Buffon je posledný nenahraditeľný. Tréner: Má nadšenie ako mladík

Iker Casillas zabránil počas svojho pôsobenia v Reale Madrid tisícom gólov v sieti kráľovského veľkoklubu.
Iker Casillas zabránil počas svojho pôsobenia v Reale Madrid tisícom gólov v sieti kráľovského veľkoklubu. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|15. júl 2015 o 21:52

Iker Casillas, Petr Čech a Gianluigi Buffon. V odpovedi, ktorý z nich je najlepším brankárom svojej generácie, asi nikdy nenastane jednoznačná zhoda. Prívlastok nenahraditeľný pre klub však ostal poslednému – Buffonovi.

BRATISLAVA. „Mojím snom stále zostáva raz si obliecť dres FC Barcelona,“ povedal v januári 2001 Petr Čech pri podpise zmluvy so Spartou Praha.

Mal osemnásť, výborné reflexy, na brankára ideálnu výšku, takmer dva metre, a potenciál vyrásť na špičkového brankára.

Vtedy ešte netušil, že len o niekoľko mesiacov bude jeho prvou skutočne veľkou previerkou práve odveký rival Barcelony. Pražanom prisúdil jesenný žreb skupinovej fázy Ligy majstrov Real Madrid.

Špecifikom dvojzápasu Sparty s Realom bolo, že Čechovým náprotivkom v bráne Madridčanov bol iba 19-ročný Iker Casillas.

Pred takmer štrnástimi rokmi ešte nikto nemohol s istotou tvrdiť, že proti sebe stoja tínedžeri, pri ktorých sa bude dlhodobo skloňovať prívlastok „najlepší brankár svojej generácie“.

Zlomový rok

V lete toho istého roku zároveň otriasla prestupová bomba Talianskom. Juventus zaplatil Parme na brankára astronomických 37 miliónov eur za 22-ročného Gianluigiho Buffona.

Buffon chytal Seriu A, rovnako ako Čech, už ako 17-ročný. S Parmou vyhral taliansky pohár aj Pohár UEFA a v čase prestupu už bol aj reprezentačnou jednotkou.

italy_croatia_euro_2016_soccer7783432593_r5631.jpg

Gianluigi Buffon je už dnes na Apeninskom polostrove žijúcou brankárskou legendou. Foto: TASR/AP

„V začiatkoch mojej kariéry ma inšpirovali Oliver Kahn, Peter Schmeichel a Edwin van der Sar. Všetci mali rozdielne charaktery a všetci mali niečo inšpirujúce. Potom sa objavil Buffon a všetko sa zmenilo. Neskôr Casillas. Mal 17-18 rokov a chytal za jeden z najlepších klubov na svete. Tak som si povedal: o. k., keď to dokáže on, prečo by som to nemohol dokázať aj ja?“ spomína si na svoje začiatky Petr Čech.

Rok 2001 bol prelomovým. Casillas bol najmladšou brankárskou jednotkou víťaza Ligy majstrov.

Buffon sa dostal do klubu, v ktorom verili, že nadviaže na predošlé úspechy, a Čech sa po prvý raz výraznejšie ukázal svetu a začal napĺňať svoj sen o zahraničí, ktorý ho cez francúzske Stade Rennais postupne priviedol až do Abramovičovej Chelsea Londýn.

Čarovná dlhovekosť

Všetci traja sa stali dlhoročnými jednotkami európskych veľkoklubov a všetci svoje kariéry ovenčili individuálnymi, klubovými aj reprezentačnými úspechmi.

Buffon je majstrom sveta, Casillas sveta aj Európy. Všetci traja by dali dohromady štyridsať tímových trofejí.

Politika európskych veľkoklubov je úzko previazaná

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Buffon je posledný nenahraditeľný. Tréner: Má nadšenie ako mladík