Sagan odstúpil ďaleko pred cieľom, favoritov prekvapil útok Francúza

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|9. sep 2022 o 21:50 (aktualizované 10. sep 2022 o 00:09)

Benoit Cosnefroy dosiahol životné víťazstvo.

GP Québec 2022

Jednodňové preteky (Québec - Québec, 201,6 km):

1.

Benoit Cosnefroy

Francúzsko

AG2R Citroën

4:46:56 h

2.

Michael Matthews

Austrália

BikeExchange - Jayco

+ 4 s

3.

Biniam Girmay

Eritrea

Intermarché - Wanty - Gobert

+ 4 s

4.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 4 s

5.

Iván García Cortina

Španielsko

Movistar

+ 4 s

6.

Mikkel Frølich Honoré

Dánsko

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 4 s


Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

odstúpil

QUÉBEC. Víťazom prestížnej cyklistickej klasiky GP Québec sa stal Francúz Benoit Cosnefroy z tímu AG2R Citroën. Dosiahol svoje trináste profesionálne víťazstvo, pričom toto možno označiť za životné.

Slovenský cyklista Peter Sagan, ktorý toto podujatie ovládol v rokoch 2016 a 2017, tentokrát do cieľa neprišiel. Televízne kamery ho zachytili, ako 37 km pred cieľom zosadol z bicykla a z pretekov odstúpil.

Spomenutie podujatie sa vrátilo do kalendára World Tour po dvojročnej odmlke, ktorá bola spôsobená nepriaznivou pandemickou situáciou.

Pre cyklistov bol pripravený tradičný okruh, pričom jeho najnáročnejším úsekom bolo krátke 400-metrové stúpanie Côte des Glacis s priemerným sklonom 6,3 %.

Na začiatku sa vytvoril štvorčlenný únik, pričom najznámejším menom vpredu bol jednoznačne druhý muž vlaňajšieho Gira Damiano Caruso.

Približne 40 km pred cieľom zaútočil Američan Quinn Simmons a odviezol so sebou ďalšiu štvoricu cyklistov. Pelotón mal však situáciu absolútne pod kontrolou a 20 kilometrov pred koncom bol únik definitívne pohltený.

VIDEO: Najlepšie momenty z GP Québec 2022 /zdroj: GP Québec/

V ďalšom priebehu videli diváci viacero pokusov o útok. Aktívny bol Francúz David Gaudu, Slovinec Jan Tratnik či Austrálčan Michael Storer.

Napokon bol úspešný až nástup Benoita Cosnefroya približne tri kilometre pred cieľom. Favoriti pridlho taktizovali a napokon bojovali len o druhé miesto. To získal Michael Matthews, víťaz predošlých dvoch ročníkov.

Cosnefroy ukončil smolu, ktorá ho sprevádzala.

V roku 2020 bol druhý na Valónskom šípe a tento rok mal obrovskú smolu na klasike Amstel Gold Race. Po prejazde cieľom sa tešil z víťazstva, no cieľová fotografia odhalila, že prvý bol Poliak Michal Kwiatkowski.

"Zaútočil som v stúpaní a skúsil som do toho dať úplne všetko. Milujem Québec a som veľmi šťastný, že som dnes zvíťazil. Otočil som sa až na posledných päťdesiatich metroch a videl som, že mám dostatočný náskok.

Víťazstvo je satisfakciou za celú moju sezónu. Nemal som žiadne víťazstvo. Myslím si, že toto môže zmeniť môj pohľad na sezónu. Vyhrať v Québecu je úžasné. Je to dobrá príprava na majstrovstvá sveta," povedal Cosnefroy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan odstúpil ďaleko pred cieľom, favoritov prekvapil útok Francúza