Najväčšie víťazstvá? Sagan v Bore zdolal aj elitných vrchárov

Peter Sagan pri víťazstve v 10. etape Giro d'Italia 2020.
Peter Sagan pri víťazstve v 10. etape Giro d'Italia 2020. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|4. okt 2021 o 10:30

Čo dosiahol Peter Sagan v tíme Bora-Hansgrohe?

BRATISLAVA. Do menej známeho nemeckého tímu vstupoval ako dvojnásobný majster sveta, víťaz siedmich etáp z Tour de France či monumentálnej klasiky Okolo Flámska. 

Bol o neho veľký záujem. Bora-Hansgrohe nebola jediná, ktorá chcela v lete 2016 podpísať vtedy 26-ročného Petra Sagana.

Možnosťou bol príchod do Astany, no šéf tímu Alexander Vinokourov priznal, že hoci sa odohrali rokovania, bolo mu jasné, že bude ťažké Sagana získať.

Napokon od sezóny 2017 začal žilinský rodák spolu s ďalšími troma Slovákmi (Juraj Sagan, Erik Baška a Michael Kolář) jazdiť v Bore, kde nadviazal na svoje predošlé úspechy. 

V jej farbách dosiahol 91 pódiových umiestení, pričom 30-krát stál na najvyššom stupienku. Ponúkame výber TOP 8 víťazstiev, ktoré boli výnimočné i trochu prekvapivé.

8. Časovka na viac ako 100 kilometrov

V zbierke úspechov Petra Sagana je aj sedem titulov majstra Slovenska v pretekoch s hromadným štartom. Pozíciu najväčšieho favorita potvrdil aj v roku 2018. Ale spôsob, akým triumfoval v Plzni, mnohých prekvapil.

"Toto som naozaj nečakal," čudovala sa československá cyklistická legenda Jan Svorada počas priameho prenosu. 

Krátko po štarte sa vydal do úniku a prvé okruhy jazdil osamotene. Následne sa nechal dostihnúť vyselektovaným pelotónom a po niekoľkých kilometroch opäť nastúpil. Bolo to 90 kilometrov pred cieľom. Tentokrát ho už nikto nedostihol.

Po pretekoch vtipkoval, že si struhol takú dlhšiu časovku. 

"Neviem, prečo som to urobil, ale som rád, že to takto vyšlo, pretože niečo takéto sa nedá ani naplánovať," reagoval Sagan po pretekoch.

Čiastočne napodobnil Chrisa Frooma, ktorý v tom istom roku vyhral na Gire po podobne dlhom útoku, hoci konkurencia bola väčšia a terén náročnejší. 

7. Na širokej ceste ukázal rýchlosť

Nie je veľa cyklistov, ktorí dosiahli viac než sto profesionálnych víťazstiev. Zo stále aktívnych pretekárov túto métu pokorili iba traja - Mark Cavendish, Alejandro Valverde a André Greipel. 

Sagan tento míľnik dosiahol počas jednorazovky v kanadskom Québecu. V roku 2018 obhájil víťazstvo z predošlej sezóny, čo sa dovtedy nikomu nepodarilo. 

O víťazstvo šprintovala početná skupina. Pozícia slovenského reprezentanta možno nebola na prvý pohľad ideálna, ale cieľová rovinka bola veľmi široká. 

"Zavretie" súpera nehrozilo a záviselo len na šikovnosti cyklistov, ako načasujú záverečný šprint. Sagan to spravil výborne, Francúz Alexis Vuillermoz mu nechtiac rozbehol šprint a následne už najväčší favorit ukázal svoju rýchlosť.  

Po jubilejnom 100. triumfe Sagan s úsmevom na tvári povedal, že je to špeciálne a pekné číslo, ale možno by bolo lepšie, keby ľudia mohli žiť sto rokov. 

6. Prilákal tisíce fanúšikov 

Doposiaľ posledné víťazstvo dosiahol pred domácimi fanúšikmi. Pri debute na pretekoch Okolo Slovenska síce nevyhral etapu, ale ovládol celkovú klasifikáciu.

Samozrejme, etapový triumf mu chýbal. Už len svojou prítomnosťou, ktorú roky predtým prisľúbil, dal však pretekom nový rozmer. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Najväčšie víťazstvá? Sagan v Bore zdolal aj elitných vrchárov