Keď Sagan získal žltý dres, netešil sa. Myslel si, že jeho tím žartuje

Peter Sagan si na Tour de France 2016 obliekol aj žltý dres.
Peter Sagan si na Tour de France 2016 obliekol aj žltý dres. (Autor: SITA/AP)
Miroslav Kováčik|12. júl 2023 o 07:00

Sagan si zaspomínal na pamätné momenty z Tour de France.

BRATISLAVA. Bol to ročník, v ktorom chcel Peter Sagan opäť všetkým ukázať, že je kráľom bodovacej súťaže na Tour de France. 

Rok predtým ho totiž z najslávnejších cyklistických pretekov po incidente s Markom Cavendishom diskvalifikovali, čo sa s odstupom času neukázalo ako správne rozhodnutie. 

V roku 2018 Sagan dominoval. Po 16. etape mal na konte toľko bodov, že ani keby sa Alexander Kristoff, Arnaud Démare a Greg van Avermaet spojili, stále by mali o 19 bodov menej ako Slovák.

V 17. etape však nastal moment, ktorý slovenských fanúšikov vydesil. 

Sagan: Na bicykli som veľa trpel

Mnohí sa obávali či Sagan dôjde do Paríža, respektíve sledovali, či vrchárske etapy zvládne v časovom limite. Bol totiž zranený. 

Sagan nepríjemne spadol zo stúpania Col de Val Louron-Azet. V cieli mal roztrhnuté nohavice aj dres, krvácal z pravého lakťa aj z kolena.

Jeho pád televízne kamery nezachytili. "Snažil som sa brzdiť, ale asi nie dosť silno. Zadkom som trafil nejakú skalu," opisoval vtedy Sagan svoj pád. 

Po rokoch sa opäť vrátil k tejto situácii, ktorá bola tou najťažšou, akú trojnásobný svetový šampión prežil na Tour de France. 

"Bol to zlý deň. Bol som na seba naštvaný, lebo som urobil chybu v zjazde a skončil mimo cesty. Spadol som niekam do lesa a veľmi to bolelo.

Bola to moja chyba. Napriek tomu som dokončil Tour de France. Na bicykli som veľmi trpel, ale po takomto páde to mohlo dopadnúť horšie," povedal v rozhovore pre tím TotalEnergies.  

"Všetko si uvedomíte, keď idete na Champs-Élysées, na najväčšie miesto pre cyklistu. Po 21 dňoch myslíte na to, že ste to dokázali. Je to najväčšia motivácia prísť tam na bicykli. Je to pre mňa niečo pôsobivé," doplnil.

Hnev v sekunde vymenila radosť

Sagan v rozhovore uviedol, že má na Tour rozhodne viac pozitívnych ako negatívnych spomienok. "Nie každý si môže povedať, že vyhral etapu alebo získal zelený dres. Ja ich mám sedem, čo je rekord," povedal.

Zelený dres zdobil slovenského cyklistu vo väčšine etáp. Celkovo štyri dni však mal na sebe aj "maillot jaune", teda najcennejší žltý dres. 

Prvýkrát ho získal po druhej etape v roku 2016, keď v špurte zdolal Juliana Alaphilippa či Alejandra Valverdeho. Ak by ste však v cieli čakali bezprostredné gestá radosti a nadšenia, mýlili by ste sa.

Sagan vysvetlil, prečo sa spočiatku z veľkého úspechu neradoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Keď Sagan získal žltý dres, netešil sa. Myslel si, že jeho tím žartuje