Ramsay berie do Rigy aj hráčov, ktorí hrali vlani v prvej lige. Aký je slovenský tím?

Slovenskí hokejisti po výhre 4:3 nad Rakúskom v prípravnom zápase pred MS.
Slovenskí hokejisti po výhre 4:3 nad Rakúskom v prípravnom zápase pred MS. (Autor: TASR)
Boris Vanya|7. máj 2023 o 07:01

Slováci odlietajú do Rigy v stredu.

TRENČÍN. Najhoršie pred majstrovstvami sveta je škrtať z tímu hráčov a oznámiť im, že na turnaj nepôjdu, priznal v debate pre Sportnet tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay. „Trhá mi to srdce,“ dodal Kanaďan.

V sobotu podvečer po poslednom prípravnom zápase proti Rakúsku v Trenčíne sa všetci hráči zišli v kabíne, aby si vypočuli záverečný verdikt. Po ňom odchádzali domov smutní traja hokejisti - Michal Beňo, Maroš Jedlička a Adrián Holešinský.

Ostatní vyrazili väčšinou za najbližšími, aby si ešte oddýchli a zbalili sa na odchod. Reprezentácia sa zíde opäť v pondelok v Bratislave, absolvuje dva tréningy a v stredu odcestuje do Rigy, kde ju čaká v ten istý deň prvý tréning. Čo hovoria o slovenskom tíme čísla a fakty?

Desiatka z českej extraligy

Na šampionát ide osem nováčikov, takmer tretina mužstva. Na rozdiel od lanského šampionátu v tíme nie je zatiaľ žiadny tínedžer. Najmladší vo výbere je 20-ročný Martin Chromiak, len o 13 dní skôr sa narodil Samuel Kňažko.

Najstarší je Libor Hudáček, ktorý sa chystá už na siedmy šampionát a zažil aj strieborný turnaj v roku 2012 v Helsinkách. 

Až sedem hráčov pôsobilo v tejto sezóne v kluboch domácej extraligy. Zo zámoria prišli štyria hokejisti, ktorí odohrali dovedna v NHL 30 zápasov: Miloš Kelemen a Pavol Regenda po 14, Samuel Kňažko 2, Martin Chromiak zatiaľ žiadny.

Najpočetnejšie zastúpenie má česká extraliga, z ktorej prišlo do reprezentácie desať hráčov, po dvaja zo švajčiarskej a švédskej najvyššej súťaže.

Brankári: čo je doma, to sa počíta

Tento post vyvolal doteraz azda najväčšiu polemiku. V nominácii je trojica Stanislav Škorvánek, Dominik Riečický a Samuel Hlavaj. Žiadny z nich ešte nikdy nechytal na veľkom podujatí (MS a ZOH).

Hlavaj robil dvojku v Slovane, odchytal 19 zápasov vrátane jedného v play off. Riečický sa striedal v košickej bránke s Jaroslavom Janusom. V play off výrazne prispel k zisku titulu, jeho úspešnosť zákrokov sa v deviatich zápasoch vyšplhala nad 95%.

Škorvánek bol ústrednou postavou Michaloviec v play off. Potiahol ich až do semifinále s úspešnosťou zákrokov vyše 94%. Prevažnú časť minulej sezóny odchytal v Žiline v druhej najvyššej súťaži.

Naposledy poslalo Slovensko na svetový šampionát trojicu z najvyššej súťaže ešte v roku 1999 (Miroslav Šimonovič, Igor Murín a Rastislav Rovnianek).

V príprave na MS sa ešte objavil aj Matej Tomek a Šimon Latkóczy. Dvojica Patrik Rybár a Adam Húska, ktorá chytala na MS v minulej sezóne, dostala stopku pre pôsobenie v ruskej KHL.

V hre je ešte stále príchod Jaroslava Haláka.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ramsay berie do Rigy aj hráčov, ktorí hrali vlani v prvej lige. Aký je slovenský tím?