Nový líder Úradník sa chce na MS v Eugene pobiť o prvú pätnástku

Miroslav Úradník na OH 2020 v Tokiu.
Miroslav Úradník na OH 2020 v Tokiu. (Autor: TASR)
Gabriel Bogdányi, atletický novinár|14. júl 2022 o 16:15

Matej Tóth verí svojim nasledovníkom viac na 35 ako na 20 km.

EUGENE, BRATISLAVA. Olympijský šampión Matej Tóth už natrvalo namiesto tréningových a súťažných kilometrov šliape deň čo deň do banskobystrickej kancelárie riaditeľa VŠC Dukla.

Najlepšia slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková si zase po narodení synčeka Alexa dočasne vychutnáva „mamičkovské“ radosti i starosti.

V pozícii lídra slovenskej štvorčlennej chodeckej partie na atletickom svetovom šampionáte v americkom Eugene, ktorý sa začne v piatok 15. júla, sa tak ocitol debutant Miroslav Úradník.

Double skúsil naposledy Tóth

Dvadsaťšesťročný tokijský olympionik si spomenutý fakt uvedomuje, ale nevytvára si na seba zbytočný tlak.

„Áno, renkingovo som zo slovenských chodcov najvyššie, ale to nie je podstatné. Dôležité bude, aby som v premiére na MS predviedol v oboch disciplínach čo najlepšie výkony a všetko, čo vo mne je, nechal na trati,“ prízvukuje Úradník.

On i Dominik Černý sa predstavia na 20 km a tiež v novej disciplíne na 35 km, ktorá nahradila tradičnú päťdesiatku.

Naposledy sa na takýto chodecký dvojštart odvážil zo Slovákov Matej Tóth. Kým v Berlíne 2009 mu vyšiel výborne – na 20 km skončil ôsmy a na 50 km deviaty – o dva roky neskôr v juhokórejskom Dägu po deviatej priečke na dvadsiatke už päťdesiatku nedokončil.

„Nápad skúsiť na MS 20 aj 35 km, keďže časový program to umožňoval, mi skrsol v hlave vlani na jeseň po mojej prvej súťažnej tridsaťpäťke v Banskej Bystrici. Pri plánovaní novej sezóny som sa potom s trénermi dohodol, že to skúsim.

Konzultoval som to aj s Maťom Tóthom. Skonštatoval, že ak budem úplne zdravý, pokojne môžem ísť obe disciplíny. Našťastie, všetko je v poriadku, nemám čo stratiť, takže idem na to!“ – vraví odhodlane vyštudovaný právnik.

Miroslav Úradník (vľavo) s Dominikom Černým na tréningu v Albuquerque na sústredení pred MS.
Miroslav Úradník (vľavo) s Dominikom Černým na tréningu v Albuquerque na sústredení pred MS. (Autor: M.U. )

Top 15 by bolo super

Úradník s trénermi Martinom Pupišom a Ľubošom Machníkom smeroval celú záverečnú prípravu primárne na preteky na 35 km v posledný deň svetového šampionátu 24. júla.

Absolvoval však aj zopár špeciálnych tréningov na 20 km. Kratšia chodecká trať sa ide už v úvodný deň šampionátu 15. júla.

V marci na MS tímov v ománskom Maskate, kde bola konkurencia takmer porovnateľná s eugenskou, skončil Úradník v náročných klimatických podmienkach na kopcovitej trati na 35 km sedemnásty. Bral by si také umiestenie aj teraz?

„Určite áno!“ – odpovedá bez rozmýšľania. „Avšak môj cieľ je dostať sa čo najvyššie, ideálne do top 15, to by bolo úplne super! Na dvadsiatke také ambície nemám, dôležité bude zvoliť si rozumné tempo, a potom v druhej polovici predstihnúť čo najviac súperov.“

Brezniansky rodák Úradník konkrétne rady, ako čo najlepšie zvládnuť dvojštart, od Mateja Tótha zatiaľ ešte nedostal. Pravidelne však spolu komunikujú a olympijský šampión sleduje aj Mirovu prípravu na diaľku cez aplikáciu Garmin.

Na čo by mali teda Miro Úradník a aj Dominik Černý pamätať pred dvojštartom na MS?

„Dôležité sú dve zásadné veci,“ pripomína Matej Tóth.

„V prvom rade kvalitná príprava zameraná na obe disciplíny. Chodec musí byť nachystaný tak, aby ho prvé preteky nezničili. Chalani majú výhodu v tom, že príprava na 20 a 35 km sa od seba až tak diametrálne neodlišuje ako pri kombinácii 20 a 50 km.

Druhá podstatná vec je mentálne nastavenie. My, chodci, sme zvyknutí naladiť sa na jeden štart a následne mať dlhšiu pauzu. Pri dvojštarte je ale nevyhnutné prvé preteky hneď po skončení hodiť za hlavu a začať sa chystať na druhé. Samozrejme, treba zostať zdravý.“ 

Miroslav Úradník nachodil v tréningovom kempe v USA za tri týždne 440 km.
Miroslav Úradník nachodil v tréningovom kempe v USA za tri týždne 440 km. (Autor: M.U.)

