24.07.2022 16:30
21. etapa
Paríž > Paríž Chámps Elysées
115,6 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Jasper Philipsen
Alpecin - Fenix

Thomas dokázal kritikom, že sa mýlili. Je lepší, ako keď vyhral Tour

Britský cyklista Geraint Thomas.
Britský cyklista Geraint Thomas. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|24. júl 2022 o 09:25 (aktualizované 24. júl 2022 o 19:58)

Britský cyklista skompletizoval pódiové umiestnenia.

BRATISLAVA. Ako dieťa utekal domov zo školy, aby mohol sledovať Tour de France. Keď ju sám v roku 2018 vyhral, bolo to nečakané.

Pre tím Sky (dnešný Ineos, pozn.) nebol plánom A, pretože v britskom tíme dúfali, že rekordný piaty titul pridá do svojej zbierky Chris Froome. 

Geraint Thomas však ukázal lepšiu formu. Veril si, bol konzistentný a okrem iného ako jeden z mála vyhral v žltom drese etapu končiacu na Alpe d'Huez. 

O viac ako dve minúty zdolal Toma Dumoulina, čo z neho doma spravilo celebritu. Vyhral aj anketu BBC o britskú Športovú osobnosť roka pred vtedajším majstrom sveta F1 Lewisom Hamiltonom a futbalistom Harrym Kaneom.

Zdalo sa, že pravidelne bude zbierať víťazstvá, no opak bol pravdou. Tie nielenže neprichádzali, ale Thomas striedal kvalitné výkony s veľmi slabými. 

Najlepší z ostatných

Napríklad, v roku 2019 nedokončil etapové preteky Tirreno - Adriatico, Okolo Švajčiarska, domáce majstrovstvá sveta v Yorkshire, no kritikom zavrel ústa druhým miestom na Tour de France. 

Vlani cestoval na Tour v pozícii víťaza pretekov Okolo Romandie a tretieho muža Critérium du Dauphiné, ale aj v dôsledku pádu v tretej etape skončil až na konečnom 41. mieste. Bol to veľký neúspech.

Navyše, čoraz väčšiu rolu začal hrať vek. Kým Thomas má dnes 36 rokov, Egan Bernal 25, Daniel Felipe Martínez 26 a napríklad Thomas Pidcock iba 22. 

Aj preto už mnohí Thomasa odpisovali.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Thomas dokázal kritikom, že sa mýlili. Je lepší, ako keď vyhral Tour