Coe nepripúšťa, že Londýn zaskočí za Rio

Sebastian Coe v prítomnsti kráľovnej Alžbety II.
Sebastian Coe v prítomnsti kráľovnej Alžbety II. (Autor: TASR)
SITA|17. jún 2014 o 15:04

Atletická legenda Sebastian Coe chce pomôcť organizátorom olympiády 2016 v Riu.Nemyslí si, že by sa hry mali zopakovať v Londýne.

OSTRAVA. Možnosť, že olympijské hry v roku 2016 bude opäť hostiť Londýn, zrejme neprichádza do úvahy. V rámci stretnutia s médiami pred začiatkom atletického mítingu Zlatá tretra v Ostrave to povedal Sebastian Coe, ktorý bol predsedom organizačného výboru OH 2012 v Londýne.

Bývalý skvelý strednotratiar reagoval na otázku týkajúcu sa žalostného stavu príprav brazílskeho mesta Rio de Janeiro, kde by sa mali letné olympijské hry konať podľa plánu.

Každý mával problémy

"Som proti tomu, aby sa Riu vzalo právo organizovať olympijské hry. Aj Sydney, Atény, či Londýn mali dva roky pred konaním hier problémy a všetky tieto mestá napokon boli dobrými hostiteľmi.

Podľa môjho názoru národné olympijské výboru na čele s Medzinárodným olympijským výborom by mali urobiť všetko preto, aby pomohli Riu prekonať momentálne problémy a nie snažiť sa o presun tohto športového sviatku do iného mesta.

Jedným z poznávacích znamení olympijských hier je aj rozmanitosť ich organizátorov a práve Rio de Janeiro môže preniesť pod päť kruhov neopakovateľnú juhoamerickú atmosféru,“ uviedol Coe.

Päťdesiatsedemročný anglický lord použil aj ďalší argument, prečo nemôže byť Londýn organizátorom najbližších olympijských hier.

"Až 70% športových objektov, ktoré slúžili pre potreby OH 2012, bolo iba dočasných. Museli by sa teda postaviť odznova.“

Legenda britskej aj svetovej atletiky Sebastian Coe je jedným z pozvaných hostí organizátorov mítingu Zlatá tretra.

Prehováral aj kráľovnú Alžbetu

Dvojnásobný olympijský víťaz v behu na 1500 m Coe si rád zaspomínal na hektické obdobie spred dvoch rokov. Vtedy ako šéf organizačného výboru OH v Londýne musel osobne prehovoriť britskú kráľovnú Alžbetu II., aby účinkovala v rámci otváracieho ceremoniálu po boku Jamesa Bonda - Daniela Craiga.

"Keď som prišiel prvý raz do Buckinghamského paláca vyjednávať, že chceme kráľovnú použiť v scéne z Jamesa Bonda, členovia vlády sa ma spýtali, koľko som toho vypil. Spomínam si na to, že celá akcia bola skvelým spôsobom utajená. O tom, že ich babka akože skočí padákom, nevedeli ani princovia Harry a William," povedal pobavene Coe.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Coe nepripúšťa, že Londýn zaskočí za Rio