Sagan vynechá niektoré klasiky, chce byť s rodinou

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. jan 2018 o 11:36

Po pretekoch v Austrálii odštartuje Sagan sezónu v Európe až začiatkom marca na klasike v Taliansku.

BRATISLAVA. V tenise sa to osvedčilo najlepším hráčom. Menej turnajov môže priniesť veľké víťazstvá. Roger Federer vlani okresal svoj program, predchádzajúcu sezónu predčasne ukončil a na kurtoch bol oveľa silnejší.

Program sezóny Petra Sagana:

Tour Down Under: 16. – 21. januára

Strade Bianche: 3. marca

Tirreno – Adriatico: 7. – 13. marca

Miláno San Remo: 17. marca

E3 Harelbeke: 23. marca

Gent Wevelgem: 25. marca

Okolo Flámska: 1. apríla

Scheldeprijs: 4. apríla

Paríž Roubaix: 8. apríla

Okolo Kalifornie: 13. – 19. mája

Okolo Švajčiarska: 9. – 17. júna

Tour de France: 7. – 29. júla

Majstrovstvá sveta v Innsbrucku: 30. septembra

Švajčiar sa tak rozhodol predovšetkým s ohľadom na zdravie. Podľa jeho vzoru zvolili podobný scenár aj Novak Djokovič, Stan Wawrinka a ďalší. Menej môže byť viac.

Cyklisti majú tiež veľmi dlhú a náročnú sezónu. Súťažia od januára do októbra. V novembri a decembri už majú tréningové kempy na nadchádzajúci rok. V podstate sú na bicykli každý deň.

Peter Sagan a jeho tím Bora-Hansgrohe v tomto roku zvolili podobnú stratégiu ako Federer, hoci nie preto, že by majstra sveta trápilo zdravie. Sezónu okresali o niektoré súťaže, aby mohol Sagan byť viac s rodinou.

Nebude obhajovať

Z programu, ktorý absolvoval v minulej sezóne, vypadli niektoré jarné klasiky.

Sagan tak napríklad nebude súťažiť pri otvorení sezóny klasík na Omloop Het Nieuwsblad (24. februára). Nebude ani obhajovať víťazstvo na Kuurne – Brussel – Kuurne (25. februára). V posledných dvoch sezónach na nich štartoval.

„Peťovým veľkým cieľom je byť v najlepšej forme na klasiky. Už dnes patrí v cyklistike medzi legendy s troma titulmi majstra sveta. Teraz však chce vyhrať aj slávne klasiky,“ vraví pre magazín Velonews Saganov tréner Patxi Vila.

Tréner uviedol, že tím sa so Saganom dohodol na zmenách v programe, aby slovenský cyklista mohol stráviť viac času s rodinou.

Koncom februára medzi tréningovým kempom v Španielsku a začiatkom sezóny klasík v Belgicku strávi pár týždňov s manželkou a synom Marlonom v Monaku.

V septembri možno aj na Slovensku

Následne bude jeho sezóna už takmer identická ako tá vlaňajšia. Zatiaľ nie je isté, kde bude súťažiť po Tour de France. Všetko bude závisieť od jeho únavy.

V minulosti štartoval na etapových pretekoch v Holandsku a Belgicku BinckBank Tour a následne na dvoch kanadských klasikách v Quebecu a v Montreale. Celkovo vlani absolvoval 61 súťažných dní.

Tento rok to bude len o málo vyššie číslo, ak sa mu budú vyhýbať zranenia a podarí sa mu dôjsť na Tour de France až do Paríža.

Majstra sveta sa však tento rok pokúšajú získať aj organizátori pretekov Okolo Slovenska, ktoré sa presunuli po rokoch nový septembrový termín (12. – 16. septembra). Zatiaľ je isté, že tím Bora bude na Slovensku štartovať.

„Peter ešte nevie, akú podobu bude mať jeho sezóna po skončení Tour de France. Ak by sa našla možnosť, že by mohol štartovať na našich pretekoch, určite ju využije. Momentálne však ešte nič nemôžeme zaručiť. Do začiatku pretekov je stále veľmi ďaleko,“ reagoval Peter Privara, šéf Slovenského zväzu cyklistiky a riaditeľ pretekov Okolo Slovenska.

Vila: Na MS ho netreba podceňovať

Hoci sa o trati majstrovstiev sveta v Innsbrucku hovorí, že profilom Saganovi nevyhovuje, bude titul obhajovať. A Patxi Vila však vraví, že Sagana by nemal nik podceňovať.

„Na majstrovstvách sveta bude veľmi kopcovitá trať, ale to nemusí byť prekážka. Všetko bude závisieť od toho, ako sa budú preteky vyvíjať,“ hovorí Vila.

„Ešte je priskoro o tom uvažovať. Peter v Innsbrucku bude, ale najskôr ho čakajú klasiky a Tour de France. Až potom začneme stavať plán na majstrovstvá,“ dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan vynechá niektoré klasiky, chce byť s rodinou