Bývalý hokejista Tocchet pre hazard s podmienkou

TASR|17. aug 2007 o 12:07

Trenton 17. augusta (TASR) - Bývalý hviezdny hokejista zámorskej NHL Rick Tocchet pravdepodobne vyviazne z vlečúcej sa rozsiahlej kauzy nelegálneho športového ...

Trenton 17. augusta (TASR) - Bývalý hviezdny hokejista zámorskej NHL Rick Tocchet pravdepodobne vyviazne z vlečúcej sa rozsiahlej kauzy nelegálneho športového stávkovania prekvapujúco bez väčšieho trestu. Víťaz Stanley Cupu z roku 2002 "operáciu Slapshot" ustál a súdnu sieň opúšťa len s podmienkou.

Toccheta ešte v máji uznal súd v New Jersey vinným z prevádzkovania a organizovania hazardných hier, ktoré je vo väčšine štátov USA prísne zakázané. Najvyšší trest udeľovaný v podobných prípadoch môže dosiahnuť až desať rokov väzenia či finančnú pokutu vo výške 50-tisíc dolárov, keďže však žalobca o väzbu v Tocchetovom prípade nepožiadal a renomovaný sudca Thomas S. Smith ml. mu vyhovel, dlhoročný profiligový kanonier sa "chládku" s najväčšou pravdepodobnosťou nadobro vyhol. V prípadoch prvých vážnejších previnení sa totiž pristupuje paušálne k miernejším trestom. Štyridsaťtriročný Tocchet, bývalý asistent kouča Phoenixu Coyotes, síce pred časom priznal účasť na údajne nelegálnom tipovaní výsledkov športových podujatí, rozhodne však odmietol akékoľvek ovplyvňovanie hokejových stretnutí. Tocchetov obhajca Kevin Marino už pred pár mesiacmi skonštatoval, že priznanie viny "v podstate znamená, že dostane podmienečný trest".

Žalobca ešte vo februári minulého roka potvrdil, že gang v rámci "operácie Slapshot" otočil v stávkovaní "nelegálnej tisícky" na všetky druhy profesionálnych a vysokoškolských športov, najmä na basketbal a americký futbal, počas štyridsiatich dní na sklonku roka 2005 takmer dva milióny dolárov. Do prípadu bola od počiatku zapletená i manželka legendárneho Waynea Gretzkého, herečka Janet Jonesová. Stávkarský škandál tlačili hlbšie do zákulisia NHL zdroje spravodajskej agentúry AP blízke vyšetrovateľom. Podľa nich bol v afére zapletený aj samotný Gretzky, na nahrávke odpočúvaného telefonátu mal hovoriť o možnosti, ako by sa jeho žena mohla zo škandálu vyvliecť. Gretzky, tréner a spolumajiteľ Phoenixu, sa mal rozprávať o tejto situácii priamo s jeho obvineným asistentom Tocchetom. Na Gretzkého manželku Jonesovú padol tieň podozrenia, že na ilegálnom stávkovaní zarobila najmenej 100.000 dolárov. "Nikdy som nič nevsadila na mužstvo môjho manžela. On dokonca nestávkuje vôbec, len občas na konské dostihy," bránila sa vtedy Jonesová. Kým Tocchet sa postupne čoraz viac zamotával do pavučiny dôkazov, manželia Gretzkí sa dostali veľmi rýchlo spod obvinení zo spoluúčasti.

Podobné šťastie sa však neušlo bývalému policajtovi Jamesovi Harneymu, ktorému vymeral súd začiatkom mesiaca za napomáhanie "pokútnemu" spolku až 5-ročný trest odňatia slobody. Harney čelil obvineniam zo spolčovania, podporovania hazardu a zneužitia právomocí verejného činiteľa. Spoluprácou s úradmi si vyslúžil relatívne mierny trest, keď mu po odpykaní jedného roku vo väzbe bude umožnené podmienečné prepustenie. Vo svojom priznaní 41-ročný Hanrey uviedol, že spolu s Tocchetom riadili nelegálny biznis celkovo po dobu piatich rokov. Obvinená bola aj tretia osoba, James Ulmer, no ten spolu s Tocchetom po pristúpení na dohodu o vine a treste z celej kauzy vyviazol bez trestu.

Nachádzate sa tu:
Domov