Chicago škandalózne špekulovalo s voľnými hráčmi

TASR|5. júl 2009 o 11:32

NHL a jej hráčska únia začali vyšetrovanie klubu Chicago Blackhawks v súvislosti s prístupom k obmedzeným voľným hráčom.

CHICAGO. Podľa TSN sa liga snaží rodiaci sa škandál čo najviac umierniť, ale o radikálny rez sa vcelku prirodzene snaží NHLPA.

V skupine postihnutých hokejistov sú aj talenty Kris Versteeg a Cam Barker. Dostali vraj neskoro kvalifikované ponuky na zmluvy pod milión dolárov ročne a keďže v tomto roku ešte nemajú právo na arbitráž, nemajú sa ako brániť a právo na nich má klub až do budúceho leta. Pravda, môže si na nich nárokovať iná organizácia, ale má to tri háčiky. Prvé dva sú všeobecné. Záujemca hráčov nezíska, ak ich pôvodný zamestnávateľ ponuku vyrovná. Ak ich získa, musí odstúpiť lukratívne draftové kompenzácie. Tretí háčik sa viaže priamo na tento konkrétny prípad - Versteeg a Barker, ak dostali návrhy neskoro, mali menšiu šancu na ponuky z iných klubov. V tom má byť práve špekulácia Blackhawks - na voľnom trhu sa karty s esami rozdali v prvé dva dni, kluby pouzatvárali silné kontrakty a priestoru na manévrovanie pod platovým stropom je menej.

Ak klub dá svojmu hráčovi základnú ponuku (do 30. júna 17.00 východného amerického času), splní si tým povinnosť, otázne je, či kvalifikovaný návrh je naozaj kvalifikovaný. V prípade služobne alebo vekovo starších hráčov pripadá do úvahy arbitráž, ktorá dáva hokejistom veľkú šancu dosiahnuť plat na úrovni požadovanej sumy. Lenže to nie je prípad týchto dvoch "čiernych jastrabov". Barker mal v uplynulej sezóne gážu 984 tisíc dolárov a podľa kolektívnej dohody musí dostať o 5 percent navŕšenú ponuku, 490-tisícový Versteeg s 10-percentným prilepšením. Podľa analytikov Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) sú však hodní 3-3,5 milióna. Toľko by vraj dostali ako voľní hráči na prebiehajúcom trhu a preto je požiadavka, aby liga za nedôstojné ponuky potrestala Chicago pustením oboch hráčov na voľný trh. Raz sa už stal podobný prípad, keď v New Jersey pochybili pri zmluvách u Johna Maddena a Briana Rafalského a aby ich Devils nestratili, predĺžili im zmluvy s mastným prilepšením.

Generálny manažér Chicaga Dale Tallon tvrdí, že ponuky boli hráčom odoslané 29. júna a v žiadnom prípade tak nemohli interferovať s otvorením voľného trhu 1. júla. Problémom však môže byť, že podľa kolektívnej dohody majú byť ponuky hráčom a ich agentom zaslané nie mailom, ale radšej faxom či kuriérom. Teda úmysel sa Blackhawks právne dokázať asi nedá, ale jedno je jasné - Tallonovi sa náramne hodilo, že sa konkrétni agenti nedostali k svojím mailovým kontám pred 1. júlom, teda nemohli vyrokovať s inými klubmi sumu, ktorá by buď Chicago prinútila návrh dorovanť, alebo hráčovi umožniť prestup.

Tallon tak v pokoji mohol z voľného trhu angažovať na vysoký kontrakt Mariána Hossu a za o čosi nižšie sumy aj jeho krajana Tomáša Kopeckého a Kanaďana Johna Maddena. K "vode" síce pustil vysoko "gážovaných" Havláta a Chabibulina, spolu s nimi Pahlssona, ale priestor v platovom strope potrebuje - na angažovanie kvalitného brankára a na ďalšie kontrakty. S Bollardom uzavrel na 3,6 milióna ročne, ponuky dal a arbitrážne prieky môže čakať od Niemiho i Dowella. A už musí rozmýšľať dopredu, veď perspektívnych (už teraz) nositeľov výkonnosti Kanea či Toewsa bude treba po skončení ich nováčikovských kontraktov napchať dolármi. V týchto intenciách je zrejmé, že kontrakt Mariána Hossu "zožral" kus z koláča platového stropu pre viacerých obmedzených voľných hráčov, ktorých mal klub v júni až sedemnásť...

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chicago škandalózne špekulovalo s voľnými hráčmi