v ktorej mu stačilo sa viesť.

To Cavagnovi vyhovovalo, no vedel, že ho čaká náročná úloha:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tešil sa na preteky na Slovensku. Nad jeho výkonom sa mnohí len pousmiali