Zmeňte názov a rasistické logo. Čo hrozí Chicagu po prevalení aféry?

Hokejisti Chicaga Blackhawks, víťazi Stanley Cupu v roku 2010.
Hokejisti Chicaga Blackhawks, víťazi Stanley Cupu v roku 2010. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|3. nov 2021 o 08:30

Muž, ktorý vytiahol sexuálny škandál, sa nemohol pýtať.

CHICAGO, BRATISLAVA. Už viac ako týždeň sa hokejový svet spamätáva zo šokujúcej aféry, ktorá zrejme nemá v profesionálnom športe obdobu. V play-off 2010 sa počas troch týždňov udiali rozhodnutia, ktoré o jedenásť rokov neskôr zmenili pohľad na organizáciu Chicago Blackhawks o 180 stupňov.

Tri týždne vrcholného nezáujmu o vlastného hráča, navyše mladého, naveky poškvrnili imidž pamätnej jazdy za Stanley Cupom. Kyle Beach obvinil bývalého video trénera Brada Aldricha zo sexuálneho násilia a vrcholných predstaviteľov Blackhawks z nečinnosti. Po zverejnení vyše stostranového dokumentu opisujúceho sexuálne zverstvá sa klub radikálne mení.

Pod nátlakom spoločnosti rezignovali generálny manažér Stan Bowman a viceprezident klubu Al MacIsaac. Obaja boli do aféry zapletení a podľa spisu o násilí vedeli.

Opustiť NHL musel aj vtedajší kouč Chicaga Blackhawks, Joel Quenneville. Nehľadiac na jeho úspešnú kariéru bije do očí, že sa k udalostiam v roku 2010 nepostavil, ako mal. Sám následne klamal, že o prípade netušil, až do posledného leta.

Organizácia dostala pokutu 2 milióny dolárov. A z jej vedenia sa šíria hlasy, že je „pripravená dodržiavať hodnoty“.

Marián Hossa je podľa oficiálneho vyhlásenia stelesnením najvyšších hodnôt klubu na ľade i mimo neho. Slávnostný večer pri príležitosti jeho uvedenia do siene slávy klubu preto preložili na neurčito. Aj to je dôsledok kauzy obrovských rozmerov.

Do akej miery poznačí Chicago Blackhawks a ako zmení tradíciu 95-ročnej organizácie?

Bettman obhajuje rozhodnutia

V súvislosti so škandálom musela konať aj NHL. Americké súdnictvo nestačí – liga potrebovala vydať signál, že niečo podobné nechce a nebude tolerovať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zmeňte názov a rasistické logo. Čo hrozí Chicagu po prevalení aféry?