22.05.2021 | Skupina A
22.05.2021 | Sk. A
2 - 5
(1:1, 0:2, 1:2)

Český tréner: Hokej, ktorý nebolí, nie je cesta. Oblečieme si montérky

Český útočník Michael Špaček v zápase proti Švajčiarsku.
Český útočník Michael Špaček v zápase proti Švajčiarsku. (Zdroj: TASR/AP)
Miloslav Šebela|22. máj 2021 o 23:25

Česi nemajú po dvoch zápasoch MS ani bod.

RIGA, BRATISLAVA. Takto si úvod majstrovstiev nepredstavovali. Český tím dosiahol na šampionáte v Rige nový rekord. Negatívny.

Po prvý raz v ére samostatnosti má Česko po dvoch zápasoch na MS na konte nula bodov. V piatok prehralo s Ruskom 3:4, v sobotu ho zdolalo Švajčiarsko 5:2.

V sobotu odchádzali z ľadu so zvesenými hlavami. V zápase pritom viedli 1:0, lenže Švajčiari zápas otočili vďaka gólom v presilovkách.

„Sedem dvojminútových trestov, pričom väčšina z nich úplne nezmyselných. Z toho štyri inkasované góly, k tomu niet čo dodať,“ hodnotil zápas český tréner Filip Pešán.

Šialene veľa faulov

„Faulov bolo šialene veľa. Nemôžeme mať toľko vylúčených hráčov, pretože takto by sme nevyhrali žiadny zápas. Musíme si na to dať v ďalších stretnutiach pozor,“ hovoril Jan Kovář.

Český útočník, ktorý bol v predošlej sezóne najproduktívnejším hráčom švajčiarskej ligy, si myslí, že práve Švajčiari sú favoritom turnaja.

„Vôbec ma neprekvapilo, že hrajú tak dobre,“ tvrdí útočník EV Zug.

„Poznám ich hráčov a viem, aký dobrý tím majú. Prišli im kvalitné posily z NHL. Majú výborného brankára. Hrajú disciplinovane. Patria medzi favoritov.“

Švajčiari ukázali svoju silu v presilovkách, v ktorých sa presadili po takmer identických akciách. Dva góly v nich dal Timo Meier aj Gregory Hofmann.

Tréner Pešán na poslednú tretinu pomenil zloženie útokov a vymenil aj brankára. Ani to však k oživeniu nepomohlo.

„Chlapci boli premotivovaní. Bolo vidno, že chcú. Snažili sa, ale zápas išiel pre nás z kopca,“ tvrdil Pešán. 

Tréner: Oblečieme si montérky

Napriek zlému výsledku si myslí, že českí hokejisti v sobotu podali lepší výkon ako proti Rusku v piatok.

„Mali sme viac pohybu, neboli sme takí stiahnutí, ale na súpera to nestačilo. Tento tím má na viac. Je aj moja vina, že hráči nepredvádzajú tvrdú prácu.

Skúsili sme hrať jednoduchý kombinačný hokej, ktorý nebolí a vidíme, že toto nie je správna cesta. Musíme si zobrať montérky a vrátiť sa do práce,“ dodal Pešán.

V príprave pred šampionátom sa český tím prezentoval v dobrom svetle a Pešán hovoril, že sníva o medaile. Tú naposledy získalo Česko v roku 2012. 

Lenže na majstrovstvách sú Česi po dvoch zápasoch na predposlednej priečke A-skupiny so skóre 5:9. V pondelok nastúpia na dôležitý zápas proti Bielorusku.

„Nič nie je stratené, ale budeme sa chcieť prezentovať iným hokejom, ako sme hrali tieto dva zápasy,“ hovoril Kovář.

Aj hokejoví experti sa zhodujú, že Pešánov tím má na viac a v ďalších zápasoch sa môže zlepšiť.

„Nesmieme prepadať panike, prehrali sme dva zápasy. Možno v tom poslednom budeme hrať so Slovákmi o postup. Stále je pred nami veľa zápasov. Tím sa musí prebudiť,“ hodnotil úvod majstrovstiev Pavel Bárta z českého denníku Sport.

Česko aj Švajčiarsko budú súpermi Slovenska v A-skupine.

Proti Švajčiarsku nastúpia Slováci vo štvrtok 27. mája. Proti Česku odohrajú posledný zápas A-skupiny v utorok 1. júna. 

Vzhľadom na doterajší vývoj v skupine to môže byť kľúčový zápas, ktorý rozhodne o postupe jedného či druhého mužstva do štvrťfinále. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Český tréner: Hokej, ktorý nebolí, nie je cesta. Oblečieme si montérky