Vyhral z úniku. Na Gire sa z výhry teší domáci jazdec

Giulio Ciccone.
Giulio Ciccone. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. máj 2022 o 17:31 (aktualizované 22. máj 2022 o 18:21)

Na čele celkového poradia sa udržal Richard Carapaz.

Giro d'Italia 2022

15. etapa (Rivarolo Canavese - Cogne, 177 km):

1.

Giulio Ciccone

Taliansko

Trek-Segafredo

4:37:41 h

2.

Santiago Buitrago

Kolumbia

Bahrain Victorious

+ 1:31 min.

3.

Antonio Pedrero

Španielsko

Movistar

+ 2:19 min.

4.

Hugh Carthy

Veľká Británia

EF Education-EasyPost

+ 3:09 min

5.

Martijn Tusveld

Holandsko

DSM

+ 4:36 min.

6.

Luca Covili

Taliansko

Bardiani

+ 5:08 min.

COGNE. Domáci cyklista Giulio Ciccone triumfoval v nedeľňajšej 15. etape pretekov Giro d'Italia 2022

Jazdec stajne Trek-Segafredo sa presadil po samostatnom úniku a 177 km dlhú trasu z Rivarola Canavese do Cogne zvládol za 4:37:41 h.

Druhý finišoval Kolumbijčan Santiago Buitrago (Bahrajn-Victorious) a tretí skončil Španiel Antonio Pedrero (Movistar). Na čele celkového poradia sa udržal Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers).

Na záver druhého týždňa čakala na pelotón náročná horská skúška s dvoma vrchárskymi prémiami prvej a záverečným stúpaním do cieľa druhej kategórie. Cyklisti museli zvládnuť dokopy cez 4000 výškových metrov.

Úvodných asi 90 km bolo po rovine, no pelotón bol nervózny, už na začiatku prišlo k pádu a na ceste skončil aj líder celkového poradia Carapaz. Všetci však pokračovali ďalej. Aj keď sa od začiatku útočilo, únik sa zrodil až po 80 km, keď sa pred prvým stúpaním dostalo na čelo asi 20 jazdcov.

Boli medzi nimi Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), David de la Cruz (Astana), Santiago Buitrago (Bahrajn Victorious), Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Antonio Pedrero (Movistar), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) či Rui Costa (SAE Team Emirates). Netrvalo dlho a čelná skupina si vytvorila náskok viac ako štyri minúty.

Skupina však nebola celistvá a neustále niekto útočil. Dlho bol na čele Bouwman, za ním išlo asi desať pretekárov. Necelých 50 km pred cieľom vyrazili z druhej skupiny dopredu Ciccone, Buitrago, Carthy, Tusveld a Pedrero, ktorí sa dostali na čelo a spolu prišli pred záverečné stúpanie.

Aktívny bol najmä Ciccone, ktorý sa niekoľkokrát skúsil odpútať, a jeho posledný útok už nikto z konkurentov nezachytil. Osem kilometrov pred cieľom mal náskok vyše minútu a išiel si pre etapové vavríny. Na druhom mieste finišoval Buitrago s mankom 1:31 minúty.

Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Vyhral z úniku. Na Gire sa z výhry teší domáci jazdec