„Na svetovom šampionáte v Berlíne 2009 sa mi podarilo všetko dokonale zladiť. Po dvadsiatke som sa dostal do mentálnej pohody, priam až eufórie, a forma mi potom ešte vygradovala. Jedinú chybu som spravil v druhých pretekoch, keď som päťdesiatku trochu prepálil,“ spomína olympijský šampión z Ria.

„V Dägu 2011 mi, naopak, nevyšlo nič. Po dvadsiatke mi absolútne odišla forma a mentálne som bol už mysľou viac doma ako na trati päťdesiatky. Chyba bola v príliš dlhej príprave, keď sme formu načasovali o niečo skôr.“

Za 22 dní 440 kilometrov

Kvarteto slovenských chodcov – okrem Úradníka s Černým aj Hana Burzalová a Ema Hačundová – sa na MS 2022 pripravovalo na vyše trojtýždňovom tréningovom kempe v Albuquerque v americkom štáte Nové Mexiko.

„Záverečné sústredenie dopadlo dobre, netrápili ma zdravotné problémy a odtrénoval som i stanovený plán. V prvom, aklimatizačnom týždni, som absolvoval aj svoj historicky najdlhší tréning – 40 km.

Počasie, priemerne 30 stupňov v kombinácií s nadmorskou výškou 1800 metrov, nám dalo zabrať. Zamerali sme sa najmä na špeciálne tempo na 35 km, no doplnil som ho i potrebným objemom. Za 22 dní som absolvoval spolu 440 kilometrov,“ vraví Úradník.

Chodci budú na MS v Eugene súťažiť na kilometrovom okruhu pri štadióne Autzen patriacemu Oregonskej univerzite. Preteky na 20 km sa pôjdu 15. júla (ženy o 13.10 h miestneho času, muži o 15.10 h), tridsaťpäťku absolvujú ženy 22. júla od 6.15 h a muži o dva dni neskôr v rovnakom čase.

„Okruh je dostatočne široký s množstvom stromov a zelene. Na štarte dvadsiatky bude asi poriadne teplo, ale ranné preteky na 35 km môžu priniesť kvalitné časy, lebo v noci je len 12 až 14°C,“ konštatuje Úradník.

Štvorica slovenských chodcov, ktorá bude štartovať na MS 2022 v Eugene (zľava): Miroslav Úradník, Ema Hačundová, Hana Burzalová, Dominik Černý.
Štvorica slovenských chodcov, ktorá bude štartovať na MS 2022 v Eugene (zľava): Miroslav Úradník, Ema Hačundová, Hana Burzalová, Dominik Černý. (Autor: M. U.)

Matej Tóth svojim „podriadeným“ vo VŠC Dukla verí najmä na tridsaťpäťke: „Miro aj Dominik majú za sebou výbornú prípravu, adaptovali sa na časový posun i teplo, sú zdraví a tiež odhodlaní.

Miro si už vyskúšal šliapať v čelnej skupine na MS tímov v Maskate a vie, že má na to, aby v nej vydržal až do konca. Dominik zrejme zvolí opatrnejší úvod a začne vzadu, ale v ťažkých podmienkach to vôbec nemusí byť nevýhoda.“ 

Tridsaťpäťka sa pôjde na MS prvý raz v histórii. Experti tvrdia, že je to trať, na ktorej môžu uspieť dvadsiatkári aj bývalí päťdesiatkári. Kto má väčšiu šancu?

„Táto disciplína je stavaná viac pre dvadsiatkárov s dobrými vytrvaleckými parametrami. Kto však nebude vpredu na 20. – 25. kilometri, nemôže pomýšľať na medailu,“ myslí si Úradník. „Najlepší dokážu ísť v závere veľmi rýchlo v tempe kvalitnej dvadsiatky, čo je na úrovni 4 minúty na kilometer.“

K favoritom radí Švéda Karlsrtöma, olympijského víťaza na 20 km Stana z Talianska, Brazílčana Bonfima a tradičné silní budú podľa neho takisto Japonci, Číňania a Španieli.“

Olympijský šampión Matej Tóth odhaduje, že tridsaťpäťka budú skôr akési predĺžené dvadsiatkárske preteky – dlho pôjde pokope veľký „balík“, postupne sa bude zrýchľovať a záver bude extrémne rýchly.

„Tipovať favoritov v úplne novej disciplíne je náročnejšie ako zvyčajne. Šancu na úspech dávam skôr pretekárom s dvadsiatkárskou minulosťou – Karlströmovi, Stanovi, Španielovi Miguelovi Ángelovi Lópezovi.

Môj predpoklad však môžu nabúrať Japonci, ktorí zvyknú nasadiť od začiatku rýchlejšie tempo a snažia súperov uštvať. Dôležitú úlohu zohrajú určite aj klimatické podmienky,“ tvrdí. 

SLOVENSKÉ CHODECKÉ DVOJŠTARTY NA MS

  • 1983 Helsinki: Pavol Blažek 6. na 20 km a 17. na 50 km
  • 1987 Rím: Pavol Blažek 11./20 km a 18./50 km
  • 2009 Berlín: Matej Tóth 8./20 km a 9./50 km
  • 2011 Dägu: Matej Tóth 9./20 km a nedokončil/50 km
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Nový líder Úradník sa chce na MS v Eugene pobiť o prvú pätnástku