Vidieť takto Sagana nie je príjemné, vravel komentátor

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: James Startt/GP Montreal)
Miloslav Šebela, Miroslava Petrášová|11. sep 2022 o 22:40

Generálku pred MS vyhral Tadej Pogačar.

GP Montreal 2022

Jednodňové preteky (Montreal - Montreal, 221,4 km):

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

5:59:38 h

2.

Wout van Aert

Belgicko

Jumbo-Visma

+ 0 s

3.

Andrea Bagioli

Taliansko

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 0 s

4.

Adam Yates

Veľká Británia

Ineos Grenadiers

+ 1 s

5.

David Gaudu

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 2 s

6.

Mauro Schmid

Švajčiarsko

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 22 s


Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

nedokončil

MONTREAL. Stále je hviezdou a pre fanúšikov je veľkým zážitkom vidieť ho, mať fotografiu či podpis. Peter Sagan priťahuje pozornosť ako v najlepších sezónach.

V Montreale už pred štartom ľudia volali jeho meno a on sa cestou na štart zastavoval pri fanúšikoch a rozdával im podpisy.

Ovácie si vyslúžil aj počas pretekov. Nič zo svojho statusu nestratil. Nezmenila to ani sezóna poznačená zdravotnými problémami a slabšími výsledkami. Ľudia si ho pamätajú ako šampióna a povzbudzujú ho.

Znova odstúpil

Na kanadskej klasike GP Montreal jazdil slovenský majster dlho v hlavnej skupine. Až v závere pretekov, keď sa stupňovalo tempo, zaostal.

Z pelotónu vypadol v stúpaní.

„Nevyzerá to preňho dobre. V piatok mal žalúdočné problémy. Do majstrovstiev ostáva ešte zopár dní. Dúfam, že na šampionáte bude konkurencieschopný,“ hovoril komentátor Eurosportu Brian Smith.

„Peter vie, že potrebuje súťažiť, potrebuje najazdiť kilometre. Ale obávam sa, že sa blíži jeho koniec. Inak by potreboval viac času na zotavenie,“ doplnil.

„Nie je to nič príjemne vidieť Sagana takto na konci,“ dodal ďalší bývalý profesionálny pretekár a komentátor priameho prenosu Daniel Lloyd.

Z pretekov odstúpil 44 kilometrov pred cieľom.

GP Montreal patrí medzi klasikami medzi jedny s najvyšším prevýšením. Cyklisti počas nej zdolajú 4800 výškových metrov, čo je porcia podobná kráľovskej alpskej etape na Tour de France.

Toto prevýšenie je však konštantne rozdelené v priebehu celých pretekov, keďže sa jazdí na okruhu priamo v meste.

Pogačar v šprinte zdolal van Aerta

Kanadská klasika spoločne s GP Quebecu patrí k prestížnejším. 

Peter Sagan tu oslavoval víťazstvo v roku 2013.

Tento rok boli preňho kanadské klasiky predovšetkým o súťažných kilometroch a príprave na záver sezóny. Je nešťastné, že v Quebecu ani v Montreale nevydržal ostré tempo a musel odstúpiť. Zo 145 cyklistov dokončilo preteky 76.

Víťazom nedeľňajších pretekov sa stal Slovinec Tadej Pogačar.

O víťazovi sa rozhodovalo v poslednom okruhu. Asi 11 kilometrov pred cieľom po sérii nástupov sa na čele vytvorila päťčlenná skupinka, v ktorej boli Tadej Pogačar, Wout van Aert, David Gaudu, Adam Yates a Andrea Bagioli.

V napínavom šprinte v krátkom stúpaní sa ako prvý rozbehol Gaudu, ale najsilnejší bol dvojnásobný šampión z Tour de France.

Vybojoval si už 14. víťazstvo v tejto sezóne. Vzhľadom na to, že nie je šprintér je to obdivuhodne vysoké číslo. Van Aert skončil druhý.

"Nie je v tom hanba skončiť na druhej priečke. Bolo by pekné vyhrať. Nechýbalo veľa, no v šprinte som už išiel z posledných síl. Mal som toho dosť. Ale boli to pekné preteky. Do Austrálie idem s dobrými pocitmi," komentoval preteky Belgičan pre Het Nieuwsblat.

Pogačar potvrdil, že na šampionáte bude jedným z veľkých favoritov na titul.

Pre Petra Sagana to bol posledný štart pred majstrovstvami sveta vo Wollongongu (25. septembra). Z Kanady sa presúva priamo do Austrálie. 

Podobný súťažný program si zvolilo viacero osobností. Z Montrealu cestujú na šampionát aj Pogačar či van Aert. Sagan má na MS zrejme poslednú šancu napraviť celkový dojem z tejto sezóny.

V Austrálii bude jasným lídrom slovenského tímu. V kategórii elite je spolu s ním v nominácii slovenského tímu aj brat Juraj, Matúš Štoček a Marek Čanecký. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vidieť takto Sagana nie je príjemné, vravel komentátor