Cibulková je v 2. kole US Open, Rybáriková a Lacko nie

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: SITA/AP)
TASR|29. aug 2011 o 21:23

Šafářová vyrovnala bilanciu s Rybárikovou na 1:1. Maximom slovenskej tenistky na US Open zostáva 3. kolo z rokov 2008 a 2009.

NEW YORK. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Vlaňajšia štvrťfinalistka z Flushing Meadows si v úvodnom kole ako nasadená štrnástka poradila s Číňankou Šuaj Čang v dvoch setoch 6:3 a 6:4.

Jej ďalšou súperkou bude v stredu Američanka ekvádorského pôvodu Irina Falconiová. Cibulková, ktorá sa minulý týždeň v Dallase vrátila do súťažného kolotoča po dvojtýždňovej pauze zavinenej zranením brušného svalu, má na US Open už teraz istú prémiu 31.000 dolárov.

Slovenská trojka Magdaléna Rybáriková napriek sľubnému úvodu v úvodnom kole prehrala s favorizovanou nasadenou dvadsaťsedmičkou Češkou Lucii Šafářovou v troch setoch 6:2, 3:6 a 2:6.

Pre Rybárikovú to bol iba druhý súťažný zápas po dvojmesačnej pauze zavinenej zranením kolenných väzov, ktoré utrpela v dueli 1. kola wimbledonskej dvojhry proti Bieloruske Victorii Azarenkovej. Jej maximom vo Flushing Meadows zostáva 3. kolo z rokov 2008 a 2009. Z New Yorku si odnáša prémiu 19.000 dolárov a 5 bodov do svetového rebríčka WTA.

Cibulková začala stratou podania

Cibulková hneď v úvodnom geme zápasu so Šuaj Čang stratila vlastné podanie. Slovenská jednotka však bleskovo zakontrovala a po ďalšom brejku v šiestom geme si vybudovala náskok 4:2.

Číňanka síce znížila na 3:4, no záver setu patril Cibulkovej. Na začiatku druhého dejstva sa zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0. Šuaj Čang síce otočila na 3:2, no Cibulková následne získala tri gemy v rade a zápas dotiahla do úspešného konca.

Za stavu 5:4 premenila pri vlastnom podaní v poradí piaty mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so Šuaj Čang na 2:0, vlani ju zdolala tiež v dvoch setoch v dueli 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC.

Cibulková po úspešnom vstupe do US Open netajila spokojnosť. "Bol to veľmi ťažký prvý zápas a som rada, že som ho zvládla. Súperka mi nič nedarovala a všetko som si musela uhrať sama. Zo začiatku to bolo z mojej strany trochu nervózne, predsa len išlo o prvé kolo grandslamu a dlhšie som nehrala."

"Zvládla som to však vynikajúco. Nervozita ma hnala dopredu a postupne som začala predvádzať naozaj kvalitný tenis. Za stavu 5:3 v druhom sete som trochu zazmätkovala, nevyužila som tri mečbaly, no potom som si to pekne uhrala z forhendu. Bol to úplne iný duel ako vlani doma vo Fed Cupe."

"Tímová súťaž je niečo úplne iné ako grandslamový turnaj, navyše Šuaj Čang sa odvtedy zlepšila. Toto víťazstvo mi dodá sebavedomie," povedala pre TASR Cibulková.

Obmedzená možnosť trénovať

Pre obavy z vyčíňania hurikánu Irene mali hráčky počas víkendu obmedzené možnosti na tréning. Pre Cibulková to bola nová a nepríjemná skúsenosť.

"Prvýkrát sa mi pred nejakým turnajom stalo, že som dva dni nehrala, keďže v sobotu v New Yorku pršalo a v nedeľu sa vo Flushing Meadows pre obavy z hurikánu trénovať nedalo. Celý víkend sme prakticky presedeli. Dnes sme sa so Šuaj Čang pred naším duelom iba rozohrali a hneď išli hrať zápas."

"Som rada, že som sa s týmito netradičnými podmienkami dokázala vyrovnať. Musím si trikrát zaklopať na čelo, že počas zápasu sa neozvali žiadne bolesti brušného svalstva. Všetko je v poriadku a to je najdôležitejšie."

