Kliatba či smola? Sagan zakaždým prehrá iným spôsobom

Poliak Kwiatkowski (uprostred) porazil Sagana v šprinte na klasike Miláno - San Remo 2017.
Poliak Kwiatkowski (uprostred) porazil Sagana v šprinte na klasike Miláno - San Remo 2017. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. mar 2022 o 11:30

Prečo sa Petrovi Saganovi na Miláno – San Remo nedarí vyhrať?

BRATISLAVA. Ten krátky kopec Poggio pozná takmer naspamäť. Zvykne na ňom trénovať. Z domu to má naskok. Hodinku na bicykli. 

Žartom hovorí, že z klasík je najobľúbenejšia práve talianska, ktorá má cieľ asi tri kilometre za Poggiom. "Pretože to mám blízko domov," smial sa Peter Sagan.

Už od začiatku kariéry sa ukazovalo, že klasika Miláno – San Remo môže vyniesť Slováka medzi legendy cyklistiky. 

Mal všetko, čo potrebuje mať pretekár na to, aby tu zvíťazil. Ak by ste chceli umelo zostaviť profil cyklistu, ktorý by bol ideálnym na práve na Miláno – San Remo, bol by to Sagan. Nič na ňom netreba meniť. 

V krátkom kopci pred cieľom vie dostať súperov pod tlak. Úzke cesty s prudkými zákrutami v zjazde sú priestorom, ktorý vie využiť dokonale. Tam, kde iní brzdia, Sagan pridáva. Čím je zjazd krkolomnejší, tým viac sa vie vzdialiť súperom. 

Je natoľko univerzálny, že každý z možných scenárov pre priebeh pretekov mu pasuje a mal by ho dokázať premeniť na víťazstvo. 

Únik, šprint menšej skupiny aj väčšej skupiny. Ťažko nájsť taktiku, ktorá by šla vyslovene proti charakteru slovenského šampióna. Preto bol doteraz zakaždým veľkým favoritom. Teoreticky tu mohol vyhrať pri každom štarte.  

Močil, aby sa zahrial

Keď mal 23 rokov a bol ešte vychádzajúcou hviezdou, vládlo na talianskej klasike mimoriadne kruté počasie. Teplota bola blízko bodu mrazu, fúkal vietor a snežilo.

"Aby som sa trochu zahrial, močil som do gatí," priznal po rokoch pre portál Flo Bikes. Preteky museli prerušiť a cyklistov previezli bližšie k cieľu.

Neskôr sneženie ustalo. Je obdivuhodné, ako v týchto šialených podmienkach Sagan nepoľavil. Ako zvládol všetky nástrahy trate a v šesťčlennej skupinke sa šikovne rozbiehal na cieľovej rovinke k veľkému triumfu.

Jazdil až neuveriteľne skúsene, dovtedy bez jedinej chybičky. Lenže na cieľovej rovinke sa zameral len Fabiana Cancellaru. Myslel si, že práve Švajčiar môže byť preňho najnebezpečnejším súperom.  

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kliatba či smola? Sagan zakaždým prehrá iným spôsobom