Čo potrebujú Slováci na zázrak? Päť bodov, ako uspieť s Nemeckom

Úspech Slovákov bude opäť vo veľkej miere závisieť od výkonu Mareka Hamšíka.
Úspech Slovákov bude opäť vo veľkej miere závisieť od výkonu Mareka Hamšíka. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Juraj Berzedi|24. jún 2016 o 14:38

Slovenskí futbalisti splnili svoj cieľ. Postúpili do osemfinále. V ňom ich čakajú úradujúci majstri sveta z Nemecka.

VICHY. V nedeľu o 18.00 hod. sa na Slovensku zastaví čas. Ulice budú zrazu prázdne, autá nebude takmer vôbec počuť. Zverenci Jána Kozáka nastúpia na štadióne v Lille v osemfinále proti Nemecku.

Dostať sa na vrcholný futbalový turnaj je snom každého futbalistu. Až desiatim hráčom zo súčasného slovenského kádra sa to podarilo už druhýkrát. A opäť postúpili zo skupiny. 

Po tom, ako na majstrovstvách sveta v JAR prehrali v osemfinále s Holandskom 1:2, ich tentoraz čaká na európskom šampionáte ďalšia výzva. Ak ju zvládnu, bude to najväčší úspech slovenského futbalu v ére samostatnosti.

Prinášame vám päť bodov, ktoré Slováci potrebujú na futbalový zázrak.

1. Nemci nemôžu mať svoj deň

Na európskom šampionáte zatiaľ neinkasovali. Vytvoriť si proti nim šancu je extrémne náročné. Loptu vám požičajú málokedy.

V moci ju majú až 66 percent času, najviac zo všetkých mužstiev na turnaji. Ich úspešnosť prihrávok je 91 percent. „Sebavedomie Nemecka je obrovské a rastie každým zápasom. Je to turnajové mužstvo, ktoré sa na šampionát pripraví vždy výborne. Je to tak aj teraz, budú v zápase favoritom,“ tvrdí obranca Peter Pekarík.

Keď budú mať ofenzívne esá ako Mesut Özil, Thomas Müller či Mario Götze svoj deň, zdolať ich je takmer nemožné. V poslednom súboji so Severným Írskom si vytvorili minimálne desať čistých šancí.

Thomas Müller ešte na šampionáte neskóroval. Brankár Severného Írska Michael McGovern mu chytil niekoľko skvelých príležitostí.
Thomas Müller ešte na šampionáte neskóroval. Brankár Severného Írska Michael McGovern mu chytil niekoľko skvelých príležitostí. (Autor: SITA/AP)

Potrebujeme, aby šance zahadzovali podobným spôsobom a ideálne bude, keď Slováci skórujú zo svojej prvej príležitosti. Potom môžu aj Nemci znervóznieť.

Nový trávnik v Lille, ktorý sa nemusí dobre chytiť, im môže robiť problémy pri kombinácii. Keby sa k tomu pridala prietrž mračien ako v príprave v Augsburgu, štvrťfinále je reálne.

2. Vydržať po kondičnej stránke

Za loptou budú slovenskí futbalisti väčšinou behať. Je to únavné po fyzickej stránke a nepomáha to ani ich psychike.

 V zápase s Anglickom viacerým slovenským futbalistom dochádzali sily. Najmä v strede poľa bola trojica Pečovský, Kucka, Hamšík všade o krok neskôr.

Aj preto predpokladáme, že tréner Ján Kozák urobí v zostave tri zmeny. Z toho jedna bude vynútená. Namiesto

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Čo potrebujú Slováci na zázrak? Päť bodov, ako uspieť s Nemeckom