Hokej nepozeraj s prázdnym žalúdkom. Priprav si krídelká alebo syrové hranolky

Zápasy MS v hokeji si vyžadujú dôkladnú prípravu.
Zápasy MS v hokeji si vyžadujú dôkladnú prípravu. (Autor: pixabay.com)
Miloslav Šebela|14. máj 2023 o 11:00

Chuťovky k zápasom MS pre každého fanúšika.

BRATISLAVA. Hokejový zápas má 60 minút čistého času. Lenže s rozkorčuľovaním, prerušeniami, prestávkami a prípadným predĺžením to bude viac ako trojhodinový maratón. A to človeku vyhladne. 

Skúsení fanúšikovia už vedia, že hokej neradno sledovať bez dopĺňania kalórii. Niektoré zápasy sú vyčerpávajúce aj pred televíznou obrazovkou. Sú to nervy a tep vám vyletí hore.  

Samozrejme párky, mrazená pizza, čipsy či chlieb s masťou sa dá vytiahnuť vždy. 

Ale my máme pre vás pár hokejových rýchloviek. Ich príprava nie je náročná, ani zdĺhavá. Sú to však skôr rýchle chuťovky. Samozrejme nákup bude treba vybaviť v dostatočnom predstihu.  

Výber je pestrý, takže si majú na čom pochutnať aj vegetariáni. 

Pečené krídelká

Doba prípravy a pečenia cca 45 - 60 minút

  • Kuracie krídelká 
  • údená mletá paprika
  • sušený cesnak
  • soľ, korenie
  • med, čili/buffalo omáčka, maslo
(Autor: unspash.com)

Je to absolútna klasika, ktorú pozná snáď každý. Ale skúšali ste si ich upiecť doma?

Krídelká opláchneme, osušíme a nakrájame. Koreniny zmiešame v miske. Na pol kila mäsa treba odhadom po čajovej lyžičke údenej papriky, cesnaku, soli aj korenia. Krídielka v koreninovej zmesi obalíme. Ak chcete, aby boli krídelká na povrchu chrumkavé, do koreninovej zmesi pridajte prášok do pečiva. Na povrchu vytvorí chrumkavú kôrku. 

Krídelká dáme na plech a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút. Po 20 minútach je dobré krídla na plechu otočiť. 

Po dopečení ich môžete poliať v medovo-pikantnou omáčke (dá sa pripraviť z roztopeného masla, medu a čili omáčky) a ešte horúce krídelká vložíte na 5 minút do horúcej trúby (ideálne už vypnutej). Omáčku nechcete mať na krídelkách pripálenú. 

Korenie a čili omáčku si na krídelká dajte podľa toho, ako veľmi pikantné máte radi. Ku krídelkám sa hodí jogurtový, cesnakový dresing alebo barbecue omáčka. 

Halloumi hranolky

Doba prípravy a smaženia 20 minút

  • 500 g syra halloumi
  • 75 g hladkej múky
  • oregano, bazalka, tymian
  • olej 
(Autor: pexels.com)

Toto je ozaj rýchlovka, ktorú zvládnete aj cez prestávku. Syr nakrájame na rovnomerné hranolčeky. Do múky zamiešame po čajovej lyžičke oregana, bazalky a tymianu. V tejto zmesi obaľujeme syrové hranolčeky. Dáme piecť do fritézy alebo smažíme na panvici do zlatista.  

K hranolčekom sa hodí pikantnejší dresing. Môže byť cesnakový alebo jogurtový dresing s harissou, čo je pikantná pasta z pečených paprík, cesnaku a čili. 

Pizza slimáky 

Dobra prípravy a pečenia 30 – 40 minút

  • Lístkové cesto/cesto na pizzu
  • Rajčinový pretlak
  • Oregano
  • Šunka/slanina
  • Olivy
  • cesnak
  • Syr

Najlepšie je urobiť si vlastné cesto na pizzu, ale výsledok nie je zlý ani s kúpeným prípadne s lístkovým cestom. Cesto si rozložte, potrite pretlakom (lepšia môže byť omáčka na cestoviny), naukladajte naň všetky ingrediencie.

Môžete pridať, čo máte radi – kukuricu, rôzne druhy syra, papriky, sušené rajčiny, kapary, klobásu. Cesto zavinieme a nakrájame na 2 až 3 centimetrové pláty. Slimáky uložte na plech, posypte syrom a dajte piecť 20 - 25 minút pri teplote 180 stupňov.  

Guacamole s tortilami 

Dobra prípravy 10 minút

  • 3 zrelé avokáda
  • 5 – 6 rajčín
  • cibuľa
  • šťava z ½ citróna
  • čerstvý koriander
  • soľ
  • tortily
(Autor: pexels.com)

Obľúbená pomazánka z Mexika je jednoduchá, zdravá a rýchlo hotová. Avokádo vydlabeme, dužinu roztlačíme vidličkou, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájené rajčiny, koriander a štavu z citróna. Ingrediencie premiešame. Môže sa podávať na toastoch, tortilách, ale dá sa použiť aj do burgerov. 

Pečený karfiol

Dobra prípravy a pečenia 30 - 40 minút

  • hlávka karfiolu
  • 70 - 80 gr hladkej múky
  • 2 lyžičky údenej papriky
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • soľ, korenie
  • 200 ml mlieka
  • pikantná omáčka
  • med
  • maslo
(Autor: unsplash.com)

Je to alternatíva ku kuracím krídelkám. Nie je o nič menej chutná, ale je rýchlejšia.

Do hlbšej misky nasypte múku, koreniny a zalejte mliekom. Dobre premiešajte. Karfiol opláchnite a orežte z neho hlavičky. Karfiol dajte do misy so zmesou korenín a dobre ho obaľte.

Na plech si dajte papier na pečenie a hlavičky naň poukladajte. Pečte 20 až 25 minút pri teplote 200 stupňov. Po 10 minútach karfiol na plechu otočte, aby bol rovnomerne upečený. Tesne pred dopečením potrite zmesou pikantnej omáčky (môže byť čili aj buffalo), medu a roztopeného masla.

Rovnako ako ku krídelkám sa hodia rôzne dresingy.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Hokej nepozeraj s prázdnym žalúdkom. Priprav si krídelká alebo syrové hranolky