Chorí sú aj naši. Proti Švédom hráme bez Hrivíka, Marcinka a Haščáka

Slováci sa v minsku tešili z výhry nad Nórmi.
Slováci sa v minsku tešili z výhry nad Nórmi. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič, TASR|16. máj 2014 o 11:28

Choroba nedovolí dnes nastúpiť viacerým našim hráčom. Od 19:45 hráme proti Švédom.

jurkovic_avizo.jpg
Z Minska od nášho redaktora VOJTECHA JURKOVIČA

MS v hokeji v Minsku

Švédsko - Slovensko -:-, hrá sa od 19:45

Predpokladaná zostava (podľa tasr)

Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešňák, Mihálik - Šatan, Viedenský, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Tybor - Skokan, Šťastný, Réway


MINSK. Útočník Juraj Mikúš cítil prvé príznaky virózy už na druhý deň po svojom prvom góle pri víťazstve nad Nórskom.

„Dúfam, že to prejde, ale bol som malátny,“ povedal Mikúš. O nejakej vychádzke ani nerozmýšľal. „Budem odpočívať na izbe. Prišli sme sem hrať hokej.“

Tréner Vladimír Vůjtek sa ešte snažil byť pokojný. „V hoteli máme spoločnú stravu, tam by malo byť všetko v poriadku. I keď je známe, že keď je pokope dlhšie 25 členný káder v záťaži, možnosti prenosu nákazy sú na viacerých miestach. Snáď nás niečo podobné obíde,“ želal si kouč. Nechcel ani vysloviť, že by sa aj nás dotkol český problém.

Žiaľ, stalo sa. Na piatkovom predpoludňajšom rozkorčuľovaní mu chýbali útočníci Marcel Haščák, Tomáš Marcinko a Marcel Hrivík, ktorý nedohral ani zápas s Nórskom. Otázny je aj štart obrancu Ivana Švarného, ktorý tiež nekorčuľoval.

Trojica netrénovala

„Trojica útočníkov má zápal dýchacích ciest, virózu, zvýšenú teplotu, bolesti hrdla a proti Švédom určite nenastúpia. Urobíme všetko, aby sme ich dali dokopy na ďalšie zápasy. Ak však budú pretrvávať príznaky naďalej, nemôžeme ich pustiť do zápasov," povedal lekár slovenského tímu Ján Grauzel.

Optimistickejšia je predpoveď u Ivana Švarného, ktorý by mohol proti Švédom vykorčuľovať na ľad.

„Pred obedom mal individuálnu prípravu a večer sa po rozcvičke rozhodneme, či bude môcť hrať," doplnil Ján Grauzel.

„Veľmi chcem hrať, mužstvo sa dostáva do pohody, bola by škoda vypadnúť z rytmu,“ povedal obranca, ktorý v meste svojho nového zamestnávateľa Dinama Minsk rozdal domácim novinárom aj zopár rozhovorov v angličtine.

Nevládali sa najesť

Český tím mal takmer štyri dni črevné problémy, ktoré sa prejavovali nepríjemným hnačkami. Potvrdil to aj tréner Vladimír Růžička.

„Hnačky trápili minimálne sedem hráčov a aj mňa. Najhoršie boli na na Ľáďo Sobotka a Tomáš Hertl. Ten chcel hrať ale bol nejaký bielo-zelený, tak sme ho radšej poslali do hotela,“ povedal kouč Růžička.

Lekár českého národného tímu Luděk Vyskočil tvrdil, že črevným vírusom bola postihnutá polovica tímu. „Najhoršie je, že hráči sa nemôžu najesť a ich organizmus potom slabne. Črevá čistíme bežnými liekmi ako endiaron. Po dvoch dňoch by mali problémy pominúť.“

Rovnaký hotel, rôzne problémy

Trénerovi Vůjtkovi sa pre indispozíciu troch útočníkov rozpadli dve formácie. Hrivík hral v prvej, Marcinko s Haščákom vytvorili dobrý útok v predchádzajúcom súboji s Nórskom.

„Nedali sme dokopy ani dvanásť útočníkov, budeme musieť improvizovať. Rozpadol sa nám tretí útok, ktorý hral dobre a Hrivík si odohral svoje v prvej lajne. Ich neúčasť je pre nás citeľná," povedal Vladimír Vůjtek.

Mierne príznaky ochorenia sa u trojice útočníkov prejavovali už aj v predchádzajúcich dňoch. Hrivík, Marcinko i Haščák sú už samostatne na izbách a podrobujú sa liečbe. Ako prvý ochorel Hrivík.

„Príznaky sa objavovali už dva či tri dni dozadu. K šíreniu choroby mohlo prispieť aj počasie, keďže rozptyl je momentálne slabý. Hráči sú oddelení od kolektívu. Robíme, čo sa dá. Ťažkosti majú v Minsku aj iné tímy, u nás sú respiračného charakteru," dodal Ján Grauzel.

V českej reprezentácii robí problémy črevná viróza, v slovenskej je choroba iného charakteru. Oba tímy pritom bývajú v rovnakom hoteli a majú aj tú istú stravu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Chorí sú aj naši. Proti Švédom hráme bez Hrivíka, Marcinka a Haščáka