Zlyhanie najlepších šprintérov na Gire, ani jeden neskončil na pódiu

Taliansky cyklista tímu DSM Alberto Dainese.
Taliansky cyklista tímu DSM Alberto Dainese. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. máj 2022 o 16:55 (aktualizované 18. máj 2022 o 18:20)

Životné víťazstvo dosiahol Talian Alberto Dainese.

Giro d'Italia 2022

11. etapa (Santarcangelo - Reggio Emilia, 203 km):

1.

Alberto Dainese

Taliansko

DSM

4:19:04 h

2.

Fernando Gaviria

Kolumbia

UAE Emirates

+ 0 s

3.

Simone Consonni

Taliansko

Cofidis

+ 0 s

4.

Arnaud Démare 

Francúzsko

Groupama - FDj

+ 0 s

5.

Caleb Ewan 

Austrália

Lotto Soudal

+ 0 s

6.

Mark Cavendish

Veľká Británia

Quick-Step Alpha Vinyl

+ 0 s

REGGIO EMILIA. Jedenásta etapa patrila profilovo medzi najľahšie v itinerári 105. ročníka pretekov pretekov Giro d'Italia.

Cyklisti počas viac ako 200 kilometrov nastúpali len 480 výškových metrov, a tak to pre drvivú väčšinu pretekárov bola tranzitná etapa. 

Ani záujem o únik nebol veľký, pretože sa očakávala šprintérska koncovka. Po štarte sa dostala dopredu dvojica Talianov Luca Rastelli a Filippo Tagliani. 

Avšak, pobudli tam len približne dve a pol hodiny. Pelotón išiel vysoké tempo a spomenuté duo dostihol nečakane skoro, už 92 kilometrov pred cieľom.

Následne sa niektoré tímy snažili pelotón rozdelil na veternom úseku. Chvíľu zostal vzadu Caleb Ewan, ale napokon žiadne výrazné selekcie neprebehli.

Napokon sa vydal na ďaleký sólový útok Dries De Bondt, ale pelotón mal situáciu viac-menej pod kontrolou a tesne pred koncom ho dostihol.

V kľúčovej časti etapy sa dostali k slovu najrýchlejší jazdi z pelotónu. Záverečný kilometer bol vďaka dvom ľavotočivým zákrutám pomerne technický, a tak bolo dôležité byť v správnom čase na správnom mieste. 

Očakával sa veľký súboj trojice Arnaud Démare, Caleb Ewan a Mark Cavendish, ale ani jeden z nich sa napokon nedostal na stupne víťazov.

Už už to vyzeralo na vytúžený triumf pre Fernanda Gaviriu, ale ten mu senzačne vyfúkol 24-ročný Talian Alberto Dainese z tímu DSM.

Je to vôbec prvé talianske víťazstvo na tohtoročnej domácej Grand Tour. Zároveň sa Dainese môže tešiť len zo svojho tretieho víťazstva v kariére.

Ružový dres si udržal Španiel Juan Pedro López z tímu Trek-Segafredo, ktorý skončil na 62. mieste. Pred Ekvádorčanom Richardom Carapazom a Joaom Almeidom z Portugalska má dvanásťsekundový náskok.

Priebežné poradia na Giro d'Italia 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zlyhanie najlepších šprintérov na Gire, ani jeden neskončil na pódiu