Posledné majstrovstvá sveta? Sagan nebude mať pomocníkov. Do Glasgowa pôjde sám

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
Miloslav Šebela|20. jún 2023 o 15:10

Slovensko získalo v kategórii elite jednu miestenku.

BRATISLAVA. Pri každom z jeho troch titulov majstra sveta aj pri umiestneniach v najlepšej desiatke na MS mal Peter Sagan po boku brata Juraja a ďalších slovenských cyklistov. Na svetových šampionátoch mala slovenská skupina vždy len jeden cieľ – podporiť Sagana.

On bol jedinou medailovou nádejou. Tri razy to vyšlo. Cyklistika je tímový šport.

Tento rok sa budú konať majstrovstvá sveta o viac ako mesiac skôr v porovnaní s tradičným termínom - v prvej polovici augusta. A Peter Sagan nebude mať na štarte okolo seba zrejme žiadny tím. 

Po 19 rokoch si vybojovali slovenskí cyklisti v kategórii elite len jednu miestenku na majstrovstvá sveta. 

Innsbruck sa nezopakuje

O rozdelení miesteniek rozhoduje poradie krajín vo svetovom rebríčku UCI k 20. júnu. Slovensko v ňom obsadilo 32. priečku

Tá na MS zaisťuje zatiaľ len jedno miesto. Na to, aby mohli na MS štartovať štyria slovenskí cyklisti chýbalo 97 bodov. 

Slováci pred štartom MS 2022: Matúš Štoček (zľava), Peter Sagan, Juraj Sagan a Marek Čanecký.
Slováci pred štartom MS 2022: Matúš Štoček (zľava), Peter Sagan, Juraj Sagan a Marek Čanecký. (Autor: SZC/Katarína Jakubová)

V posledných rokoch bol pokles vo svetovom rebríčku výrazný. Kým pred piatimi či desiatimi rokmi Slovensko stabilne patrilo na svete do prvej dvadsiatky. V roku 2018 dokonca bolo pri uzávierke miesteniek na svetový šampionát na výbornej 12. priečke. V Innsbrucku vtedy stálo na štarte až 7 slovenských pretekárov. 

„Užite si to. Kto vie, kedy sa to zopakuje,“ vravel vtedy kolegom Peter Sagan. Ako obhajca titulu z Bergenu vtedy štartoval s číslom 1. 

Sedem Slovákov v cestných pretekoch ostane zrejme dlho nepokoreným rekordom.

Slovensko sa v hodnotení krajín v posledných rokoch prepadáva. Kým v minulosit jazdili vo WorldTour aj piati – šiesti slovenskí pretekári, tento rok je to jediný. 

Keď nemá sezónu, ukazuje sa za ním diera

Vlani ukončili kariéru Juraj Sagan a Erik Baška. Peter Sagan po prekonaní covidu nedosahoval vlani také kvalitné výsledky ako v minulosti. Jeho výpadok nedokázali mladší pretekári vyplniť. 

Aj pri slabšej výkonnnosti získal Sagan znova najviac bodov spomedzi slovenských cyklistov (431 b), za ním nasledujú Lukáš Kubiš (328 b) a Matúš Štoček (176 b).

Postavenie Slovenska v rebríčku je závislé na úspešnosti Sagana.

„Keď Peter nemá dobrú sezónu, máme pocit, že naša cyklistika padá. Nemáme pretekára, ktorý by ho zastúpil, ktorý sa dá sledovať na pretekoch, ktorému môžeme na pretekoch držať palce.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Posledné majstrovstvá sveta? Sagan nebude mať pomocníkov. Do Glasgowa pôjde sám