Sagan: Bod zlomu prišiel pred tromi rokmi. Nebyť Tour, už nie som v cyklistike

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|17. júl 2023 o 13:30

Je čas otočiť list, vraví slovenský cyklista.

BRATISLAVA. Stále je hviezdou, ktorá priťahuje fanúšikov. Keď v piatok spolu s ďalšími cyklistami čakal na štart etapy Tour de France, jeden z fanúšikov nečakane preskočil zábrany, rozbehol sa k Petrovi Saganovi a objal ho.

Musela ho vyviesť polícia, ale slovenský cyklista bol pokojný. Nečakaný incident. V časoch jeho najväčšej slávy nebolo ťažké identifikovať, kde je jeho karavan alebo tímový autobus. 

Zakaždým sa okolo neho tlačilo najviac fanúšikov a cestou na štart sa k nemu naťahovalo najviac rúk s fixkou s prosbou o autogram alebo s prosbou o spoločnú fotografiu.

Tento rok je ich možno menej, ale u fanúšikov má stále špeciálne miesto.

„Nie je to môj najlepší rok z pohľadu výsledkov, ale stále chodia za mnou fanúšikovia, ktorí sa chcú odfotiť alebo chcú podpis. Je to skvelé,“ opisuje Sagan. 

"Užívam si kontakt s ľuďmi a atmosféru. Vnímam Tour z trochu iného uhla ako v minulosti. Tour sa nezmenila, ale cyklistika áno."

Aktuálna sezóna je trochu ako rozlúčkové turné.

Nebyť Tour, už nie som v cyklistike

Intenzívne roky na trojnásobnom majstrovi sveta zanechali stopy. Je na ňom badať, že najvyššiu cyklistiku si neužíva ako kedysi. V šprintoch jazdí trochu zadržane. Netlačí sa až tak dopredu. 

Jeho najlepším výsledkom je 8. priečka z 11. etapy. Nie je to tak, že by ho hlad po víťazstvách opustil, no jazdí opatrnejšie. Dáva si pozor. Neriskuje. 

„Mal som šťastie, že som tento rok nespadol. Ale na Tour som už bol aj v lepšej forme. Potiahnem ešte jeden týždeň a uvidíme, čo sa mi podarí dosiahnuť. Tour sa ešte nekončí,“ hovoril v rozhovore pre belgický denník Het Laatste Nieuws. 

Priznal, že ak by v jeho programe nebola posledná Tour de France, zrejme by už vôbec nejazdil vo WorldTour. 

„Nebyť tejto Tour, tak už teraz nie som v cyklistike,“ vysvetľoval. „Keď nastane správny čas, vtedy skončím. Najskôr musím dokončiť túto Tour. Ale to vlastne platilo o všetkých pretekoch v tomto roku.“ 

Má 33 rokov a v pelotóne už patrí skôr medzi veteránov. Zďaleka nie je najstarším, no v posledných sezónach sa cyklistika výrazne omladila. 

„Každý z nás je iný a každý sa venuje cyklistike z iných dôvodov. Som vďačný za to, čo sa mi podarilo v kariére dosiahnuť. Sú medzi nimi aj neuveriteľné úspechy, ale musel som pre ne veľa obetovať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Sagan: Bod zlomu prišiel pred tromi rokmi. Nebyť Tour, už nie som v cyklistike