"O mojej súperke v 2. kole Falconiovej toho veľa neviem, no určite musí niečo vedieť, ak dokázala otočiť duel so skúsenou Češkou Klárou Zakopalovou. Musím podať maximálny výkon, aby som ju zdolala," dodala Slovenka.

Rybáriková hneď na úvod zobrala súperke podanie, v I. sete výborný výkon

Rybárikovej skvele vyšiel úvod stretnutia so Šafářovou, keď vo štvrtom geme prelomila súperkino podanie a po potvrdení brejku si vybudovala náskok 4:1. Slovenská reprezentantka bola na koni a zisk prvého setu spečatila čistou hrou pri podaní Šafářovej.

V druhom dejstve Češka zlepšila servis i returny a karta sa začala obracať. V piatom i deviatom geme Šafářová zobrala Rybárikovej podanie a vynútila si tretí set.

V rozhodujúcom dejstve bývalá priateľka Tomáša Berdycha po brejku vo štvrtom geme odskočila Rybárikovej na 4:1 a zápas už dotiahla do úspešného konca. Vzájomnú bilanciu s Rybárikovou vyrovnala na 1:1, keď zverenke trénera Martina Hromca odplatila prehru z antukového turnaja v Prahe z roku 2006.

Rybáriková pred US Open nemala veľké oči, veď do súťažného kolotoča sa vrátila iba minulý týždeň na turnaji v Dallase.

"Proti Šafářovej som začala dobre, s pribúdajúcimi minútami som však mala čoraz väčšie problémy s pohybom, čo Šafářová patrične využila."

"Po zranení kolena a dvojmesačnej prestávke ešte nie som pripravená na takéto zápasy, stále sa dávam dokopy. Chce to ešte čas, pred US Open som toho veľa nenatrénovala a na turnajoch zámorskej série som odohrala iba jediný zápas - v Dallase proti Francúzke Aravane Rezaiovej."

"Za danej situácie považujem za úspech už to, že som s takou kvalitnou hráčkou ako je Šafářová dokázala odohrať vyrovnanú partiu. Lucia v treťom sete videla, že sa čoraz horšie pohybujem, dostávala ma pod tlak a získavala víťazné fiftíny," povedala pre TASR Rybáriková, ktorá po US Open zamieri na sériu ázijských turnajov. Najskôr sa predstaví v uzbeckom Taškente, potom ju čaká podujatie v čínskom Kantone.

Lacko v pozícii lucky losera prehral s držiteľom voľnej karty

V 1. kole dvojhry neuspel ani Lukáš Lacko, ktorý v pozícii lucky losera prehral s držiteľom voľnej karty domácim Američanom Donaldom Youngom v troch setoch 4:6, 2:6 a 4:6.

Pre Lacka to bola druhá účasť v hlavnej súťaži vo Flushing Meadows, vlani prehral tiež v úvodnom kole s favorizovaným Britom Andym Murraym. Zverenec trénera Tibora Tótha si z New Yorku odnáša prémiu 19.000 dolárov.

Lackovi nevyšiel úvod zápasu s Youngom, keď dvakrát stratil podanie a Američan si vybudoval náskok 4:1. Slovenský daviscupový reprezentant následne znížil na 3:4, no záver setu patril Youngovi.

V druhom dejstve držal Lacko so súperom krok iba do stavu 2:2. Ďalšie štyri gemy sa stali korisťou Younga, ktorý kvalitne podával a bol istejší pri dlhších výmenách od základnej čiary.

Na začiatku tretieho setu sa Američan po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Lacko síce vyrovnal na 2:2, no v piatom geme opäť stratil servis a Young už zápas dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal.

Lukáš Lacko sa objavil v "pavúku" vďaka stornu štartu Poliaka Lukasza Kubota pre zranenie ľavého zápästia. Vo finálovom 3. kole kvalifikácie nestačil Slovák na Turka Marsela Ilhana (3:6, 2:6).

Dvojhra - 1. kolo:
Ženy:
Dominika CIBULKOVÁ(14-SR) - Šuaj Čang (Čína) 6:3, 6:4

Lucie Šafářová (ČR-27) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) 2:6, 6:3, 6:2

Muži:

Donald Young (USA) - Lukáš LACKO (SR) 6:4, 6:2, 6:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková je v 2. kole US Open, Rybáriková a Lacko nie