VIDEO: Súboj šprintérov poznačili pády, v cieli sa tešil najväčší favorit

Austrálsky cyklista Kaden Groves.
Austrálsky cyklista Kaden Groves. (Autor: Reuters)
Sportnet, TASR|29. aug 2023 o 17:35

Austrálčan dosiahol 14. triumf v profesionálnej kariére.

Vuelta a Espaňa 2023

4. etapa: Andorra la Vella - Tarragona (184,6 km):

1.

Kaden Groves

Austrália

Alpecin-Deceuninck

4:05:41 h

2.

Juan Sebastián Molano

Kolumbia

UAE Emirates

+ 0 s

3.

Edward Theuns

Belgicko

Lidl - Trek

+ 0 s

4.

Milan Menten

Belgicko

Lotto Dstny

+ 0 s

5.

Dries Van Gestel

Belgicko

TotalEnergies

+ 0 s

6.

Orluis Aular

Venezuela

Caja Rural - Seguros RGA

+ 0 s

TARRAGONA. Po tímovej časovke, zvlnenej etape a horskom dojazde dostali prvú šancu na tohtoročnej Vuelte aj najrýchlejší muži pelotónu.

Na trati síce boli dve stúpania tretej kategórie, no tie vrcholili ďaleko pred cieľom, a tak sa tam nedali očakávať prípadne útoky na víťazstvo v etape.

Podľa očakávania sa rozhodovalo v záverečnom špurte, no toho sa nemohol zúčastniť Francúz Bryan Coquard, keďže spadol štyri kilometre pred cieľom.

V tomto páde bol zapletený aj Kolumbijčan Santiago Buitrago, ktorému v celkovej klasifikácii patrilo pred štvrtou etapou solídne ôsme miesto.

Ďalší pád sa udial v poslednej ľavotočivej zákrute a iba tesne sa mu vyhol najväčší favorit Kaden Groves. Následne sa krásne vyviezol za Juanom Sebastiánom Molanom a odsunul ho na druhé miesto.

VIDEO: Záver 4. etapy pretekov Vuelta a Espaňa 2023

Austrálčan zaznamenal 14. víťazstvo vo svojej kariére, pričom jedno z nich vybojoval aj na Okolo Slovenska, keď v roku 2021 vyhral prológ v Košiciach.

Červený dres pre celkového lídra pretekov si udržal Belgičan Remco Evenepoel, ktorý prišiel do cieľa na solídnom 12. mieste.

Priebeh 4. etapy pretekov Vuelta a Espaňa

Po náročnej pondelkovej etape so záverečným stúpaním na Arinsal nasledoval pre pelotón pokojnejší deň a počas neho len dva kopce 3. kategórie Alto de Belltall (9,3 km, 3,7 %) a Coll de Lilla (5,2 km, 4,9%).

Očakával sa hromadný dojazd, boj šprintérov a etapa sa podľa toho aj vyvíjala. Krátko po štarte prišlo k útokom, no balík nechal odísť len trojicu.

Do denného úniku sa dostali Eduardo Sepulveda, Ander Okamika a David Gonzalez. Ich náskok sa po 20 km ustálil pod dvoma minútami.

Situácia sa následne takmer nemenila. Na čele pelotónu strážili odstup pretekári DSM a Alpecinu, ktorí pracovali pre svojich šprintérov.

Nič sa nezmenilo ani na prvom z dvojice stúpaní 60 km pred cieľom, keďže sa nik nepokúsil odtrhnúť. Na prípadné útoky tak zostala len druhá vrchárska prémia Coll de Lilla, no aj na nej panoval "pokoj zbraní".

Na méte 20 km pred cieľom sa skončil aj únik trojice a balík išiel pokope až do cieľa. V napätom závere prišlo k pádom a na zemi skončili Bryan Coquard, Santiago Buitrago i Marijn van den Berg.

VIDEO: Štyri kilometre pred cieľom sa nevyhli pádu Coquard či Buitrago

"Urobil som pekné salto, dobrých 10/10. Už som si niekoľkokrát zlomil lopatku a myslím si, že je tam nejaké poškodenie. Večer strávim na pohotovosti. Nie je isté, že sa ešte uvidíme," povedal Coquard v cieli.

V špurte do kopca zaútočil ako prvý Molano, no na jeho zadnom kolese sa vyviezol Groves a pripísal si druhý triumf na Vuelte. Z etapového víťazstva sa tešil aj vlani, vtedy ovládol 11. etapu s cieľom v Cabo de Gata.

Celkové poradie po 4. etape

1.

Remco Evenepoel

Belgicko

Soudal - Quick Step

12:48:52 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 5 s

3.

Lenny Martinez

Francúzsko

Groupama - FDJ

+ 11 s

4.

Jonas Vingegaard

Dánsko

Jumbo-Visma

+ 31 s

5.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Bora-Hansgrohe

+ 33 s

6.

Cian Uijtdebroeks

Belgicko

Bora-Hansgrohe

+ 33 s

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»VIDEO: Súboj šprintérov poznačili pády, v cieli sa tešil najväčší favorit