Švédsko
Švédsko
Majstrovstvá Európy
29.06.2021, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 2pp
1:1, 0:1
Po predĺžení
Ukrajina
Ukrajina

Zákrok na kriminál? Jasná červená, vraví Škrtel. Naopak, Lineker je pobúrený

Marcus Danielson dostal červenú kartu v osemfinále Švédsko - Ukrajina na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Marcus Danielson dostal červenú kartu v osemfinále Švédsko - Ukrajina na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat, Michal Šášky|30. jún 2021 o 13:13 (aktualizované 30. jún 2021 o 15:15)

Bola červená karta, ktorú dostal Marcus Danielson za zákrok na Arťoma Besedina na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), oprávnená? Reagujú Martin Škrtel, Pavol Chmura či Gary Lineker.

GLASGOW. Pri tom zákroku tuhla krv v žilách. Osemfinálový zápas na EURO medzi Švédskom a Ukrajinou priniesol vyrovnaný futbal, boj o každý meter ihriska, ktorý bol najmä v predĺžení poriadne ostrý. Najmä zákrok z 98. minúty nebol pre slabšie povahy. 

Stopér Švédov Marcus Danielson skosil všetko, čo mu stálo v ceste. Aj nohu Arťoma Besedina. Z jeho pohľadu žiaden problém. 

Danielson síce zasiahol loptu, ale vystretou nohou zároveň trafil do podkolennej oblasti aj Besedina. Taliansky rozhodca Daniele Orsato najskôr vytiahol žltú kartu, no po rýchlom prezretí videa verdikt opravil a Danielsona vylúčil.

Ten napriek pohľadu na od bolesti kričiaceho Ukrajinca nechápal a neustále rozhadzoval rukami. 

Lineker nevidel faul na červenú

„Danielson odohral loptu, ale po nej zasiahol aj protihráčovu nohu. Hrozilo tam vážne zranenie. Dúfam, že ho Besedin nemá. Za mňa oprávnená červená karta," povedal pre Sportnet slovenský obranca Martin Šktrel.

Keď idete do takéhoto súboja, prvú síce zoberiete loptu, ale takmer vždy aj hráčove nohy. Navyše, Švéd robil zákrok poriadne vysoko, zasiahol Besedinovi koleno. Nebezpečná hra. Červená karta bola absolútne namieste,“ doplnil Šktrel. 

Iný názor mal legendárny anglický futbalista a teraz analytik Gary Lineker. Ten už počas šampionátu zaujal postojom, že jedenástka v zápase Česko – Chorvátsko po zásahu Dejana Lovrena lakťom do tváre Patrika Schicka byť nemala.

Český útočník pritom skončil so skrvaveným nosom. 

Teraz Lineker nechápal, ako mohol Orsato Danielsona vylúčiť.

„Toto nie je červená karta. Má právo takto odohrať loptu. Spomalené zábery robia z neškodného zákroku niečo viac. Smiešne,“ napísal autor 48 gólov za Anglicko na Twitter.

Na jeho tweet sa spustila obrovská vlna kritiky, no Lineker svoj názor obhajoval.

„Každý, kto rozumie futbalu, chápe, že to nie je červená. Keď kopnete do lopty, je takmer nemožné nepokračovať v pohybe. Iba preto, že pri obrannom zákroku zranil aj súpera, nemôže byť hneď pískaný faul, navyše s červenou kartou,“ pokračoval Lineker.

Arťom Besedin.
Arťom Besedin. (Autor: TASR/AP)

Čo na to slovenský rozhodca?

Utorňajší zápas sledoval aj bývalý slovenský rozhodca Pavol Chmura, ktorý pre Sportnet.sk ponúkol svoj pohľad na inkriminovaný moment:

Rozhodca v zmysle pravidiel futbalu má dbať okrem iného aj na to, aby nebola ohrozená bezpečnosť a zdravie hráčov. Ja som nevidel v tom zákroku úmysel.

Skôr išlo o náhodu, že Danielssonovi po zásahu lopty vyletela jeho noha smerom hore a do tohto mu vbehol Besedin tak smolne, že ho noha zasiahla do kolena stojnej nohy. Danielsson síce svoj pohyb už zastaviť nevedel, ale hráč je zodpovedný za svoj pohyb a konanie, aj keď je neúmyselné – hlavne ak spôsobí súperovi zranenie,“ vysvetlil Chmura.

Taliansky rozhodca Daniele Orsato.
Taliansky rozhodca Daniele Orsato. (Autor: TASR/AP)

Taliansky arbiter situáciu najprv vyhodnotil na žltú kartu, na videu mu však stačil jeden pohľad na situáciu a švédskeho futbalistu vylúčil. Súhlasí s ním aj Chmura, ktorý v slovenskej súťaži často akceptoval aj tvrdšie zákroky.

Viem sa v tomto momente vžiť do pohľadu rozhodcu, že v tej rýchlosti a pri niekoľkých zhodách náhod udelil v prvom momente len žltú kartu. Predpokladám, že by tak urobilo viac rozhodcov. Nemal úplne dobrý pohľad na situáciu, ale po intervencií VAR podľa mňa správne opravil svoj verdikt a hráča vylúčil,“ doplnil bývalý slovenský rozhodca.

Chmura však musel v jednom prípade dať za pravdu aj bývalému anglickému reprezentantovi.

S Garym Linekerom súhlasím v tom, že spomalené videozáznamy robia z niektorých zákrokov iné, než boli v realite. Stačí si pozrieť dvakrát naživo a dvakrát spomalene situáciu po ktorej kopalo Španielsko pokutový kop proti slovenskej reprezentácii…

Arťom Besedin po faule v osemfinále Švédsko - Ukrajina na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Arťom Besedin po faule v osemfinále Švédsko - Ukrajina na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: SITA/AP)

Na EURO predčasne dohral

Besedin opustil ihrisko v bolestiach s vreckom ľadu pripevneným o svoje koleno. Nosidlá odmietol, do kabíny odskackal za pomoci tímových lekárov. 

Po škaredom faule má poškodené väzy v ľavom kolene a čaká ho dlhšia pauza. Tamojší zväz informoval, že vyšetrenia preukázali natrhnutý skrížený a postranný väz. Dĺžku absencie odhadli na tri až šesť mesiacov.

V boji o semifinále si Ukrajinci zahrajú v sobotu 3. júla o 21.00 v Ríme proti Anglicku.

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Zákrok na kriminál? Jasná červená, vraví Škrtel. Naopak, Lineker je pobúrený